Obavijesti

News

Komentari 79

Ključne točke suđenja: Jedan je čovjek slučajno preživio masakr

Ključne točke suđenja: Jedan je čovjek slučajno preživio masakr

Mario Bašić trebao je te subote voziti Juricu Torlaka na Matejšku, što bi značilo da je igrom sudbine Marin Boban poginuo, a Bašić izbjegao smrt. Odvjetnik Zavadlava značajno je ubrzao suđenje

VIDEO

Drugi dan suđenja Filipu Zavadlavu (25), optuženom za “Varoški masakr”, trostruko teško ubojstvo rafalima iz Kalašnjikova, započeo je pomalo iznenađujuće – nije se naime pojavio niti jedan svjedok. Barem u 9 sati ujutro, kada je započela glavna rasprava u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić. Svjedoci su ipak došli, uz malo kašnjenje.

Važan iskaz dao je Damir Šolić, prvi susjed obitelji Zavadlav, koji je pri ulasku u sudnicu prijateljski, srdačno mahnuo optuženom. Upravo je njega Filip Zavadlav slušao pozorno, gledajući kroz naočale naizmjenice dokumente na nogama te svog nekadašnjeg susjeda. Po prvi put od početka postupka je čak uputio pitanje nekom svjedoku...

Suđenje se nastavlja u rujnu: Sud dobio video Zavadlavove bivše djevojke iz Beograda
Suđenje se nastavlja u rujnu: Sud dobio video Zavadlavove bivše djevojke iz Beograda

Jedan čovjek igrom sudbine izbjegao smrt

Dogodile su se dvije iznimno zanimljive stvari. Prva, odvjetnik Branko Šerić koji zastupa optuženog, inzistira na direktnom saslušanju samo sedam svjedoka plus eksperte koji su radili psihijatrijsko-psihološko vještačenje njegovog klijenta. Ostali iskazi mogu se čitati, dakle te ljude ne treba pozivati na sud, što će sigurno značajno ubrzati suđenje.

Zavadlav namigivao, živahno je odgovarao, iznenadio ga je broj ljudi: 'Je li se prodaju ulaznice?'
Zavadlav namigivao, živahno je odgovarao, iznenadio ga je broj ljudi: 'Je li se prodaju ulaznice?'

Druga je došla od odvjetnika Željka Lubine, zastupnika Milene Torlak. Predložio je Lubina saslušanje dosad nepoznatog svjedoka, stanovitog Marija Bašića, koji je trebao te subote 11. siječnja 2020. godine voziti Juricu Torlaka na Matejušku! Što bi zapravo značilo da je igrom sudbine Marin Boban poginuo, a Bašić izbjegao smrt!

Tri brata su odrastali u disfunkcionalnoj obitelji, Filip ih je uvijek mirio. Znao sam djecu puštati da ulaze u svoj zaključani stan preko mog balkona. Roditelji su se uvijek svađali, a od kad je droga ušla u obitelj, neka dvojica su počeli dolaziti pred vrata tražiti novac, prijetiti, sve se to odnosilo na Stanislava. Jednom se zapalio stan, nedavno sam zbog toga pozvan dati iskaz - prepričavao je svjedok.

Dva dana prije zločina, sreo je Filipa. “Sve mi je propalo, ne znam što ću.”, kazao mu je u suzama Filip kojeg je pozvao na ručak. Strahovito tih, rastrojen, mršaviji desetak kilograma, bez spavanja gotovo dva tjedna, Filip je odbio ponudu starijeg susjeda da ga odvede u bolnicu, psihijatru.

- Cura me ostavila. Neke osobe su mi stavile nož pod grlo - jedva je nakon ručka odgovarao na pitanja dobrohotnog susjeda.

'Nisam ja to učinija...'

Na dan zločina, Damir Šolić gledao rukometnu utakmicu u Borsalina. U kafiću je čuo za pucnjavu, a Stanislav mu je nervozno prišao te rekao “šjor Damire, jeste vidjeli što se dogodilo, to je učinio moj brat”. Malo kasnije je došao Filip s ocem te visokim muškarcem, kasnije je doznao da je bila riječ o djelatniku Centra za socijalnu skrb.

- Filipe moj, šta si učinija, ubija si tri čovika?! - nije izdržao svjedok ne pristupiti mladiću koji je dva dana ranije ručao u njegovom domu.

- Pa nisam ja to učinija... - odgovorio mu je Filip Zavadlav dok su ga smirivali, nesuvislog pogleda i ponašanja, izvan sebe, koju minutu prije uhićenja.

- Prometna nesreća kada je poginula curica ga je promijenila, od tada je počeo puno piti. Ne znam da je prodavao drogu ili nekoga tukao, ucjenjivao. Nitko nema pravo pravdu uzeti u svoje ruke, na tako okrutan, brutalan način. Nije mi jasno da netko može to opravdavati - svjedočila je tijekom istrage Milena Torlak, majka ubijenog Jurice Torlaka.

Suđenje Zavadlavu: 'To što su me pozvali da se suočim s ubojicom svoga sina je dno dna'
Suđenje Zavadlavu: 'To što su me pozvali da se suočim s ubojicom svoga sina je dno dna'

'Mare, umrit ću'

- Jurica Torlak se nakon rafala na Šperunu pojavio na vratima kapije kad sam je htjela zatvoriti. Rekao mi je “Mare propucan sam, umrit ću”, vidjela sam krv na ruci, uvela sam ga u dvorište. Sin mi je zvao Hitnu, vlažila sam mu lice, a Jurica je u teškom stanju govorio da će umrijeti i da mu pozovem majku. Ubrzo je došla Hitna pa su ga odveli u bolnicu - o posljednjim riječima na ovom svijetu jedne od žrtava Filipa Zavadlava govorila je u istrazi Marija Brkljačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"