Obavijesti

News

Komentari 32

Kolakušić: Neću spustiti glavu i zatvoriti oči unatoč napadima

Kolakušić: Neću spustiti glavu i zatvoriti oči unatoč napadima
1

Kolakušić je postao trn u oku ministru Slavku Liniću jer dovodi u pitanje zakonitost i ustavnost predstečajnih nagodbi koje su ministru instrument za pomoć tvrtkama

VIDEO

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić trn je u oku ministru Slavku Liniću jer je doveo u pitanje zakonitost i ustavnost predstečajnih nagodbi koje ministar smatra glavnim instrumentom za pomoć tvrtkama u problemima. Kolakušić je prošli tjedan zaustavio i predstečajnu nagodbu Dalekovoda utvrdivši da su izigravali zakon.

Express: Jeste li pokušali zaustaviti predstečajne nagodbe i podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti iz želje za samopromocijom?

- Vjerujem da svi trebamo postupati sukladno vlastitoj savjesti i stajati iza svojih odluka, bez obzira na moguće pozitivne ili negativne posljedice. Iz obrazloženja odluka jasno su razvidni motivi njihova donošenja, a oni su zaštita ustavnosti i zakonitosti.

Express: Kako ste se i u kojem trenutku odlučili za ocjenu ustavnosti?

- Radeći na predmetima predstečajnih nagodbi i proučavajući dostupnu dokumentaciju na webu predstečajne nagodbe, uočio sam niz istovjetnih zloporaba zakona na štetu vjerovnika i državnog proračuna. Dužnici su istodobno postajali sami sebi najveći vjerovnici priznavanjem nepostojećih potraživanja tvrtkama u njihovu vlasništvu, čime su stekli mogućnost da znatno umanje tražbine istinskih vjerovnika.

Express: Zašto smatrate da nije ispunjen cilj nagodbi da se brzo i učinkovito dogovore dužnik i onaj komu se duguje na zajedničku korist u kojem svatko gubi ponešto, ali oba preživljavaju i idu dalje za razliku od stečaja?

- Temeljni smisao predstečajnih nagodbi jest da se dužnik s vjerovnicima dogovori o načinu podmirenja dugova koje ima prema njima, što često nije slučaj, jer se dužnik dogovara sam sa sobom, s obzirom na to da su njegovi pretežiti vjerovnici tvrtke povezane s njim.

>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca