Obavijesti

News

Komentari 196

Kolinda je pomilovala Leona Sulića, bivšeg donatora HDZ-a

Kolinda je pomilovala Leona Sulića, bivšeg donatora HDZ-a
1

Predsjednica je pomilovala 25 ljudi. Među njima je Leon Sulić, bivši vlasnik tvrtke Croatia Bus, donator HDZ-a i brat Gordane Turić, HDZ-ove saborske zastupnice

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pomilovala je 25 ljudi. Među njima je Leon Sulić, bivši vlasnik tvrtke Croatia Bus, nekadašnji donator HDZ-a i brat Gordane Turić, HDZ-ove saborske zastupnice iz 1990-ih, piše Novi list

Sulić je odlukom predsjednice oslobođen od izvršenja neodsluženog dijela zatvorske kazne u trajanju godine i 10 mjeseci. 

U Uredu predsjednice objasnili su zašto je Sulić pomilovan

'Prema uputi predsjednika Komisije za pomilovanja prof.dr.sc. Davora Derenčinovića dostavljam Vam odgovor na upit vezan uz pomilovanje g. Leona Sulića:

„Vezano za upit o razlozima za dodjelu pomilovanja osuđeniku Leonu Suliću, skrećemo pozornost na sadržaj obrazloženja Rješenja Ustavnog suda broj: U-I-957/2007, U-I-2290/2009 („Narodne novine“, broj 37/11) prema kojem Zakon o pomilovanju (NN broj 175/03), kao ni bilo koji drugi zakon, ne sadrži odredbu po kojoj bi postojala obveza Predsjednika/ce Republike da obrazloži svoju odluku o pomilovanju određenog osuđenika. Ipak, članak 12. stavak 3. (javna objava odluke) navedenog Zakona, treba sagledavati kao rješenje koje osigurava nužni stupanj uvida javnosti u pomilovanja tj. uvid u vrste, odnosno težinu kaznenih djela u svezi s kojima se pomilovanja daju. Na taj se način omogućava javnosti da izgradi stavove o radu Predsjednika/ce Republike u tom ustavnopravnom području.

Prigodom prijedloga odluke o pomilovanju osuđenika Leona Sulića, primarno je uzeto u obzir njegovo iznimno teško zdravstveno stanje (angina pectoris, srčani i moždani udar) zbog kojeg postoji potreba svakodnevnog liječenja kao i znatan protek vremena od počinjenja kaznenog djela. Osim toga, želimo naglasiti kako se u slučaju Leona Sulića, akt pomilovanja isključivo i jedino odnosi na izrečenu kaznu zatvora za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te ni u kom slučaju ne podrazumijeva oprost tj. oslobođenje od potraživanja i naknade štete na ime imovinskopravnog zahtjeva oštećenoj tvrtki „Croatia bus“ d.d.“, stoji u odgovoru iz Ureda predsjednice.

Neslužbeno se doznaje da je Ministarstvo pravosuđa, koje je tada vodio Orsat Miljenić, dalo negativno mišljenje na prijedlog za Sulićevo pomilovanje, ali ono nije obvezujuće. 

Sulića se teretilo za brojne financijske malverzacije u poduzeću Croatia Bus. Tvrtku je navodno oštetio za 15,5 milijuna kuna.

Tijekom boravka u zatvoru, Suliću se sudilo i za slučaj u kojem je Croatia Bus oštetio za nešto manje od 600 tisuća kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 196

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak