Obavijesti

News

Komentari 31

Klub lijevog bloka: DORH mora istražiti memorandum Bandića

Klub lijevog bloka: DORH mora istražiti memorandum Bandića
5

Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da je šokiran sadržajem memoranduma te da on pogoduje investitoru u Dubaiju. Pozvao je DORH da ga istraži

VIDEO

Apsolutno smo šokirani sadržajem Memoranduma koji je procurio u javnost. Na osnovu toga što je do sada izašlo u javnost, taj Memorandum slobodno možemo nazvati Memorandum o pogodovanju investitoru.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

DORH mora istražiti memorandum Bandića 18:57

Pokazuje se da je procedura izmjena GUP-a, koja je počela prije više od četiri godine, žrtvovana radi ovog naknadnog dogovora s investitorom. Naknadno je umetnuta prenamjena i za hipodrom i za Velesajam, kako bi se išlo na ruku investitoru. Poručili su u ponedjeljak zastupnici Kluba lijevog bloka zagrebačke Gradske skupštine nakon što su u u RTL-ovoj emisiji Potraga objavljeni dijelovi Memoranduma o razumijevanju, koji je gradonačelnik Milan Bandić potpisao u Dubaiju s arapskim investitorom Mohamedom Alabarom u ožujku vezano za gradnju "zagrebačkog Manhattana." 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pozvali su i DORH da istraži cijeli slučaj. 

Zagreb: Konferencija zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini

- Mi i dalje ne znamo što je točno dogovoreno da će se graditi na hipodromu i na Velesajmu. U svakom slučaju je ovo previše i javno pozivamo DORH da istraži sve ovo - poručio je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš). 

Podsjetio je da se za bilo kakvo javno-privatno partnerstvo između Grada i privatnog poduzeća mora ići na međunarodni javni natječaj i javnu nabavu.

- Očito je da se pogoduje investitoru i to je onda, bogme, posao i za DORH. Mi zastupnici još uvijek ne znamo što se sve nalazi u tom misterioznom Memorandumu. Više puta smo tražili da se gradske zastupnike i javnost upozna sa sadržajem, no rečeno nam je da se radi o neobvezujućem sporazumu te da to nije potrebno objaviti - istaknuo je Tomašević koji se pita zašto je sadržaj Memoranduma tajan ako gradonačelnik tvrdi da se radi o neobvezujućem ugovoru. 

- Zašto onda u Memorandumu imamo formulaciju gdje se grad Zagreb obvezuje promijeniti prostorno-plansku dokumentaciju prema željama investitora, gdje postoje rokovi od osam mjeseci, koji se mogu produžiti za šest mjeseci...? Kako je moguće da gradonačelnik to potpisuje bez ikakvog znanja i odluke Gradske skupštine. Taj Memorandum se ne može ispuniti bez odluke Gradske skupštine, ne može se osnivati poduzeće između Grada Zagreba i investitora bez odluke Skupštine i naravno da se ne može raspolagati s milijun i 100.000 kvadrata zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba bez odluke Skupštine. Ovo je čak i za Bandića previše, apsolutno je prekoračio svoje ovlasti, bez ikakvog znanja i odluke je obećao investitoru nešto što nije u njegovoj nadležnosti nego u nadležnosti Gradske skupštine - poručio je. 

Zagreb: Konferencija zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini

Naglasio je kako su na posljednjoj sjednici Skupštine tražili da se na dnevni red uvrsti točka o objavi tog Memoranduma, međutim zastupnici HDZ-a i Milana Bandića su bili protiv toga. Stoga će, dodao je, ipak na idućoj sjednici 4. rujna odlučivati o objavi sadržaja tog Memoranduma. 

- Tada će zastupnici odlučiti da li žele da gradonačelnik podnese izvješće o tome što je ugovorio s investitorom, da kaže tko su bili članovi povjerenstva koji su ocjenjivali ponude, kakve su te ponude bile i da se objavi cijeli Memorandum jer je to minimum transparentnosti i demokracije. Ja bih volio vidjeti tko će od zastupnika dići ruku protiv toga da se ovaj Memorandumu javno objavi - naglasio je. 

Rada Borić (Nova ljevica) istaknula je kako je na izmjene GUP-a pristiglo više od 9000 predstavki i preko 20.000 prijedloga. 

Zagreb: Konferencija zastupnika lijevog bloka u Gradskoj skupštini

Naglasila je i kako se statut Grada Zagreba nadovezuje na Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi u kojem stoji što gradonačelnici, načelnici i župani smiju raditi sa nekretninama i pokretninama

- Ukoliko je vrijednost nekretnina veća od milijun kuna, takve odluke se ne smiju donositi mimo predstavničkog tijela te iste lokalne ili područne samouprave. Ovdje je prekrše i taj zakon - poručila je Borić. 

Institucija gradonačelnika, naglasio je Zlatko Nikolić (Radnička fronta), je privatizirana za potrebe profita privatnog ulagača. 

- Ovaj Memorandum bez znanja javnosti i Skupštine privatizira ogroman komad Grada. Radi se o čistoj privatizaciji koja se može usporediti s onom iz 90-ih godina. U Memorandumu, prema pisanju medija, stoji klauzula da investitor, sukladno svojim potrebama, može mijenjati i glavni plan izvedbenog projekta. Kao i kod Horvatinčića na Cvjetnom trgu, moglo bi nam se dogoditi da nam obećaju jedno, a radi se nešto potpuno drugo - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.