News

Komentari 10

Kiara je sretna, čekaju je u San Franciscu 13. prosinca: 'Nalazi su dobri, idemo u Ameriku'

Kiara je sretna, čekaju je u San Franciscu 13. prosinca: 'Nalazi su dobri, idemo u Ameriku'

Lijek bi se trebao primati jednom tjedno, navodno je potrebno tri mjeseca da bi počeo djelovati, sve je to još u povojima, ne zna se puno, kaže Kiarin otac

Otvoren nam je put za Ameriku, podijelio je jučer s nama divne vijesti Valentino Goršić iz Šibenika, otac teško bolesne djevojčice Kiare (7), a nakon obavljenih kontrolnih pretraga četiri tjedna od završetka kemoterapije.

Umjesto bezbrižnog druženja sa svojim vršnjacima u školskim klupama, u koje je trebala zasjesti prvi put ove jeseni, Kiara se bori za život. Sasvim zdrava djevojčica ovog je ljeta dobila dijagnozu zloćudnog tumora moždanog debla. Lijeka u Hrvatskoj nema stoga su je prijavili za eksperimentalno liječenje u Americi. A rezultati ovih pretraga bili su uvjet za odlazak.

Kiara se osjeća super

- Svi nalazi su joj perfektni, samo MR pokazuje na povećanje tumora, tzv. pseudoprogresiju, ali to smo očekivali jer smo bili upozoreni da će sada stanje izgledati gore nego što jest jer je teško u toj fazi definirati što je oteklina, a što sami tumor. Liječnicima u Americi je bilo najbitnije da nema proširenja - pojašnjavaju nam roditelji.

Brodarica: Bikeri predali novac roditeljima djevojčice Kiare Goršić

- Uvijek očekuješ čudo, da će tumor nestati i šokira te, naravno, kad saznaš da nije, ali dobre su ovo vijesti - priča tata Valentino.

Najbitnije je, dodaje, da se Kiara dobro osjeća.

- Ona je super, malo je sad izraženija paraliza lica. Bitno je da nema glavobolja ni ikakvih drugih simptoma, normalno hoda, jede i spava. Puna je energije pa je i nama lakše kad je tako - govori.

U pozadini odzvanja Kiarin smijeh, hrabre lavice koja stoički podnosi ovo breme koje se sručilo na njezina malena leđa. Igra se s mlađom sestricom (2), priprema pismo Svetom Nikoli. Dok mami i tati kroz misli prolaze milijuni pitanja na koje nitko još ne zna odgovore, slomljeni pod teretom briga i neizvjesnosti, pokušavaju djevojčicama priuštiti koliko toliko normalno djetinjstvo.

’Zaokružit ću igračke da ne pišem’

- Bili smo sad tri dana u Zagrebu zbog kontrole pa smo jučer malo otišli i na Advent, gdje se družila s Baby Dooksom i njegovim psićem, dobila je i kolače. Oduševila se tim blještavilom, samo je malo bila tužna jer nema snijega. Pa se onda pripremala za dolazak Sv. Nikole, uzela je katalog iz jednog dućana i rekla da će zaokružiti igračke koje bi željela, da ne piše puno pa smo se smijali. Uz standardne lutkice, sad joj hit sve što ima veze s Harry Potterom pa si je to poželjela u čizmicu - priča nam tata s osmijehom na licu.

U Zagreb su iz rodnog Šibenika doputovali avionom pa je za malenu Kiaru i to bila avantura.

- Probili smo led, ja sam bio zelen od užasa, a ona je bila oduševljena - kaže.

Bila je to ujedno i priprema za skorašnji višesatni let za San Francisco. Sve nade polažu u oralni eksperimentalni lijek ONC201, koji je pokazao da pacijentima s ovom dijagnozom može produžiti život.

- Plan liječnice je da dođemo 13. prosinca. Lijek bi se trebao primati jednom tjedno, navodno je potrebno tri mjeseca da bi počeo djelovati, sve je to još u povojima, ne zna se puno. Nekome pomogne, nekome ne, ali u Hrvatskoj nema ni to, nadamo se najboljem - govori Valentino.

A basnoslovnu cifru za liječenje, koje se kreće od 2,5 do pet milijuna dolara mogli su samo sanjati. U pomoć je i ovog puta uskočila cijela Hrvatska, ljudi dobrog srca, koji već tjednima organiziraju razne humanitarne akcije. Do sada su prikupili nešto više od 9 milijuna kuna.

- Nema riječi kojima bi zahvalili svim tim divnim ljudima. Imamo za prvo tromjesečje liječenja, koje moramo uplatiti prije polaska, a koje iznosi oko 2,3 milijuna kuna, bez osiguranja, smještaja i ostalog. A liječenje traje dvije godine. Za početak bi bili tamo do kraja siječnja. Liječnica kaže da bi trebalo dolaziti svaki mjesec, cifre su da ti mozak stane, ne znam hoćemo li imati, ali toliko uložene energije mora uroditi plodom - kaže tata.

Najčitaniji članci