Obavijesti

News

Komentari 7

Klasić: Hrvatska bi mogla dobiti vlast u kojoj će sudjelovati političari različitih principa

Klasić: Hrvatska bi mogla dobiti vlast u kojoj će sudjelovati političari različitih principa
1

Kao što u svojoj “Pesmi o jednom petlu” mudro zaključuje Đorđe Balašević, ponajbolji pjesnik, ali i društveni kroničar s ovih prostora, “princip je isti, sve su ostalo nijanse”

VIDEO

Svi političari na svijetu imaju isti cilj. Doći na vlast. Na tom se putu ponekad drže svojih ideoloških, moralnih i životnih principa, ali vrlo često će taj put skratiti sklapanjem neprincipijelnih koalicija. Nekad se takve koalicije opravdavaju sigurnošću i stabilnošću države, ali su najčešće tek izraz nemoći. I Hrvatska bi nakon upravo održanih izbora mogla dobiti vlast u kojoj će sudjelovati političari različitih principa, pa i oni bez njih. Jedan od mogućih scenarija je vlada u kojoj će sjediti ili ju podržavati lijevi i desni, klerikalci i sekularisti, nacionalisti i internacionalisti, homoseksualci i homofobi, oni koji smatraju da je 1945. Hrvatska oslobođena i oni koji svibanj 1945. smatraju početkom okupacije, oni koji žele pisati ćirilicom i oni koji im to brane. Bio bi to, otkad je demokracije u Hrvatskoj, najdrastičniji eksperiment, pa je i njegov uspjeh krajnje neizvjestan.

Međutim, gledajući u prošlost primjera hrvatske neprincipijelnosti ipak ne nedostaje. Već sam pisao o tome kako se Ante Pavelić, vođa hrvatske nacionalističke organizacije Ustaša, uoči Drugog svjetskog rata zalagao da Hrvatska postane dio Italije, a Slavonija i Hrvatsko Zagorje dijelovi njemačkog Trećeg Reicha. Pisao sam i o tome kako su tijekom rata hrvatski nacionalisti ustaše aktivno surađivali sa srpskim nacionalistima četnicima. Zato sam se ovaj put odlučio vratiti u još dalju prošlost i posvetiti jednom događaju koji ne ukazuje samo na neprincipijelnost hrvatskih političkih elita nego i na problem nemogućnosti suočavanja s vlastitom neprincipijelnošću.

Prema postojećem Zakonu o blagdanima i spomendanima 30. travnja se svake godine obilježava kao Dan pogibije Zrinskog i Frankopana. U objašnjenju što toga dana obilježavamo stoji: Dana 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni su vođe protuhabsburške urote Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Taj dan obilježava se kao simbol žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine uz geslo - “Navik on živi ki zgine pošteno”.

Žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda?! Žrtve za slobodu hrvatske domovine?! Pošteno?! Hm, odakle početi. Prvo, Zrinski i Frankopani su bili velikaši, feudalci, a opće je poznato koliko je pripadnicima tog staleža bilo stalo do običnih, malih ljudi, u ovom slučaju “hrvatskog naroda”. Izrabljivali su ih do nemilosti i surovo kažnjavali za svako traženje slobode i pravde. Drugo, spomenuta urota se jedino u hrvatskoj historiografiji naziva po Zrinskom i Frankopanu. Većina europskih povjesničara taj događaj naziva “Wesselenyjeva urota” naglašavajući da su ključnu ulogu u njoj igrali ugarski, a ne hrvatski velikaši. Stoga je teško zamisliti da je urota pokrenuta s ciljem oslobađanja hrvatske domovine. Osim toga, pozivu na pobunu protiv cara u Beču nije se odazvala većina hrvatskih plemića, građana ni crkvenih velikodostojnika. Zašto? Zato što su procijenili da urota nije u njihovom interesu.

Na kraju, samo ukratko oko termina “pošteno”. Jedan od glavnih povoda za pokretanje urote bio je mir koji su Habsburgovci (1664.) sklopili s Osmanskim carstvom. Tim su mirom Zrinski i Frankopan bili nezadovoljni jer su njihove porodice stoljećima branile kršćansku Europu od muslimanskih Osmanlija. I što su onda učinili kada su shvatili da ih u uroti nitko neće pomoći, uključujući Francuze, Poljake, pa čak i poznate hrvatske “prijatelje” Venecijance? Obratili su se sultanu Osmanskog carstva i ponudili ne samo savezništvo nego i vazalstvo toj muslimanskoj državi. Nije li to udžbenički primjer neprincipijelne koalicije? Pragmatično, da. Pošteno? Zavisi prema kome. Prema svojoj domovini? Prema svom narodu? Ili, prema samome sebi i interesnoj skupini kojoj pripadate?

Kao što u svojoj “Pesmi o jednom petlu” mudro zaključuje Đorđe Balašević, ponajbolji pjesnik, ali i društveni kroničar s ovih prostora, “princip je isti, sve su ostalo nijanse”. Po svemu sudeći, taj princip koji ne isključuje neprincipijelnost, a uključuje zadovoljavanje prvenstveno vlastitih interesa, vrijedio je za hrvatske pijetlove na kraju 17. stoljeća, a vrijedi i za hrvatske pjetliće na početku 21.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke; Milanović odredio datum za saziv Sabora
IZBORI 2024.

Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke; Milanović odredio datum za saziv Sabora

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara
Prijateljica ubijene Kristine: 'Trebaju nam žene kao što si ti, Kiki. Nedostajat ćeš nam...'
UBOJICA U PRITVORU

Prijateljica ubijene Kristine: 'Trebaju nam žene kao što si ti, Kiki. Nedostajat ćeš nam...'

Leopolda B. (48), kojega sumnjiče za femicid, odnosno rodno motivirano ubojstvo grafičke dizajnerice Kristine K. (48), odveli su na mjesec dana u Remetinec. Brani se šutnjom...