Obavijesti

News

Komentari 33

Kliman preuzeo ministarstvo i rekao: Turizam je uređen resor

Kliman preuzeo ministarstvo i rekao: Turizam je uređen resor
2

Nadamo se da će se sve ono što je dobro napravljeno i dalje razvijati. Moramo jako pažljivo s njim, jer je naš BDP ovisan o turističkom proizvodu", rekao je Kliman

VIDEO

Ministar turizma Anton Kliman ocijenio je u ponedjeljak na primopredaji s prethodnikom Darkom Lorencinom, da je turizam uređen resor te izrazio nadu u njegove još bolje buduće rezultate.

"Mi smo zaista danas kvalitetno počeli primopredaju, vrlo sam zadovoljan, to pokazuje da je ovo uređen resor, kao što sam i komunicirao sve ove dane. Po mojoj ocjeni i po ocjeni javnosti, ovo je bio najuređeniji resor u Vladi, rekao je Kliman.

Dodao je kako je to poticaj za nastavak rada i ostvarivanje još boljih rezultata. 

"Nadamo se da će se sve ono što je dobro napravljeno i dalje razvijati. Znate da je turizam dinamična grana industrije i moramo jako pažljivo s njim, jer je naš BDP ovisan o turističkom proizvodu", rekao je Kliman. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatra da trenutna situacija traži prisustvo na svim tržištima. "Situacija u Europi je ovakva kakva je, rekao bih da nam možda puše vjetar u leđa", kaže Kliman, najavljujući kako će se možda već u prvoj godini nakon "epohalnog rezultata" u turizmu, dogoditi još bolji.

Nakon primopredaje, po njegovim riječima uslijedit će razgovori sa strukovnim turističkim udrugama, a jedna od tema bit će smanjenje PDV-a. "Mi imamo jedan svoj cilj koji je smanjenje PDV-a, u kojem obujmu vidjet ćemo, sve se mora iskomunicirati s Ministarstvom financija. Naš plan je da idemo što je moguće niže jer direktno smanjenje (stope PDV-a) na usluge ne utječe na budžet u onom smislu kao što je kad se proizvodi manje oporezuju", kaže ministar turizma. 

"Mislim da tu ima još prostora, s 2 ili 3 posto mogli bismo biti zadovoljni u jednom sljedećem razdoblju", dodao je. 

Kaže i kako je od premijera Oreškovića dobio "domaću zadaću" vidjeti gdje se može kratkoročno potaknuti investicije. 

Bivši ministar Darko Lorencin smatra da je resor u redovitom stanju te kaže da će obaviti detaljnu primopredaju kako bi Kliman odmah mogao nastaviti raditi. 

"Takoreći, sezona je pred vratima, glavna sezona reklamiranja sada je u tijeku, slijede neki bitni sajmovi. Sve ide redovitim tijekom. Danas, a ovisno o potrebi i sljedećih dana, stojim na raspolaganju", rekao je Lorencin.

Kuščević najavio nove projekte

Novi ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević kazao je u ponedjeljak, preuzimajući Ministarstvo od dosadašnje ministrice Anke Mrak Taritaš, da će mu glavni prioritet biti objedinjavanje katastra i zemljišnih knjiga. 

"Primopredaja je prošla u očekivano dobrom tonu te zahvaljujem gospođi Anki Mrak Taritaš na iskrenosti i na načinu na koji mi je predala Ministarstvo. Nastavit ćemo u dobrom smjeru u kojem je Ministarstvo započelo, ispravit ćemo stvari koje se mogu popraviti i pokrenuti neke nove projekte", rekao je Kuščević prilikom primopredaje.

Kao nove značajnije projekte kojima će se njegovo ministarstvo ponajprije baviti, Kuščević je istaknuo početak objedinjavanja katastra i zemljišne knjige što je, kazao je, proces koji će ubrzati investicije i olakšati život građanima.

Tu je, dodao je, i poticana stanogradnja, odnosno poticani subvencionirani krediti za stanogradnju, potom kartografija te poboljšanja zakona. "Radi se o cijelom nizu mjera koje će uskoro biti vidljive", kaže Kuščević.

Dosadašnja ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš navela je kako je to ministarstvo u protekle četiri godine odradilo niz velikih i značajnih poslova te da nema razloga da se tako ne nastavi i dalje. 

"Imala sam odlične razgovore s ministrom i doznala sam da su planovi novog ministra na tragu onoga što smo i mi radili. Razgovarali smo i o e-dozvoli, o POS-u, i o nizu drugih projekata. Naši su projekti bili konkretni i treba ih samo nastaviti", naglasila je Mrak Taritaš. 

Nije željela komentirati izjave Tomislava Karamarka da postoje indicije kako je HDZ bio 'zakinut' na izborima za nekoliko mandata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag