Obavijesti

News

Komentari 1

Kit Wally zalutao je na Mediteran, zbog manjka hrane možda ne preživi put do doma

Kit Wally zalutao je na Mediteran, zbog manjka hrane možda ne preživi put do doma
2

Kit imena Wally star je dvije godine i dug osam metara. Znanstvenici su zabrinuti zbog njegovog ubrzanog gubitka težine jer u Mediteranu nema beskralježnjaka kojima se on inače hrani u Tihom oceanu

Mladi sivi kit zalutao je na Mediteran i pokušava pronaći put natrag do svog doma u Tihom oceanu, ali znanstvenici su zabrinuti kako kit možda neće uspjeti preživjeti, prenosi Reuters.

Sivi kitovi se uglavnom kreću po zapadnoj obali SAD-a, ali se zbog globalnog zagrijavanja otvaraju sjeverne rute pa znanstvenici misle kako je kit preko Arktika doplivao do Atlantika.

Wally, the lost gray whale calf in the Mediterranean Sea, has little chance of returning to his native North Pacific

Kit imena Wally star je dvije godine i dug osam metara. Znanstvenici su zabrinuti zbog njegovog ubrzanog gubitka težine jer u Mediteranu nema beskralježnjaka kojima se on inače hrani u Tihom oceanu.

- Zabrinuti smo za njegovu budućnost, količine masti koje su mu potrebne kao gorivo za putovanje značajno su opale. Iscrpljen je i izgleda kao kost i koža. Nije se uopće hranio otkad smo ga počeli pratiti - rekao je Eric Hansen, šef državne agencije za bioraznolikost na jugu Francuske.

Wally je preko Gibraltara stigao na Mediteran i putovao je uz marokansku obalu, a zatim se uputio prema obali Italije i od tamo stigao do Francuske.

- Pokušava ulaziti u luke kao da traži svoj izlaz. Ta strategija bi mogla biti uspješna i nadamo se da će u roku od tjedan dana ponovo doći do Gibraltara - rekao je Hansen.

Prije nekoliko dana Wally se zapleo u ribarsku mrežu na južnoj obali Francuske, ali se uspješno oslobodio. Znanstvenici predviđaju da ga čeka još mnogo prepreka, osobito zbog gustog prometa brodova kod Gibraltara.

Wally, the lost gray whale calf in the Mediterranean Sea, has little chance of returning to his native North Pacific

Ovo je tek drugi put da znanstvenici imaju priliku promatrati kita u Mediteranu. Zadnji ovakav slučaj zabilježen je 2010. godine.

 - Ovakve slučajeve počet ćemo češće viđati zbog klimatskih promjena i to ne samo zbog otvaranja sjevernih ruta već i zbog promjena morskih struja u oceanima koje se mijenjaju zbog otapanja ledenjaka - rekao je Hansen.