Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolinda Grabar Kitarović: Moj bijeg preko željezne zavjese...

U Jugoslaviji nije postojao predmet zakon i vlada, pa sam uzela to, ali i tipkanje i tjelesni, prisjetila se predsjednica svojeg srednjoškolskog školovanja u SAD-u...

628 komentara

Kako se Kolinda Grabar školovala u Americi, iza Željezne zavjese? O svojem školovanju dala nam je prije prošlih izbora za predsjednika detaljan intervju, iz kojeg se vidi kako je američki školski sustav vrlo zaslužan za to što je izrasla u državnicu. No i ona je znala iskoristiti priliku koju bi mnogi prokockali.

- U godinu dana u Americi naučila sam o životu i učenju više nego u sve vrijeme školovanja u Hrvatskoj - rekla je Kolinda Anamariji Burazer pa nastavila:

- Štrebanje nije postojalo nego učenje s razumijevanjem. Omiljeni mi je predmet bio zakon i vlada jer u Jugoslaviji takvo nešto nije postojalo - rekla je KGK, a onda detaljno opisala čime se sve bavila. Njezino je obrazovanje bilo izrazito široko i svestrano.

Foto: GNK Dinamo/Osobni album Skromna djevojčica s Grobniika u Americi je popravljala avionske i automobilske motore

- Uzela sam engleski, američku povijest, zakon i vladu te tjelesni. Uz to sam uzela još tipkanje (što mi je iznimno koristilo u životu), europsku povijest (dolazeći iz komunističke Jugoslavije, željela sam iskusiti povijest iz pogleda slobodne države), u prvom polugodištu sam kao posljednji sat izabrala tzv. lifetime sports (išli smo na klizanje, kuglanje, igrali nogomet, softbol, hokej u dvorani, košarku…) a u drugom polugodištu uzela sam mehaniku, pri čemu smo proučavali i popravljali automobilske i druge motore. Svakog dana u tom drugom polugodištu iz škole sam odlazila ruku zmazanih od motornog ulja...

Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic arrives ahead of the 74th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S. NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO 'Bila sam djevojka rođena s krive strane Željezne zavjese'

Buduća državnica maturirala je 1986. na Los Alamos High School, u Los Alamosu u Novome Meksiku. Nakon mature slijedila je proslava, koja nije nalikovala na naše “norijade”.

- Nakon plesa otišli smo na tulum, gdje se okupilo poveće društvo, koje je nastavilo ples, zabavu i kupanje u jacuzziju do ranog jutra. Tu večer neću nikad zaboraviti. Sjajno smo se proveli. I sve bez i jedne jedine kapi alkohola!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message