Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Kina od izliječenih od korone traži da doniraju svoju plazmu

Plazma bivših pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom koji je izazvao epidemiju Covid-19 sadrži antitijela koja bi mogla omogućiti smanjenje virusnog opterećenja teško oboljelih, rekao je na konferenciji za novinare dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

People wear face masks and plastic raincoats as a protection from coronavirus in Shanghai
Foto: ALY SONG
2 komentara

Kineske zdravstvene vlasti zatražile su u ponedjeljak od osoba koje su preboljele koronavirus da daju krv kako bi izvukli plazmu za liječenje oboljelih koji su u teškom stanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Farmaceutski laboratoriji su u utrci s vremenom u izradi postupka liječenja i cjepiva protiv te bolesti kojom se zarazilo više od 70.500 osoba i koja je odnijela najmanje 1770 života u Kini.

Plazma bivših pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom koji je izazvao epidemiju Covid-19 sadrži antitijela koja bi mogla omogućiti smanjenje virusnog opterećenja teško oboljelih, rekao je na konferenciji za novinare dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva.

KARANTENA U KALIFORNIJI Zaražene putnike s 'korona kruzera' ipak evakuirali u SAD

- Molim one koji su ozdravili da daju plazmu, što će dati nadu teško oboljelima - rekao je Guo Yanhong.

Jedanaest hospitaliziranih pacijenata u Wuhanu, žarištu epidemije, primilo je transfuziju plazme prošlog tjedna, precizirala je Sun Yanrong iz Biološkog centra ministarstva znanosti i tehnologija.

- Jedan od njih je već kod kuće, drugi može ustati i hodati, a ostali su na putu ozdravljenja - dodala je. 

Poziv na davanje plazme je upućen dan nakon što je jedan državni laboratorij objavio pozitivne rezultate kliničkih testiranja u jednoj bolnici u Wuhanu.

China Nationalan Biotec Group jamči u svom postu na mreži WeChat da se oboljelima koji su primili transfuziju plazme u "24 sata poboljšalo stanje".

KUĆI U KARANTENI Trčao 50 km oko stola u stanu - ne ide van zbog korona virusa

- Klinički testovi su pokazali da su transfuzije plazme osoba koje je ozdravile bezopasne i učinkovite - dodala je Sun.

Donori će biti testirani kako bi se provjerilo da ne mogu prenijeti virus, precizirala je Wang Guiquang, šef službe Peking University First Hospitala.

U Ženevi je direktor programa za hitna stanja u Svjetskog zdravstvenoj organizaciji (WHO) Michael Ryan objasnio da se upotreba plazme bivših pacijenata pokazala učinkovitom za neke bolesti i naglasio da ta metoda nije uvijek uspješna.

Moramo proučiti kako ju koristiti, kojim pacijentima bi mogla najviše koristiti i u kojem trenutku, istaknuo je na konferenciji za novinare u Ženevi.

Medical worker in protective suit interacts with a patient inside an isolated ward at Jinyintan Hospital in Wuhan 13 NETOČNIH INFORMACIJA Zablude o korona virusu: Neće vam pomoći češnjak i alkohol

Direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije, dr Sylvie Briand je pozvala na "oprez s krvnim pripravcima kojima se mogu prenijeti druge bolesti" i naglasila važnost poštivanja protokola.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message