Obavijesti

News

Komentari 1

Kinezi tvrde: SAD stalno vrši pritisak, odnosi s Rusijom dobri

Kinezi tvrde: SAD stalno vrši pritisak, odnosi s Rusijom dobri

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u četvrtak je osudio vanjsku politiku Sjedinjenih Država i pohvalio partnerstvo Pekinga i Moskve, dodajući da je humanitarna situacija u Gazi "sramota za civilizaciju"

VIDEO

Wang, iskusni sedamdesetogodišnji diplomat, osudio je višestruke američke pokušaje "pritiska" na Peking i "njihovo nastojanje da se pod bilo kojim izgovorom okrivi Kina", a to je "doseglo nezamislivu razinu". "Neprestano niču novi načini vršenja pritiska na Kinu, a popis jednostranih sankcija stalno se produljuje", naglasio je Wang Yi, dodajući da se "odlučno protivimo bilo kakvoj hegemoniji i zastrašivanju.”

Kinesko-američki odnosi napeti su oko nekoliko točaka: po pitanju Tajvana i trgovine, potom su rivali u razvoju tehnologija i u borbi za utjecaj u azijsko-pacifičkom području, kao i po pitanju stajališta o ljudskim pravima.

Wang Yi je ove izjave dao tijekom godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta.

Po pitanju Tajvana, upozorio je da će tajvanski čelnici koji traže neovisnost morati polagati račune povijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kina Tajvan smatra svojim teritorijem, a neovisnost otoka podupiru Sjedinjene Države.

Rusija i Kina planiraju postaviti nuklearni reaktor na Mjesec
Rusija i Kina planiraju postaviti nuklearni reaktor na Mjesec

Wang Yi je također odbacio ideju da Peking predstavlja prijetnju svjetskom poretku.

"U vremenima nestabilnih i složenih međunarodnih odnosa, Kina će odlučno biti snaga mira, stabilnosti i napretka u svijetu", istaknuo je.

Wang Yi je ponovno potvrdio potporu Pekinga palestinskoj stvari i još jednom zatražio od UN-a priznanje cjelovite palestinske države.

"Nema dobre izlike za masakr civila", naglasio je Wang, dok sukob između Izraela i Hamasa još uvijek bjesni u Pojasu Gaze.

“Činjenica da se danas, u 21. stoljeću, ova humanitarna katastrofa ne može zaustaviti ljudska je tragedija, štoviše, to je sramota za civilizaciju”, dodao je, ponovivši poziv svoje zemlje na prekid vatre.

Kineski ministar također je u četvrtak branio dobre odnose svoje zemlje s Rusijom, dok Kinu Zapad kritizira po pitanju Ukrajine.

Premda Peking poziva na poštivanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući Ukrajinu, nikada nije javno osudio Moskvu.

"Kina i Rusija stvorile su novi model odnosa dviju velikih sila, potpuno drugačiji od starog, iz ere hladnog rata", rekao je Wang Yi.

“Temeljen na nesvrstanosti i izbjegavanju konfrontacija i ciljanja trećih zemalja nastavit ćemo putem trajnog dobrosusjedskog prijateljstva i produbljivanja ukupne strateške suradnje” s Moskvom, istaknuo je.

Kina želi pojačati suradnju s Rusijom: 'Zajednička sigurnost'
Kina želi pojačati suradnju s Rusijom: 'Zajednička sigurnost'

Kina se nastoji pozicionirati kao posrednik i neutralna strana u ratu, no odnos Pekinga i Moskve produbio se od početka sukoba.

O Europskoj uniji, koja pokazuje sve veće nepovjerenje prema Kini i opisuje Kinu istovremeno kao "partnera, konkurenta i sistemskog suparnika", Wang Yi je ocijenio da "ovo trostruko pozicioniranje niti je u skladu sa stvarnošću niti je održivo u praksi.

Tu je poziciju Europske unije opisao "kao da je automobil na raskrižju i upaljena su sva crvena, žuta i zelena svjetla. U kojem smjeru voziti?", upitao je.

"Ne postoji temeljni sukob interesa između Kine i Europe", istaknuo je Wang Yi, za kojeg "zajednički interesi dviju strana daleko nadmašuju njihove razlike".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu