News

Komentari 3

Kiša na istoku Australije, u Canberri zrak i dalje opasan

Kiša na istoku Australije, u Canberri zrak i dalje opasan

Na australskom jugoistočnom priobalnom području gdje divljaju požaru u ponedjeljak ujutro bilo je nešto kiše i vladali su blaži vremenski uvjeti, no u Canberri je kvaliteta zraka i dalje na životno opasnoj razini

Galerije, muzeji, parkovi, poslovni prostori i sveučilišta u gradu su zatvoreni, neki letovi su otkazani, a kvaliteta zraka u australskome glavnom gradu i dalje je najlošija na svijetu, prema podacima o kvaliteti zraka IQ Air Visuala.

Vlasti su građanima savjetovale da ostanu u svojim domovima, jer je u centru grada indeks kvalitete zraka u ponedjeljak ujutro bio 1400., prema podacima ministarstva zdravstva. Bilo što iznad 200 smatra se opasnim.

Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je odgovorno za koordinaciju u slučaju katastrofe, osoblju je reklo da ostane kod kuće 48 sati zbog loše kvalitete zraka.

U najteže pogođenome New South Walesu bukti 140 požara, no svi su na najnižem stupnju opasnosti.

Kiša je u ponedjeljak donekle donijela olakšanje vatrogascima, ali pljuskovi nisu bili dovoljni da zaustave velike i opasne požare.

Dvoje ljudi nestalo je nakon vatrene stihije u subotu, rekla je Shane Fitzsimmons, povjerenica vatrogasne službe u New South Walesu.

U državi Victoriji, gdje još uvijek nije poznata sudbina četvero ljudi, više od 40 požara gorjelo je u ponedjeljak.

Blaga kiša i nešto umjereniji uvjeti usporili su požare i omogućili dostavu namirnica izoliranim zajednicama, rekao je Viktorijski premijer Daniel Andrews za 3AW radio.

Australska vlada će se obvezati na dodatne dvije milijarde australskih dolara tijekom sljedeće dvije godine da pomogne pokriti cijenu obnove  nakon požara, rekao je premijer Scott Morrison u ponedjeljak, a bude li potrebno i daljnje financiranje, bit će omogućeno, rekao je.

Na konferenciji za novinare on je kazao da će vlada platiti "kolikogod bude stajao" oporavak od požara, koji divljaju tjednima ili sad već mjesecima.

Najčitaniji članci