Obavijesti

News

Komentari 233

Kolinda: Rast je krhak, ali se nadam da će nastaviti reforme

Kolinda: Rast je krhak, ali se nadam da će nastaviti reforme
1

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je boravila u službenom radnom posjetu Republici Austriji na poziv austrijskog predsjednika dr. Heinza Fischera

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je radnom posjetu Republici Austriji na poziv austrijskog predsjednika dr. Heinza Fischera.

Predsjednica je istaknula kako je Hrvatska zainteresirana za daljnji razvoj odnosa s Austrijom, Hrvatskoj bliskoj i prijateljskoj zemlji. 

Pozdravila je interes Austrije za ulaganjem u sektor energetike, posebice LNG terminal, ali i u iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Naglasila je kako dvije zemlje ne dijele zajedničke interese samo kada je riječ o bilateralnim pitanjima, već i o uspostavljanju uspravnice Baltik-Jadran te izgradnji prometne i energetske infrastrukture na prostoru Jugoistočne Europe.

- Dijelimo zajednički interes i kada je riječ o pristupanju država Jugoistočne Europe u članstvo EU-a i NATO-a, iako Austrija nije članica NATO-a, ali mu je vrijedan i važan partner u tom procesu - rekla je. Dodala je kako Austrija i Hrvatska podržavaju susjedne zemlje, kako u procesu Brdo-Brijuni, Berlinskom procesu, tako i u okviru EU-a kada je riječ o političkoj potpori procesu proširenja. U tom kontekstu, predsjednica je istaknula i važnost reformskih procesa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, izgradnje neovisnog pravosuđa i reformama u gospodarskom i drugim sektorima, kao kriterijima za članstvo u EU i NATO-u.

Ured predsjednice

Predsjednici su se složili i oko pitanja međunarodne sigurnosti i stabilnosti, posebice kada je riječ o Iranu, Ukrajini i Sjevernoj Africi. Govoreći o pitanju migranata i azilanata, naglasili su kako je potrebno uspostaviti zajedničku politiku na razini EU-a, vodeći se pri tome načelima solidarnosti te mogućnostima svake zemlje članice.

Osvrćući se na hrvatsku nacionalnu manjinu u Austriji, Grabar Kitarović je zahvalila Austriji na onome što čini kako bi se osigurala njihova prava te očuvao njihov jezični, etnički i drugi identitet.

U nastavku posjeta Republici Austriji, Grabar-Kitarović i predsjednik Fischer nazočili su priredbi omotavanja bečkog Ringturma instalacijom „Ljetne radosti“ hrvatske umjetnice Tanje Deman.

- Umjetnost kao univerzalni jezik može savladati zidove i povezati narode. Odluka da se zgrada Wiener Städtische osiguranja ove godine omota upravo djelom hrvatske umjetnice u usponu, pokazuje da je danas dugogodišnje i dinamično prijateljstvo između Austrije i Hrvatske na divan način postalo samo po sebi razumljivo - istaknula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica pohvalila Vladu?

Predsjednica je na pitanje austrijskog novinara o opasnosti da Hrvatska završi kao Grčka, odgovorila kako Hrvatska ne može ući u grčki scenarij. 

- Nakon šest godina recesije došlo je do gospodarskog rasta koji je još uvijek krhak, tek 0,5 posto, no nadam se da će Vlada nastaviti reforme koje će ukloniti barijere za ulagače, potaknuti izvoz i pomoći malim i srednjim poduzetnicima. Optimist jesam - rekla je predsjednica, piše HRT. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 233
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...