Obavijesti

News

Komentari 170

Klinci u 5. razredu u Sesvetama dobili pitanja o koroni, roditelji zgroženi: Jel' dosta traume?!

Klinci u 5. razredu u Sesvetama dobili pitanja o koroni, roditelji zgroženi: Jel' dosta traume?!
3

U školi u Sesvetama nastavnica prirode učenicima je dala zadatak analiziranja sitzuacije s koronom. Roditelji su zgroženi, a ravnatelj ističe nastavnica je izvrsna, moramo djeci približiti aktualne teme

VIDEO

1. U kojoj državi svijeta je najviše oboljelih od Covid - 19?
2. Kakav je broj zaraženih osoba koronom u vremenu od 7. do 14.9.   porast, pad ili  stagnira ( zaokruži)
3. Broj je zaraženih svakim danom u porastu?    da ili ne   (zaokruži )
4. Popuni tablicu 
Datum            broj zaraženih
7.9.
8.9.
9.9.
10.9.
11.9.
12.9.
13.9.
14.9.
Odnosi se na broj oboljelih u svijetu
5. Je li broj zaraženih u porastu, padu ili varira?
6. Je li pretpostavka prije istraživanja bila točna?

Ovo je dio zadaće koju su u utorak dobili učenici petog razreda Osnovne škole Brestje, a koju su roditelji podijelili u roditeljskim Facebook grupama.

Uz njihovo dopuštenje, objavljujemo pitanja za koja kažu da su potpuno neprimjerena.

Kako da nije dovoljno zastrašujućih vijesti, zatvorskih uvjeta u školama i zatrpavanja mladih upitnim informacijama, što nam to rade od djece, jel' dosta traume?!, pitaju bijesni roditelji.

'Boji se da ne dobije jedinicu'

Neki od njih obratili su se školi s upitom koji je smisao zadaće, tj. istraživačkog rada.

Kako nam kažu, zadatak nije u skladu s nastavnim jedinicama udžbenika niti kurikula. 

Pogledajte video: Škola je počela u posebnim uvjetima

Pokretanje videa...

škola 01:04

Dio roditelja također je prosvjetnim institucijama uputio zahtjev za suspenziju predmetne nastavnice, no dio ih ističe kako se radi o jako dobroj nastavnici, te podsjećaju kako i u "Školi na Trećem" učitelji posvećuju teme koroni, uz savjete kako prati ruke, ponašati se u školi, zašto nije dobro dijeliti pribor itd. pa ih nitko ne proziva.

Majka djeteta s kojom smo razgovarali ističe kako joj je dijete došlo tražiti pomoć jer nije znalo gdje bi uopće tražilo te podatke. S obzirom da je zadaća zadana da se napravi do sljedećeg sata, dijete se prestrašilo da će dobiti jedinicu kod nove nastavnice.

Otvaraju školske dvorane za sportaše, a HZJZ bi preporuke trebao objaviti do kraja tjedna
Otvaraju školske dvorane za sportaše, a HZJZ bi preporuke trebao objaviti do kraja tjedna

Trebaju li im takav šok, stres i trauma odmah na početku godine?, pita se naša sugovornica.

Mišo Kutleša, ravnatelj škole, u telefonskom razgovoru nam je kazao kako mu je jako žao što mu se roditelji nisu javili da porazgovaraju o svemu, te kako se radi o izuzetno dobroj profesorici.

'Ne smijemo stvarati tabu-teme'

- Još nismo stigli razgovarati, i zaista ne mogu ništa govoriti dok profesorica ne dođe na nastavu. No zaista smatram da se ne radi o ničemu tako dramatičnom. Koliko sam i ja vidio pitanja, radi se o istraživačkom radu na temu koja se tiče svih nas. Ne radi se ni o čem nenormalnom, moramo djecu upoznati s tim temama, a ne im pričati bajke. Živimo u vremenu epidemije korone i nije dobro da stvaramo tabu-teme oko toga - ističe ravnatelj koji apsolutno stoji iza svoje nastavnice. Kaže kako ih je kontaktiralo tek dvoje roditelja, od kojih jedan ni nema dijete u petom razredu. Učenici nose maske, moraju se pridržavati pravila, i ovo je jedan od načina da im se ova ozbiljna tema približi, smatra Kutleša.

Roditeljima prekipjelo: Izvukli djecu iz škole zbog vjeronauka
Roditeljima prekipjelo: Izvukli djecu iz škole zbog vjeronauka

S 12 godina dovoljno su veliki da im se može pristupiti s ovakvim temama i ovakvim načinom rada, dodaje ravnatelj na naš upit je li malo pretjerano djeci koja su tek došla u predmetnu nastavu iz razredne davati ovakvu zadaću.

Posebno ako se uzme u obzir da se radi o pitanjima oko kojih ni ozbiljni znanstvenici ne mogu postići suglasje, a kontradiktorne informacije i nerazumijevanje brojki stvaraju probleme i odraslima, a kamoli djeci. Ravnatelj smatra kako je profesorica htjela potaknuti djecu na samostalno razmišljanje i istraživački rad kroz aktualnu temu, ništa više od toga. 

- Moramo ih učiti da znaju zaštiti svoje najmilije, da zaštite sebe. Mislim da ni tema ni pitanja, ni sam zadatak nisu neprimjereni za njihov uzrast. Sve je u skladu s kurikulom, no to moraju procijeniti i nadležna stručna tijela, a ne ja. Žao mi je što se sve ovako gura u medije, nama su djeca apsolutno na prvome mjestu. Nitko nije imao nikakvu lošu namjeru, dapače - zaključio je ravnatelj Kutleša.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.