Obavijesti

News

Komentari 4

Kimova sestra više nije samo desna ruka, sad već sama kreira i politiku Sjeverne Koreje

Kimova sestra više nije samo desna ruka, sad već sama kreira i politiku Sjeverne Koreje
1

Kim Yo-Jong je jedina od obitelji sjevernokorejskog diktatora koja je politički angažirana. U posljednja dva mjeseca izrasla je drugu najmoćniju osobu u državi. Postala je kreatorice politike prema Južnoj Koreji

VIDEO

Mlađa sestra Kim Jon Una najnovijom funkcijom koja joj je dodijeljena potvrdila je svoj status najutjecajnije političarke u Sjevernoj Koreji. Po novomu  Kim Yo-Jong(31) zadužena je za odnose s Južnom Korejom, a to najbolje pokazuje koliko je ojačana njena pozicija. 

Do sada je službeno bila prva zamjenica šefa Središnjeg odbora vladajuće stranke, a sada kreira politiku spram Južne Koreje, što je prioritet te od životne važnosti za režim u Pjongjangu.

POGLEDAJTE VIDEO: Tko je sestra sjevernokorejskog diktatora?

- Prije toga Kim Yo Jong u državnim se medijima predstavljalo kao sestru Kim Jong Un-a, osobu koja je uvijek bila u njegovoj pratnji uz ostale službenike. A sada je sigurno svima jasno da je ona puno više od toga - kazala je američka analitičarka Rachel Minyoung Lee te dodala da izjave mlade političarke imaju jedinstveni stil te pokazuju njezinu duhovitost, ali i naglašavaju njezinu moćnu poziciju.

PyeongChang 2018 Winter Olympic Games - End of Games Package

Prije mjesec i pol dana kad je sjevernokorejski diktator nestao iz javnosti pa se spekuliralo da je bolestan, a i da je umro, tvrdilo se da je ona njegova najizglednija nasljednica.

- Objavljivanje političkih izjava u ime Kim Jong-una naglašava njezinu središnju ulogu u režimu - izjavio je za Guardian Youngshik Bong, znanstvenik s Instituta za sjevernokorejske studije Sveučilišta Yonsei u Seulu.

N.K. leader offers condolences over former first lady

Još je ožujku dala vrlo drsku izjavu na račun Južne Koreje, nazvavši njihove prijetnje ‘lavežom uplašenog psa’, što je već tada potvrdilo njezino izvanredno visoko mjesto u politici. Sada je samo to postalo službeno.

FILE PHOTO: Kim Yo Jong, sister of North Korea

- Ona ima izravan pristup i snažan utjecaj na Kim Jong-una. Ona nije povezana s njegovim čistkama ili vojnim pitanjima, ali zna sve o njima. Ona je pouzdana politička figura koja pomaže Kimu da zadrži pozitivan javni imidž kad ima posla sa strancima ili Južnokorejcima - rekao je prije dva mjeseca zapadnome tisku Leonid Petrov, stručnjak za Sjevernu Koreju i viši predavač na Međunarodnom fakultetu za menadžment u Sydneyju.

Kimova sestra zvijezda: 'Ona je Ivanka Trump Sjeverne Koreje'
Kimova sestra zvijezda: 'Ona je Ivanka Trump Sjeverne Koreje'

Iako je njihov otac Kim Jong-il navodno imao barem sedmero djece s četiri žene, Kim Yo-jong i Kim Jong-un su djeca iste majke, Ko Jong-hui, koja ih je, u potpunoj izolaciji tijekom njihova odrastanja, i odgojila. Cijelo djetinjstvo proveli su u palači i viđali su samo obitelj i bliske prijatelje, a poslije su oboje poslani u Bern na studij, gdje su živjeli pod pseudonimima.

No, kad se Kim Yo-jong na očevu sprovodu pojavila odmah iza očitog nasljednika Kim Jong-una, bilo je jasno da će njezin utjecaj u klanu i u državi biti velik...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.