Obavijesti

News

Komentari 0

Kod Pule je počela Frontexova edukacija graničnih policajaca

Kod Pule je počela Frontexova edukacija graničnih policajaca
2

Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno je vodeća Frontexova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara

VIDEO

U Valbandonu pokraj Pule ovog se tjedna održava obuka Frontex Support Officers Training (FSO), a riječ je o nastavku uspješne suradnje Frontexa (Europske agencija za graničnu i obalnu stražu) i Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, inače partnerske Frontex akademije.

Naime, Policijska akademija je u veljači 2017. godine postala partnerska Frontex akademija. Ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse država članica, provođenju tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje međunarodnim operativnim akcijama, radi zaštite vanjskih granica Europske unije. Cilj ovakvih aktivnosti je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica, te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u suzbijanju nezakonitih migracija, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija.

Svakako je bitno napomenuti da je Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno vodeća Frontexova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara. Dosad je kroz tu suradnju obučeno 586 policijskih službenika država članica Europske unije, a ove godine suradnja je značajno proširena i ojačana, posebice kroz suradnju u okviru projekta Land Border Surveillance Officer Training (LBS), u sklopu kojeg se policijski službenici educiraju po problematici nadzora kopnene granice, a s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama. Navedeni projekt i službeno je proglašen jednim od najuspješnijih projekata  2017. i 2018. godini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Početak edukacije je u utorak u Valbandonu otvorio Frontexov predstavnik Lars K., koji ujedno i vodi obuku te izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom. Treneri zaduženi za potpunu implementaciju i provedbu ovotjedne obuke dolaze iz zemalja članica – Njemačke (Michael Erben, Jorg Heinnen i Christoph Dussel), Finske (Janne Heikkinen),  Portugala (Jose Martins) i Hrvatske (Damir Tomee i Krešimir Kaniža). Osim 11 policijskih službenika zemalja članica Europske unije, na obuci će sudjelovati i tri albanska policijska službenika, s obzirom da će na području Albanije uskoro započeti zajednička operativna akcija Frontexa. Obuka se provodi uz angažman Uprave za granicu, Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, Policijske uprave istarske te Službe za razvoj policijskog obrazovanja i Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije.

Kako je navela koordinatorica Frontex aktivnosti i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja na Policijskoj akademiji Mirjana Abramović, Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, a ovotjedna edukacija u Valbandonu usmjerena je na policijske FSO časnike. 

- FSO časnik je službeni predstavnik nadležnog nacionalnog tijela zemlje članice, koji pomaže Frontex-u u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom zajedničkih operacija. Osposobljavanje policijskih službenika za FSO časnike odvija se kroz dvije faze. Prva je faza učenje na daljinu koju moraju završiti svi polaznici kako bi se pripremili za drugu fazu obuke, a to je face to face, koja se ovog tjedna održava u Valbandonu - pojasnila je Abramović i istaknula kako će se obuka provoditi kroz simulirane situacije zajedničkih operacija te će se rješavati zadaci i problemi sa što realnijim scenarijima.

Krajnji cilj ovakvog uspješnog timskoga rada i suradnje kroz angažman educiranih i iskusnih policijskih službenika jest zaštita izbjeglica i ranjivih skupina migranata, kao i suzbijanje prekograničnog kriminaliteta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović