News

Komentari 57

Ključni Miloševićevi obavještajci osuđeni u Haagu: Stanišić i Simatović dobili po 12 godina

Ključni Miloševićevi obavještajci osuđeni u Haagu: Stanišić i Simatović dobili po 12 godina

Predsjedavajući sudskog vijeća, Bahamac Burton Hall, kazao je na početku da je ovaj postupak pokrenut prije 18 godina te opisao tijek.

Sud u Den Haagu objavljuje danas presudu u ponovljenom postupku protiv srbijanskih obavještajaca Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, optuženih za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995. godina. Tužiteljstvo za njih dvojicu traži doživotni zatvor, a obrana slobodu.

Izricanje presude počelo je u 15 sati, s odgodom video prijenosa od pola sata.

U tijeku izricanja presude novinarima koji se nalaze u Mehanizmu uručen je sažetak presude prema kojem su Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora.

Tijek događaja

Predsjedavajući sudskog vijeća, Bahamac Burton Hall, kazao je na početku da je ovaj postupak pokrenut prije 18 godina te opisao tijek do danas.

“Današnja izreka bit će naša zadnja odluka”, rekao je sudac te potom čitao što se sve optuženima stavlja na teret.

“Tužilaštvo ne tvrdi da su optuženi fizički počinili ratne zločine za koje ih se tereti, već su optuženi za planiranje, organiziranje i pomaganje u izvršenju tih zločina. Na povjesničarima je da utvrde povijesne traume i razloge raspada države. Treba utvrditi snose li optuženi individualnu odgovornost”, rekao je sudac.

“Sela su sravnjavana sa zemljom, a njihovi hrvatski stanovnici protjerivani”, rekao je sudac. Dodao je da se u optužnici navode detalji o zločinima nad hrvatskim stanovništvom te da su u kolovozu 1991. pojačani napadi na sela s većinskim hrvatskim stanovništvom koje je bilo izloženo zlostavljanju i protjerivanju.

“Isti obrazac se ponovio i u Bosni Hercegovini kada je tamo počeo rat”, rekao je Hall.

 

Najčitaniji članci