News

Komentari 99

Kirurgu ruka nije zadrhtala: Operirao curicu (4) kraj bombe

Kirurgu ruka nije zadrhtala: Operirao curicu  (4) kraj bombe

Pirotehničari su na krovu morali čekati da dr. Mislav Bastić operira tumor bubrega i spasi život curici. 'Sve je prošlo u redu i mala pacijentica je stabilno', kaže Bastić

Podne je. U operacijsku dvoranu ulazi medicinska sestra, prilazi kirurgu dr. Mislavu Bastiću: “Doktore, na krovu nasuprot sale našli su bombu. Čekaju da završite operaciju kako bi je deaktivirali. Pitaju možete li požuriti”.

Situacija je delikatna. Prozori operacijske dvorane gledaju na krov na kojemu je bomba. U slučaju eksplozije krhotine bi mogle probiti stakla i ugroziti ljude u dvorani.

Iskusan kirurg svjestan je situacije. No najvažnije mu je da operacija uspješno završi. Na stolu leži 4-godišnja djevojčica. Zahvat je kompliciran. Curica ima obostrani tumor bubrega, a prvu operaciju imala je prije 15 dana. Počinje utrka s vremenom.

Sve prošlo u redu

- Završili smo oko 13.30 sati. Sve je prošlo u redu i mala pacijentica je stabilno - rekao je Mislav Bastić, kirurg s 26-godišnjim iskustvom u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici.

Za to vrijeme - policajci čuvaju krov. Pirotehničari su spremni, no čekaju kraj operacije. “Zvončić” iz 1995. godine na krovu bolnice našla su sedmorica radnika. Policijski pirotehničari pretpostavljaju da se bomba tijekom granatiranja otkotrljala po krovu ispod ploče i tko zna koliko bi još tamo ostala da je jučer oko 9 sati nisu našli radnici. Oni su u petak u šoku prepričavali otkriće.

Pirotehničari radnicima čestitali novi rođendan

- Mogli smo svi poginuti, bili smo na pet metara od bombe - rekao nam je Danijel Bukvić (19), koji je našao opasnu bombu. Radnici već dva tjedna na Klinici za dječje bolesti skidaju opasne azbestne ploče i zamjenjuju ih ekološkim betonskim. To je posljednji krov na kojemu su trebali zamijeniti ploče.

- Dečki nisu ni znali što imaju u rukama. Čim sam vidio što su našli, povikao sam im da je to bomba. Da, bilo me strah - kazao nam je voditelj gradilišta Anto Perić.

Kad su sišli s krova, policajci su im rekli da bi sigurno eksplodirala da su je pomaknuli samo još milimetar. Pirotehničari su im čestitali novi rođendan jer ne eksplodira tek jedna od tisuću.

- Nisu dečki znali što diraju. Nisu išli u vojsku, a ja sam to vidio u ratu. Prava sreća da nije grunulo - napomenuo je voditelj. Mladići su tek poslije shvatili kakvu su sreću imali.

Policajci stigli u samo pet minuta

- Maknuli smo ploču krova i nešto se kotrljalo ispod. Uzeo sam je u ruke jer sam mislio da je grlo žarulje i dao kolegi da pogleda. Na njoj je pisalo BJ - SRB i neki brojevi. Vratio mi ju je, a onda je došao voditelj gradilišta i prepoznao ‘zvončić’. Uzeo ga je i ostavio na krovu. Brzo smo se maknuli otamo - rekao je Bukvić.

Policajci su na mjesto događaja stigli u samo pet minuta. Odmah su znali da ga ne smiju pomicati i odlučili ga deaktivirati gdje je i bio. No bolnica je puna ljudi i djece. Moraju se pobrinuti da nitko ne strada tijekom detonacije.

>>> Ekskluzivno: Video detonacije 'zvončića' na Klaićevoj bolnici

Najčitaniji članci