Obavijesti

News

Komentari 210

Klisović: "Ovo nije Vlada u sjeni, ovo je nešto puno gore"

Klisović: "Ovo nije Vlada u sjeni, ovo je nešto puno gore"
1

Što ako Vlada usvoji sve odluke ovog tijela? Ispada da netko drugi donosi odluke koje Vlada samo potvrđuje, komentirao je Joško Klisović (SDP) Vijeće za suradnju

VIDEO

Milijan Brkić iz HDZ-a, Miroslav Šimić iz MOST-a, SDP-ovac Joško Klisović i Stipe Petrina raspravljali su o Vijeću za suradnju MOST-a, HDZ-a i stranke Milana Bandića u emisiji Otvoreno. 

- 22.1.2016. godine potpisan je sporazum Domoljubne koalicije, Liste Milana Bandića i MOST-a. Nema tu nikakvih predsjednika, ima samo koordinatora. To je savjetodavno tijelo, međufilter koji će ministrima biti nekakav servis, davat će savjete. To nije nikakva nadvlada, to je jedno uobičajeno tijelo. Nitko neće u vijeću kadrovirati nego predlagati najbolje kandidate iz svih stranaka vladajuće koalicije. Tako će ministrima biti lakše odrediti tko je za koju funkciju - objasnio je koordinator Brkić funkciju Vijeća.

- Ministri su ti koji će predlagati svoje pomoćnike, tako stoji prema aktualnom zakonu. Ali ministri moraju odabrati pomoćnike temeljem kriterija koje će vijeće usuglasiti. To vijeće je savjetodavno tijelo ministrima i Vladi - dodao je.

No, s njim se ne slaže Klisović koji kaže da to tijelo nije državno. 

- Ovo nije vlada u sjeni, ovo je nešto puno gore. Ovo je izvaninstitucionalno tijelo koje ulazi u proces donošenja odluka. To nije prepoznato ni zakonom ni Ustavom. To tijelo nije državno - rekao je Klisović.

Brkić je opovrgnuo njegove tvrdnje i odgovorio 'onaj tko gubi ima se pravo ljutiti'. Petrina, se pak slaže s Klisovićem.

- To vijeće nije legalno tijelo, ali to je pravo koalicije na vlasti. Nije jasno ako ministri predlažu a vijeće odlučuje, znači li to da vijeće mora prihvatiti nešto što ministri predlože? Što ako dođe do različitih mišljenja između vijeća i ministra, tko će prevladati? - pita se.

Šimić je na to kazao da oni žele ponuditi najbolje kandidate, a Vlada će odlučiti. 

- Sporazum između MOST-a i Domoljubne koalicije nije zakonski akt. Nitko ne spori da se oni mogu dogovarati van vlade. Što ako vlada usvoji sve odluke ovog tijela? Ispada da netko drugi donosi odluke koje vlada samo potvrđuje - kazao je Klisović kojeg je Brkić podsjetio da je slično rješenje imala i Račanova vlada. 

Brkić kaže da su dvije trećine građana glasale za MOST i HDZ, a SDP-u je poručio kako će sada imati desetak godina da se pripreme za dolazak na vlast.

- Nisu Domoljubna koalicija i MOST dobili povjerenje birača. Da je MOST prije izbora rekao da će ići s Domoljubnom koalicijom ne bi dobio toliko glasova. Jasno je da će to Vijeće za suradnju krojiti kadrovsku politiku, to je vaše pravo. Što se tiče iskustva u MOST-u, ovo nije prvo iskustvo s ovakvim tijelima. Treba reći da Nacionalno vijeće MOST-a nije statutarno tijelo, nije prijavljeno, koordinacija nije bila nikakva, nije bilo zapisnika. To je ono što plaši, hoće li se slična praksa ponoviti u vašem Vijeću. Nije problem je li tijelo zakonito ili nije. Pravo je izbornih pobjednika, ali mislim da će to dosta vraćati zemlju unatrag - kazao je Petrina. 

- Nema nikakvog zakona da se takvo vijeće ne osnuje, to je odluka dviju stranaka, nema razloga da to ne postoji - odgovorio je Brkić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 210
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...