Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Plaća Europska unija: Ovako će izgledati jezero od 110 mil. kn

Akumulacijsko jezero imat će gotovo milijun kubika vode, dovoljno za navodnjavanje 550 hektara nasada maslina, vinograda i jednogodišnjih nasada. Cijeli projekt financira Europska unija

Foto: Ivan Grgat/24sata
8 komentara

Na području između Poreča i općine Tar Vabrige, započela je gradnja sustava navodnjavanja, Červar Porat - Bašarinka, najvećeg projekta za istarsku poljoprivredu, a kojim će se izgraditi veliko akomulacijsko jezero na čak 16 hektara površine i vrijednosti 110 milijuna kuna.

POGLEDAJTE VIDEO

Kad radovi za tri godine budu gotovi, jezero će sadržavati gotovo milijun kubika vode, a to će biti dovoljno za navodnjavanje svih poljoprivrednih površina ovoga područja Istre. 

Kako doznajemo iz upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, sama akomulacija punit će se vodom iz prirodnog izvora Gradole i to samo u mjesecima kad je potrošnja vode za kućanstva manja. 

Foto: Ivan Grgat/24sata

Tada se, naime, višak vode iz spomenuta izvora ispušta direktno u rijeku Mirnu i more pa je šteta da za život dragocjena tekućina samo se tako nepotrebno baca.

Izgradnja sustava u stopostotnom iznosu financira se iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, sredstvima iz Europske unije, a nakon što se izgradi ovaj porečki, već je u planu izgradnja sličnog na području Umaga i Čepić polju. 

Time bi se zaokružila čitava strategija razvoja poljoprivrede Istre, kao i plan navodnjavanja gdje postoje velike poljoprivredne površine.

Konkretno, porečkim sustavom riješit će se zalijevanje vodom 550 hektara nasada maslina, vinograda i jednogodišnjih nasada i zato će poljoprivrednici plaćati manju cijenu vode.

Foto: Ivan Grgat/24sata

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message