News

Komentari 31

Kina: Komunistička partija slavi 100 godina, Xi dijeli medalje i poziva građane na lojalnost

Kina: Komunistička partija slavi 100 godina, Xi dijeli medalje i poziva građane na lojalnost

Komunistička partija Kine imala je 2019. godine 91,9 milijuna članova, što je 6,6% ukupnog stanovništva zemlje, a na vlasti je od 1949. godine.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je članove Komunističke partije Kine da ostanu lojalni i nastave služiti narodu, prilikom ceremonije dodjele medalja časti, u sklopu obilježavanja stogodišnjice osnutka kineske vladajuće partije koja se slavi ovoga tjedna.

Ceremonija dodjele medalja održala se u pekinškoj Velikoj narodnoj dvorani, a emitirana je na nacionalnoj televiziji, dok se partija priprema za niz svečanosti povodom 100. godišnjice osnutka koje se formalno obilježava u četvrtak.

"Medalja 1. srpnja", čije je uvođenje obznanjeno 2017., a uručuje se po prvi put, dio je Xijevih napora za promjenom imidža jedne od najsnažnijih političkih stranaka na svijetu.

Xi je pozvao sve članove da "čvrsto čuvaju lojalnost i ljubav prema partiji te prema narodu, blizu svoga srca":

- Pretvorite to u djela, posvetite sve, čak i svoje vrijedne živote, partiji i narodu.

Medalja se dodjeljuje zbog "iznimnih doprinosa" partiji, a među 29 dobitnika su vojnici, radnici, umjetnici i znanstvenici.

Komunistička partija Kine imala je 2019. godine 91, 9 milijuna članova, što je 6, 6% ukupnog stanovništva zemlje, a na vlasti je od 1949. godine.

Partija je, u sklopu jednotjednog obiježavanja svog osnutka, organizirala u ponedjeljak navečer proslavu na Nacionalnom stadionu u Pekingu, poznatom kao "Ptičje gnijezdo".

Partijski vođe i strani diplomati mogli su vidjeti program sastavljen od pjesama, plesova i predstava, kojima se hvali Komunistička partija Kine zbog toga što je dovela zemlje do statusa velike sile.

Mračne strane partijske povijesti, poput gladi krajem 1950-ih, Kulturne revolucije u 1960-ima ili masakra na Trgu Tiananmen 1989., nisu se spominjale.

Ceremonija je zaključena pjevanjem pjesme "Bez Komunističke partije ne bi bilo Kine" i petominutnim vatrometom.

Najčitaniji članci