News

Komentari 4

Kimova sestra više nije samo desna ruka, sad već sama kreira i politiku Sjeverne Koreje

Kimova sestra više nije samo desna ruka, sad već sama kreira i politiku Sjeverne Koreje

Kim Yo-Jong je jedina od obitelji sjevernokorejskog diktatora koja je politički angažirana. U posljednja dva mjeseca izrasla je drugu najmoćniju osobu u državi. Postala je kreatorice politike prema Južnoj Koreji

Mlađa sestra Kim Jon Una najnovijom funkcijom koja joj je dodijeljena potvrdila je svoj status najutjecajnije političarke u Sjevernoj Koreji. Po novomu  Kim Yo-Jong(31) zadužena je za odnose s Južnom Korejom, a to najbolje pokazuje koliko je ojačana njena pozicija. 

Do sada je službeno bila prva zamjenica šefa Središnjeg odbora vladajuće stranke, a sada kreira politiku spram Južne Koreje, što je prioritet te od životne važnosti za režim u Pjongjangu.

POGLEDAJTE VIDEO: Tko je sestra sjevernokorejskog diktatora?

- Prije toga Kim Yo Jong u državnim se medijima predstavljalo kao sestru Kim Jong Un-a, osobu koja je uvijek bila u njegovoj pratnji uz ostale službenike. A sada je sigurno svima jasno da je ona puno više od toga - kazala je američka analitičarka Rachel Minyoung Lee te dodala da izjave mlade političarke imaju jedinstveni stil te pokazuju njezinu duhovitost, ali i naglašavaju njezinu moćnu poziciju.

Prije mjesec i pol dana kad je sjevernokorejski diktator nestao iz javnosti pa se spekuliralo da je bolestan, a i da je umro, tvrdilo se da je ona njegova najizglednija nasljednica.

- Objavljivanje političkih izjava u ime Kim Jong-una naglašava njezinu središnju ulogu u režimu - izjavio je za Guardian Youngshik Bong, znanstvenik s Instituta za sjevernokorejske studije Sveučilišta Yonsei u Seulu.

Još je ožujku dala vrlo drsku izjavu na račun Južne Koreje, nazvavši njihove prijetnje ‘lavežom uplašenog psa’, što je već tada potvrdilo njezino izvanredno visoko mjesto u politici. Sada je samo to postalo službeno.

- Ona ima izravan pristup i snažan utjecaj na Kim Jong-una. Ona nije povezana s njegovim čistkama ili vojnim pitanjima, ali zna sve o njima. Ona je pouzdana politička figura koja pomaže Kimu da zadrži pozitivan javni imidž kad ima posla sa strancima ili Južnokorejcima - rekao je prije dva mjeseca zapadnome tisku Leonid Petrov, stručnjak za Sjevernu Koreju i viši predavač na Međunarodnom fakultetu za menadžment u Sydneyju.

Iako je njihov otac Kim Jong-il navodno imao barem sedmero djece s četiri žene, Kim Yo-jong i Kim Jong-un su djeca iste majke, Ko Jong-hui, koja ih je, u potpunoj izolaciji tijekom njihova odrastanja, i odgojila. Cijelo djetinjstvo proveli su u palači i viđali su samo obitelj i bliske prijatelje, a poslije su oboje poslani u Bern na studij, gdje su živjeli pod pseudonimima.

No, kad se Kim Yo-jong na očevu sprovodu pojavila odmah iza očitog nasljednika Kim Jong-una, bilo je jasno da će njezin utjecaj u klanu i u državi biti velik...

Najčitaniji članci