Obavijesti

News

Komentari 8

"Kilavac, šmrkavac, piroman i herojski zec ušli na sastanak..."

"Kilavac, šmrkavac, piroman i herojski zec ušli na sastanak..."

Zvuči kao početak vica. Sastanak Milanovića i Plenkovića na sjednici VNS-a prošao je u miru, slozi, bez trzavica i ispada. Ništa drugo nije se ni moglo očekivati. Oni su hrabri na daljinu i skloni predstavama za narod.

VIDEO

"Ušli šmrkavac, kilavac, piroman i herojski zec na sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost..."

Ovo zvuči kao početak nekakvog vica.

A možda je doista i bio vic, s obzirom da je napeto iščekivani i pompozno najavljivani susret Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića u Banskim dvorima prošao mirno, bez trzavica, i napetosti, u slozi, bratstvu i jedinstvu. 

Očekivao se nastavak fajta u četiri oka, a prema svim infomacijama koje su izašle u medije sastanak je prošao u pomirljivom tonu, vrlo korektno i bez ispada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zamislite, sastali se premijer i predsjednik i sastanak je prošao bez ispada. Računa li se to kao uspjeh?

Plenković je rekao da je "bilo sjajno", sarkazam neka čuje tko hoće. Milanović je rekao da je bilo "okej", da ne ispadne da se slaže s premijerom.

Bratstvo i jedinstvo

I tako, Milanović nije iskoristio sjednicu VNS-a, oko čijeg sazivanja su se isto svađali, da se založi za veću ulogu Hrvatskog sabora u donošenju epidemioloških mjera, Plenković nije iskorisito sastanak da s "piromanom" Milanovićem raspravi njegovu ulogu u terorističkom napadu na Vladu, zajednički su se založili za Hrvate u BiH i razišli se u miru i slozi, bratstvu i jedinstvu.

Kako bi se i očekivalo od "kilavca", "šmrkavca" i "herojskog zeca".

Hrabri su na daljinu. Žestoki su pred kamerama. Razgovorljivi su kad treba izvoditi predstavu za javnost. Kad treba nabrijavati, alarmirati, huškati i optuživati. Kad treba stvarati atmosferu izvanrednog stanja.

Ali kad se nađu, sve je prekrasno.

Mogli su se svađati

Imali su Milanović i Plenković priliku razriješiti sukobe koje se nisu samo ticale privatnog koškanja i osobnog vrijeđanja. Ne samo ono o kokainu, piromanu i herojskom zecu. Bilo je tu ozbiljnih političkih tema oko kojih se Pantovčak i Banski dvori ne slažu.

Pa su imali priliku posvađati se na pravom mjestu oko pravih tema.

Ali to ni jednom ni drugom nije u interesu.

Šamarat će se u javnosti, a tapšati po ramenima u tajnosti. (Iako su prozori Banskih dvora bili širom otvoreni.) Izvodit će predstavu za javnost, skupljati bodove za drčnost, mobilizirati pristalice i angažirati trupe, ali na koncu će se složiti u stvarima oko kojih se možda i ne bi trebali složiti.

Dimna zavjesa

Možda u nekim temama doista treba žestoka svađa premijera i predsjednika. A ne samo šutljivo slaganje i fingiranje prijateljstva.

Zašto su Milanović i Plenković toliko zamarali javnost svojim prepirkama, uličarskim uvredama, pučkoškolskim etiketama, samo da bi u četiri oka prešli preko svega toga?

Zato što im javne svađe služe kao dimna zavjesa: Milanoviću u aferi Janaf i u istrazi oko kluba u Slovenskoj, Plenkoviću u kontekstu korupcijskih afera, terorističkog napada i raspada sistema u borbi protiv koronavirusa. 

Milanović se nametnuo kao lider opozicije, a Plenković boljeg protivnika nije mogao ni poželjeti.

Pravili su se da se svađaju, a sad se prave da surađuju. Uskoro očekujemo novu porciju zabave.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina