Obavijesti

News

Komentari 10

Koalicija je obećala pojačati napade na Islamsku državu

Koalicija je obećala pojačati napade na Islamsku državu
1

Zasad ipak neće biti vojne intervencije u Libiji, gdje je najvažnije formirati vladu nacionalnog jedinstva, odlučili su ministri vanjskih poslova i predstavnici koalicije

VIDEO

Zemlje članice međunarodne koalicije protiv Islamske države (IS) na sastanku održanom u utorak u Rimu opetovale su svoju odlučnost da je pobijede, ali i izrazile zabrinutost zbog njezina jačanja u Libiji.

Zasad ipak neće biti vojne intervencije u Libiji, gdje je najvažnije formirati vladu nacionalnog jedinstva, odlučili su ministri vanjskih poslova i predstavnici dvadeset triju zemalja iz uže skupine unutar koalicije u koju ulazi 66 zemalja.

"Pojačat ćemo i ubrzati napade na DAEŠ (arapska kratica za IS)", poručili su ministri u završnom priopćenju. "Ponovo obećavamo da ćemo trajno poraziti tu barbarsku organizaciju".

Koalicija koja je osnovana prije godinu dana i zadnji put se sastala u lipnju u Parizu, izrazila je zadovoljstvo zbog poraza IS-a na terenu.

Ocijenila je da su džihadisti u Iraku izgubili "oko 40 posto teritorija" koji su ranije kontrolirali, navodi se u priopćenju. I u Siriji je koalicija ostvarila "opipljive rezultate" zahvaljujući napose zračnim udarima, navodi se u tom tekstu.

"Ali svakako nismo ovdje da bismo se hvalili", istaknuo je američki državni tajnik John Kerry na početku susreta.

"Svjesni smo da imamo posla s organizacijom koja je veoma prilagodljiva i kadra donijeti strateški plan i zato je ne smijemo podcijeniti", upozorio je njegov talijanski kolega Paolo Gentiloni, domaćin susreta.

Gentiloni je usto istaknuo da IS prijeti Libiji, koja je nepunih 350 km udaljena od prve talijanske obale, pa je tim više nužno osloniti se na vladu nacionalnog jedinstva kako bi se otklonila ta prijetnja.

U završnom priopćenju se ističe da koalicija i dalje "pozorno prati" sve događaje u Libiji i "spremna je poduprijeti" vladu nacionalnog jedinstva.

Nema ni govora o nagloj vojnoj intervenciji, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...