Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
334 komentara

Kolinda želi u Visoku ulicu, a stanari: Samo nam još to treba

Kolinda je u kampanji najavila da će predsjedničku rezidenciju premjestiti u Visoku ulicu u Zagrebu. Stanarima ta ideja nije najbolje sjela: 'Samo nam je još to trebalo'

Željko Hladika/24sata
Foto: Željko Hladika/24sata
334 komentara

Na samom kraju slijepe ulice široke oko tri metra, iza visoke ograde, nalazi se državna vila na tri etaže.  Unutrašnjost vile prostire se na više od tisuću četvornih metara, a jednokatna palača s dvokatnom kulom iz 16. stoljeća uglavnom služi za boravak brojnim visokim državnicima tijekom posjeta Zagrebu. Ako je vjerovati najavama nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vila u Visokoj 22 uskoro bi mogla dobiti novu namjenu.

- Kao predsjednica preselit ću rezidenciju, i to u Visoku ulicu gdje sam i počela raditi 1993. godine. Smatram da je to sasvim primjerena lokacija za predsjednicu Hrvatske jer je Vlada ionako i sad plaća, a ne koristi se i zjapi prazna. To će znatno smanjiti troškove mojeg Ureda - rekla je Kolinda.

Ideja o novoj “susjedi” nije oduševila stanare Visoke ulice.

'Zbog čega bi se sad selila s Pantovčaka'

- Ne razumijem zbog čega bi se sad selila s Pantovčaka. Ovo je mnogo uža ulica i dosad kad god je netko od visokih gostiju dolazio, policija je blokirala ulicu, a mi smo automobile morali sklanjati u garažu na Tuškancu ili drugdje - kaže Sead Pipić (29). 

Željko Hladika/24sata

I drugi susjedi s kojima smo razgovarali dijele njegov stav. Pitaju se, prije svega, na koji bi način policija osigurala promet tom ulicom bez da dodatno inkomodira stanare.

- Ako to mogu izvesti bez da miču sve ove aute, dapače, nisam protiv toga. Ona je u kampanji više puta isticala da misli na male ljude. Nadam se da će razmišljati o nama malim ljudima i našim problemima prije nego što donese odluku - kaže jedan od stanara koji je s dvoje male djece izašao u prijepodnevnu šetnju. 

'Prije se od toga odustalo iz sigurnosnih razloga'

Gospođa s broja 20, koja bi trebala biti prva susjeda novoj predsjednici, pita se je li preseljenje uopće moguće iz sigurnosnih razloga.

- O toj ideji već se raspravljalo u vrijeme bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i, koliko mi je poznato, od toga se odustalo upravo iz sigurnosnih razloga - objasnila nam je. 

Pita se i koliko bi stajalo da se rezidencija, koja se tek povremeno koristi, osposobi za stalni boravak predsjednice i njezine svite.

Ima osam luksuznih spavaćih soba 

Željko Hladika/24sata

Vila ima osam luksuznih spavaćih soba i u njoj su boravili brojni državnici, između ostalog i Margaret Thatcher. U vili je kratko vrijeme bio Ured predsjednika, pa Ministarstvo vanjskih poslova, a 1996. prenamijenjena je u državnu rezidenciju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message