Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

Kolakušić: Neću spustiti glavu i zatvoriti oči unatoč napadima

Kolakušić je postao trn u oku ministru Slavku Liniću jer dovodi u pitanje zakonitost i ustavnost predstečajnih nagodbi koje su ministru instrument za pomoć tvrtkama

Jurica Galoić/Pixsell
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
32 komentara

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić trn je u oku ministru Slavku Liniću jer je doveo u pitanje zakonitost i ustavnost predstečajnih nagodbi koje ministar smatra glavnim instrumentom za pomoć tvrtkama u problemima. Kolakušić je prošli tjedan zaustavio i predstečajnu nagodbu Dalekovoda utvrdivši da su izigravali zakon.

Express: Jeste li pokušali zaustaviti predstečajne nagodbe i podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti iz želje za samopromocijom?

- Vjerujem da svi trebamo postupati sukladno vlastitoj savjesti i stajati iza svojih odluka, bez obzira na moguće pozitivne ili negativne posljedice. Iz obrazloženja odluka jasno su razvidni motivi njihova donošenja, a oni su zaštita ustavnosti i zakonitosti.

Express: Kako ste se i u kojem trenutku odlučili za ocjenu ustavnosti?

- Radeći na predmetima predstečajnih nagodbi i proučavajući dostupnu dokumentaciju na webu predstečajne nagodbe, uočio sam niz istovjetnih zloporaba zakona na štetu vjerovnika i državnog proračuna. Dužnici su istodobno postajali sami sebi najveći vjerovnici priznavanjem nepostojećih potraživanja tvrtkama u njihovu vlasništvu, čime su stekli mogućnost da znatno umanje tražbine istinskih vjerovnika.

Express: Zašto smatrate da nije ispunjen cilj nagodbi da se brzo i učinkovito dogovore dužnik i onaj komu se duguje na zajedničku korist u kojem svatko gubi ponešto, ali oba preživljavaju i idu dalje za razliku od stečaja?

- Temeljni smisao predstečajnih nagodbi jest da se dužnik s vjerovnicima dogovori o načinu podmirenja dugova koje ima prema njima, što često nije slučaj, jer se dužnik dogovara sam sa sobom, s obzirom na to da su njegovi pretežiti vjerovnici tvrtke povezane s njim.

>> Više pročitajte u Expressu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message