Obavijesti

News

Komentari 31

Ključne razlike: HDZ bi crnog labuda, Zoki vraća Lozančića

Ključne razlike: HDZ bi crnog labuda, Zoki vraća Lozančića
1

PREDSJEDNIČKI IZBORI Zoki bi mogao odmah ući u koflikt s Vladom ako pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora, a Kolinda bi definitivno bila oštrija u drugom mandatu

VIDEO

Vrijeđanje, spuštanje i upućivanje na mane protivnika obilježilo je za sada predsjedničku kampanju. 

 

O temama koji se tiču ovlasti predsjednika Republike slabo se ili gotovo uopće ne govori i gotovo je, za sada, nemoguće znati kako će novi predsjednik ili predsjednica kohabitirati s Plenkovićevom Vladom.

No možemo zato nagađati ako uzmemo u obzir prijašnje istupe kandidata. Prvi konflikt, ako Zoran Milanović pobijedi, mogao bi biti već u svibnju 2020., tri mjeseca nakon inauguracije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

04:02

Tad, naime, ističe mandat šefu SOA-e Danielu Markiću. On može biti izabran na tu funkciju ponovno, a vjerojatno je i prvi izbor premijera Andreja Plenkovića.

Spominje se još i ime premijerova savjetnika Roberta Kopala u HDZ-ovim kuloarima, pa je moguća i ta opcija s obzirom na Kopalov životopis. Ipak, Plenkovićeve račune mogao bi tad pomrsiti Zoran Milanović.

- Milanovićev kandidat je sasvim sigurno Dragan Lozančić. On je bio šef SOA-e za njegova premijerskog mandata i Zoran je bio jako zadovoljan s njim. Stoga se u SDP-u govori da bi on ponovno mogao postati glavni špijun - govori nam sugovornik iz vrha HDZ-a. 

Ako bi, pak, pobijedila HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, Lozančić sigurno ne bi mogao računati da se vrati na prijašnju poziciju jer je na njezin zahtjev i razriješen dužnosti.

Vjerojatno bi podržala nekog od Plenkovićevih kandidata, što je na kraju krajeva sasvim logično. 

- Ako pobijedi Kolinda Grabar Kitarović, možemo očekivati slično ponašanje prema Vladi kao i do sada. No, ipak, moguće je i da ona postane oštrija jer joj je ovo zadnji mandat i ne mora više misliti o podršci stanke za idući mandat kad se ionako više ne može kandidirati - govori nam sugovornik blizak aktualnoj predsjednici.

Stoga naš sugovornik prognozira da će Kolinda Grabar Kitarović, ako pobijedi, biti oštrija s kritikama prema Plenkovićevoj Vladi. No koliko je strankama, SDP-u i HDZ-u, važno da njihov kandidat ili kandidatkinja pobijedi govori i to da će novi predsjednik odlučivati o novome mandataru Vlade jer su parlamentarni izbori u rujnu 2020.

Također, novi predsjednik i sam može sastaviti privremenu vladu. Upravo je Kolinda Grabar Kitarović 2015., tijekom krize vlasti, sastavila novu privremenu vladu, ali ona nikad nije zaživjela.

Što se tiče dogovora oko imenovanja novog načelnika Glavnog stožera, opet je za pretpostaviti da će Milanović imati svog kandidata, a Plenković svoga. Tako će sigurno biti i s imenovanjima veleposlanika. No, opet, mogu nas Plenković i Milanović sve iznenaditi i surađivati jako dobro, poput svojedobno Mesića i Sanadera. 

- Kohabitacija zna biti dobra. Možda bi na neki način Plenkoviću i odgovarao Milanović jer bi s njim kao predsjednikom mogao ulaziti u verbalne ratove i tako dobivati političke bodove. Sjetimo se samo Grabar Kitarović koja je bacala otrovne strelice prema Milanoviću kad je bio predsjednik vlade.

Prema posljednjim istraživanjima, da su sutra predsjednički izbori pobijedio bi SDP-ov Zoran Milanović, koji je pobijedio u prvom krugu. On bi, naime, dobio 48,4 posto glasova birača. Kolinda Grabar Kitarović osvaja 41,1 posto, a neodlučnih je 10,4 posto. Na rezultat bi mogle utjecati i televizijske debate.

Nakon sinoćnje debate na RTL-u, a druge dvije, na Novoj TV i HTV-u, trebale bi se održati do izborne šutnje. Prvu debatu, na N1, propustio je Milanović, a nedolazak je opravdao time jer je imao organizirani skup u Zagrebu. Inače, na birače u Zagrebu Milanović bi i trebao pucati jer će, ako je vjerovati analitičarima, Zagreb odlučivati o novom predsjedniku. 

Prema njihovim savjetima, Milanović bi se trebao fokusirati na velike gradove na sjeveru, dok bi Kolinda Grabar Kitarović trebala imati što više susreta s građanima u Dalmaciji, ali i u Slavoniji, gdje je HDZ-u primat uzeo nezavisni Miroslav Škoro.

Pokretanje videa...

Kolindin gaf 00:41

- Ovaj dio kampanje, njezin finiš, fokusiran je na to da se motiviraju građani susretom lice u lice s predsjednicom. Skupove ćemo zasad staviti po strani, važno je da Kolinda Grabar Kitarović izravno komunicira s građanima - rekao je sugovornik iz stožera aktualne predsjednice. 

Žarko Puhovski, politički analitičar, smatra da će rezultat ovisiti o tome koliko će koja stranka uspjeti mobilizirati birače.

- Ovo su ionako izbori za stranke. Kandidati su nebitni jer je ovo predigra za iduću jesen. Smatram da pogreške kandidata neće puno utjecati na rezultat, s tim da bi Kolinda Grabar Kitarović definitivno mogla napraviti više pogrešaka od Milanovića - rekao je Puhovski. 

Što se tiče potrošnje u kampanjama, DIP je objavio kako je do 27. prosinca SDP-ov Zoran Milanović potrošio 1,5 milijuna kuna, a HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović 5,4 milijuna kuna.

Oboje su bili ambiciozni

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović su djeca MVP-a i oboje su diplomati. Iako su radili zajedno na Zrinjevcu i bili ambiciozni, nikad se nisu družili niti su bili dio ekipe.

Osam ključnih pitanja na kojima se razilaze kandidati

1. Imenovanje novog šefa SOA-e sasvim sigurno će posvađati vlasti. Svaki od kandidata ima svoj izbor.

  • MILANOVIĆ Kako se može čuti u SDP-u, Milanović bi volio imenovati Dragu Lozančića ponovno jer je s njim jako dobro surađivao.
  • GRABAR KITAROVIĆ Ona bi vjerojatno podržala svakog kandidata osim Lozančića, koji je i smijenjen sa šefovskog mjesta na njezin zahtjev.

2. Na rat u Afganistanu i angažman hrvatske vojske gledaju totalno drugačije.

  • MILANOVIĆ Smatra da to nije hrvatski rat i da bi se trebalo razgovarati o povlačenju naših snaga iz Afganistana.
  • GRABAR KITAROVIĆ Poštuje načelo ‘zajedno smo došli - zajedno ćemo otići’. Ona je za to da naši vojnici ostanu.

3. Kandidati za predsjednika ne slažu se ni oko uvođenja eura.

  • MILANOVIĆ je definitivno protiv uvođenja eura. Smatra da bi nas to uništilo.
  • GRABAR KITAROVIĆ podržava politiku Vlade po tom pitanju. Još je 2015. rekla da bi do 2020. trebali uvesti euro.

4. Veliki sukob je, možda čak i najveći, u vezi pitanja Inicijative triju mora.

  • MILANOVIĆ smatra Inicijativu besmislenom i bezglavom, ali i potencijalno opasnom.
  • GRABAR KITAROVIĆ je, pak, majka te Inicijative s kojom se ponosi. Smatra da nas s njom pozicionira u Europu.

5. Između kandidata je i velika razlika što se tiče nabave borbenih aviona.

  • MILANOVIĆ bi avione nabavljao izravnom pogodbom, direktno s Amerikancima.
  • GRABAR KITAROVIĆ kao predsjednica nije sudjelovala u nabavci. Prepustila je to MORH-u. Znamo kako je završilo.

6. Kandidati drugačije gledaju i na susjedne nam zemlje, kao recimo Mađarsku.

  • MILANOVIĆ Mađarsku vidi kao malu zemlju, a Orbana je proglasio malim diktatorom.
  • GRABAR KITAROVIĆ često je kao predsjednica bila u posjetu Mađarskoj. Ne krije da cijeni Orbana.

7. Imenovanje veleposlanika još je jedan razlaz dva kandidata.

  • MILANOVIĆ Upražnjeno je mjesto ambasadora u Njemačkoj. Ima već kandidata.
  • GRABAR KITAROVIĆ Ima sasvim drugog kandidata za Njemačku od Milanovića.

8. Odlučuju o imenovanju načelnika Glavnog stožera.

  • MILANOVIĆ ima svog kandidata koji nije i Plenkovićev izbor.
  • GRABAR KITAROVIĆ Slaže se s Plenkovićem oko toga.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Tvornica pobjede, Bero koji ne želi ići doma i crvene kravate...
U TABORU POBJEDNIKA

Tvornica pobjede, Bero koji ne želi ići doma i crvene kravate...

Kad je kucnuo čas za prve izlazne ankete, svi su ušutjeli. Sve je stalo. Svi su naćulili uši i samo gledali u veliki ekran na pozornici ispred sebe. Kad se čula vijest da Milanović vodi s 53 posto atmosfera je "eksplodirala"...

'On je obrazovan i sve, ali nije mu bura s Dinare čistila kosti'
ZOKIJEVI GENI KAMENI

'On je obrazovan i sve, ali nije mu bura s Dinare čistila kosti'

GENI KAMENI Novi predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović podrijetlom je iz Cetinske krajine. Mještani Glavica sjećaju se da je kao mali volio hraniti konje...
Milan Bandić je zajedno s Koli doživio teški poraz u Zagrebu
METROPOLA SE CRVENI

Milan Bandić je zajedno s Koli doživio teški poraz u Zagrebu

Zoran Milanović je u Zagrebu osvojio čak 74.000 glasova više od Kolinde Grabar Kitarović koja je imala svesrdnu pomoć Bandića. I to govori o padu njegove moći jer ako što nije želio je Milanović na Pantovčaku.