Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
334 komentara

Kolinda želi u Visoku ulicu, a stanari: Samo nam još to treba

Kolinda je u kampanji najavila da će predsjedničku rezidenciju premjestiti u Visoku ulicu u Zagrebu. Stanarima ta ideja nije najbolje sjela: 'Samo nam je još to trebalo'

Željko Hladika/24sata
Foto: Željko Hladika/24sata

Na samom kraju slijepe ulice široke oko tri metra, iza visoke ograde, nalazi se državna vila na tri etaže.  Unutrašnjost vile prostire se na više od tisuću četvornih metara, a jednokatna palača s dvokatnom kulom iz 16. stoljeća uglavnom služi za boravak brojnim visokim državnicima tijekom posjeta Zagrebu. Ako je vjerovati najavama nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vila u Visokoj 22 uskoro bi mogla dobiti novu namjenu.

- Kao predsjednica preselit ću rezidenciju, i to u Visoku ulicu gdje sam i počela raditi 1993. godine. Smatram da je to sasvim primjerena lokacija za predsjednicu Hrvatske jer je Vlada ionako i sad plaća, a ne koristi se i zjapi prazna. To će znatno smanjiti troškove mojeg Ureda - rekla je Kolinda.

Ideja o novoj “susjedi” nije oduševila stanare Visoke ulice.

'Zbog čega bi se sad selila s Pantovčaka'

- Ne razumijem zbog čega bi se sad selila s Pantovčaka. Ovo je mnogo uža ulica i dosad kad god je netko od visokih gostiju dolazio, policija je blokirala ulicu, a mi smo automobile morali sklanjati u garažu na Tuškancu ili drugdje - kaže Sead Pipić (29). 

Željko Hladika/24sata

I drugi susjedi s kojima smo razgovarali dijele njegov stav. Pitaju se, prije svega, na koji bi način policija osigurala promet tom ulicom bez da dodatno inkomodira stanare.

- Ako to mogu izvesti bez da miču sve ove aute, dapače, nisam protiv toga. Ona je u kampanji više puta isticala da misli na male ljude. Nadam se da će razmišljati o nama malim ljudima i našim problemima prije nego što donese odluku - kaže jedan od stanara koji je s dvoje male djece izašao u prijepodnevnu šetnju. 

'Prije se od toga odustalo iz sigurnosnih razloga'

Gospođa s broja 20, koja bi trebala biti prva susjeda novoj predsjednici, pita se je li preseljenje uopće moguće iz sigurnosnih razloga.

- O toj ideji već se raspravljalo u vrijeme bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i, koliko mi je poznato, od toga se odustalo upravo iz sigurnosnih razloga - objasnila nam je. 

Pita se i koliko bi stajalo da se rezidencija, koja se tek povremeno koristi, osposobi za stalni boravak predsjednice i njezine svite.

Ima osam luksuznih spavaćih soba 

Željko Hladika/24sata

Vila ima osam luksuznih spavaćih soba i u njoj su boravili brojni državnici, između ostalog i Margaret Thatcher. U vili je kratko vrijeme bio Ured predsjednika, pa Ministarstvo vanjskih poslova, a 1996. prenamijenjena je u državnu rezidenciju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message