Obavijesti

News

Komentari 912

Kolinda u Pazinu: Postavili joj bistu Tita i pjevali 'Bella Ciao'

Kolinda u Pazinu: Postavili joj bistu Tita i pjevali 'Bella Ciao'
19

Obljetnica pobjeda nad fašizmom: Kolinda Grabar Kitarović i Milanović su prije svečane sjednice položili vijence i zapalili svijeće u Parku narodnog ustanka

VIDEO

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović u petak su nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom

Antifašisti su na binu postavili bistu Josipa Broza Tita ,a zbor je zapjevao poznatu talijansku partizansku pjesmu 'Bella Ciao'.

Duško Marušić/PIXSELL

Predsjednik Saveza antifašista Istre Tomislav Ravnić u svom je govoru osudio micanje Titove biste s Pantovčaka.

- Ocjenjujem da su micanjem Titove biste povrijeđeni osjećaji većine Hrvata, što remeti zajedništvo i toleranciju. Titovom politikom stvorena je povijesna prekretnica čija je srž u antifašizmu. To je nepobitna istina, pa kome krivo kome pravo - rekao je Ravnić i zaradio gromoglasni pljesak.

Prije sjednice je rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.

- Ovo je presudan povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slučajno što 9. svibnja ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe - dodao je Ravnić.

Na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije nazočnima su se obratili predsjednica i premijer. 

- Pobjeda nad fašizmom je povijesna. Naš narod je tih godina pokazao veliku nacionalnu svijest. Pokazali su da je Istra naša i tako će ostati. Naš antifašistički pokret smatramo povijesno, politički i moralno opravdanim, s pravom uvrštenim u hrvatski Ustav kao jedan od temelja stvaranja moderne hrvatske države - rekla je predsjednica. Dodala je i da je ponosna da su i njezini 'nono i nona' dali svoj udjel toj povijesti.

Nakon sjednice Grabar Kitarović kratko je komerntirala izjavu predsjednika Saveza antifašista Istre Ravnića da su premještanjem biste Tita s Pantovčaka povrijeđeni osjećaji većine Hrvata, rekavši da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ne i na povijesne činjenice.

Grabar Kitarović i Milanović su ranije položili vijence i zapalili svijeće u Parku narodnog ustanka. No, to nisu učinili zajedno nego u razmaku od deset minuta. Vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i Tomislavom Ravnićem.

U izaslanstvu hrvatske predsjednice Grabar Kitarović je i njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić dok su u Vladinom izaslanstvu, uz premijera Milanovića, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar turizma Darko Lorencin.

Duško Marušić/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 912
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.