Obavijesti

News

Komentari 3

Kina nije spremna: Očekuje se vrhunac epidemije Covida 19!

Kina nije spremna: Očekuje se vrhunac epidemije Covida 19!

Iz Nacionalnog centra za zarazne bolesti rekli su kako se očekuje da će Kina doći do vrhunca infekcija za tjedan dana, dodajući da će val trajati još jedan ili dva mjeseca nakon toga. Zasad nema smrtnih slučajeva

VIDEO

Kina očekuje vrhunac zaraze Covidom-19 u roku od tjedan dana, rekao je zdravstveni dužnosnik, a vlasti predviđaju dodatno opterećenje za zdravstveni sustav zemlje iako umanjuju težinu bolesti te i dalje izvješćuju da nema novih smrtnih slučajeva.

Suočena s rastućom epidemijom i široko rasprostranjenim prosvjedima protiv režima nulte tolerancije na Covid, Kina ga je ovaj mjesec počela ukidati, postavši posljednja velika zemlja koja je počela živjeti s virusom.

Kineske mjere usporile su gospodarstvo na najnižu stopu rasta u gotovo pola stoljeća, ometajući globalne opskrbne lance i trgovinu.

Kina je izvijestila o manje od 4 000 novih simptomatskih lokalnih slučajeva Covida širom zemlje 22. prosinca, a nema novih smrtnih slučajeva treći dan zaredom.

Zhang Wenhong, direktor Nacionalnog centra za zarazne bolesti, rekao je kako se očekuje da će Kina 'doći do vrhunca infekcija za tjedan dana', prenio je u četvrtak dnevni list The Paper koji podržava šangajska vlada.

- Vrhunac zaraze će povećati stopu teških bolesti, što će imati određeni utjecaj na sve naše medicinske resurse - rekao je Zhang Wenhong, direktor Nacionalnog centra za zarazne bolesti, dodajući da će val trajati još jedan ili dva mjeseca nakon toga.

- Moramo biti psihički spremni da je infekcija neizbježna - dodao je.

Zaraženih u Kini vjerojatno će biti više od milijun dnevno, a smrtnih slučajeva više od 5 000 dnevno, što je 'oštar kontrast' u odnosu na službene podatke, objavila je ovaj tjedan britanska tvrtka za zdravstvene podatke Airfinity.

Bolnica u Šangaju procjenjuje da će se polovica od 25 milijuna ljudi u tom komercijalnom središtu zaraziti do kraja sljedećeg tjedna. Stručnjaci kažu da bi se Kina sljedeće godine mogla suočiti s više od milijun smrtnih slučajeva od covida.

- Nevjerojatno je da smo nedovoljno pripremljeni za virus koji dolazi unatoč tome što su imali dovoljno upozorenja - rekao je Leong Hoe Nam, liječnik za zarazne bolesti na klinici Rophi u Singapuru.

- Ovaj val je nešto s čime se moramo suočiti, jer nemoguće je zauvijek ostati zatvoren - komentirao je građanin Šengaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C