Obavijesti

News

Komentari 15

'Volio bih kad bi ostavili mene, kolege i naše honorare na miru'

'Volio bih kad bi ostavili mene, kolege i naše honorare na miru'

Razgovarali smo o poreznoj apokalipsi s književnikom i novinarom Edom Popovićem. Komentirao je nove namete koji su predviđeni poreznom reformom

VIDEO

U studiju 24sata gostuje književnik Edo Popović, autor knjige Poglavnikov pudl. Pratite uživo od 12 sati na 24sata.hr, službenoj Facebook stranici i Youtube kanalu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Vrlo nesimpatična mjera jer udara na one najranjivije. U umjetnosti i kulturi nikad nije bilo previše novca. Osjetljivi smo na svaki udar. Riječ je o poreznom udaru tamo gdje nema novca previše. Za kulturu se izdvaja mizerno malo - svega 0,49 posto - kaže Popović.

- Na svaki naš honorar se već plaća porez i prirez. Sami plaćamo zdravstveno i mirovinsko. Ne razumijem ovaj zakon. To dodatno pogoršava odnos između poslodavaca i novinara, umjetnika - dodaje.

- Od četiri tisuće kuna, uzeli bi mi 4-5 posto, pa izračunajte koliko bi mi uzeli na izdavanje knjige, na primjer - dodaje.

- Onaj tko želi mnogo novaca, neće se baviti književnošću. Ne radi se ovdje samo o novcu - kaže Edo Popović.

- Većina mojih kolega žive uredne živote. Svi imaju neke dodatne prihode, kao ja novinarstvo. Većina jedva da ima prosječnu plaću. Pokušava se stvoriti slika u javnosti da smo mi neki bonvivani i bogataši. To nije istina - kaže Popović.

- Ne razumijem zašto bih dva puta plaćao za staž i socijalno, ne razumijem taj zakon. Mislim da je donesen da zagrabe sve odjednom, a prijedlog reforme nije uzeo u obzir velike oscilacije među članovima zajednice - dodaje Popović.

- Ne očekujem da ministar Marić poznaje kulturni sektor iznutra, ali onda se trebao savjetovati s nekim tko poznaje - komentira Popović.

- Neću dobiti ništa dodatno. Živimo u paradoksu. Uzima se više, a dobiva se manje. To je čarolija naše ekonomije. Ministar Marić priča o socijalnoj pravdi, meni je sumnjivo kad političar počne pričati o tome - kaže književnik.

- Volio bih da ostave mene i moje kolege, i naše honorare na miru - dodaje Popović.

- Umjetnici stvaraju i sliku Hrvatske u svijetu. Knjiga je i roba. Jasno mi je da se treba tretirati tako. Treba tu robu neko napisati i prodati. Minimum je od Vlade da mi dopuste da živim od svog posla, i olakšati mi. Ne treba gušiti sve i grabiti tamo gdje nema novca - kaže Popović.

- Potreba za čitanjem se potiče u osnovnim i srednjim školama. To je osim duhovne dimenzije, i što će tako sazrijeti, to potiče i proizvodnju knjiga i stvara kritičko mišljenje. Stvara se zrela osoba koja će koristiti mozak za ono za što nam je dan. Ako toga nema, bez te dimenzije, dobit ćemo vojnike koji će slijepo izvršavati zadatke - dodaje Popović.

- Društvo bez kulture nije društvo. Takvo društvo je vrijedno žaljenja. Hrvatska nema kulturnu strategiju. Potrebni su programi u školama i da se književnosti da važnost. Problem počinje već u osnovnim školama. Bitno da je da bude lektira odraz društva i trenutka. Bitno je da djeca čitaju, hoće li čitati mene ili nekog drugog, sasvim je nebitno. Bitno je i da čitaju i domaću literaturu. Da se danas krene 2030. bi se moglo popraviti stanje - kaže on.

- Bojim se da proračunom od 0,49 posto ni ministrica Obuljen ne može ništa. Bilo bi dobro da povuku ovaj prijedlog i da ga ne primjenjuju jednako. Strpali su ovdje svih. Imali smo slučaj intendantice koja je sebi isplaćivala honorare za autorski rad. Treba razlikovati takav jedan slučaj od mog, na primjer. Meni je taj "drugi dohodak" ujedno i jedini dohodak i jedini posao. Volim ga i želim zadržati - kaže Popović.

- Trenutno radim na nastavku knjigu, zamišljam je kao trilogiju. Počeo sam pisati novu fikciju. Islandskog pisca i pjesnika Sjona i roman Plava lisica bih svakome preporučio - zaključio je Popović.

Podsjetimo, književnici, izdavači, umjetnici, novinari, redatelji, glazbenici i glumci traže od ministra financija Zdravka Marića i premijera Andreja Plenkovića da ne uvode plaćanja novih doprinosa na autorske i umjetničke honorare.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako su izmjenama predložili da se ukinu izuzeća za plaćanje mirovinskog i zdravstvenog kako bi se postigla socijalno i ekonomski pravednija reforma te da ne vidi u čemu je problem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."