Obavijesti

News

Komentari 341

Kolindin tim poručio Petrović Jakovini: "Narod je odlučio"

Sandra Petrović Jakovina, članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja, smatra da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na izborima upitna

VIDEO

Stožer novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović komentirao je na izjavu Sandre Petrović Jakovine koja je kazala da je pobjeda upitna te smatra da se o svemu treba izjasniti Ustavni sud.

- Narod je odlučio - kratko su komentirali iz Kolindinog tima.

'Pokušaj da se pozornost skrene s fijaska Milanovićeve Vlade'

Pokušaj SDP-a da ospori nedjeljne izbore glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek naziva smiješnim. Kaže da iz suprotnog tabora time žele zamagliti novi fijasko svoje Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je njihov pokušaj da s ovim skrenu pažnju javnosti s fijaska Vlade Zorana Milanovića vezano za Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao, ali i za prognoze Svjetske banke koja je prepolovila predviđanje rasta hrvatskog gospodarstva za 2015. godinu -  kazala je Bebek za Tportal.

'Pobjeda je upitna'

Podsjetimo, članica izbornog stožera Ive Josipovića zadužena za pravna pitanja rekla je za Tportal da stožer još nije odlučio hoće li podnijeti zahtjev DIP-u i Ustavnom sudu za preispitivanje pobjede Grabar Kitarović, no da ona smatra kako bi to trebali učiniti zbog neusuklađenosti Zakona o izboru predsjednika i Ustava RH.

Do problema je došlo jer DIP u svom konačnom izračunu u drugom krugu nije ubrojio nevažeće listiće.

Tako je ispalo da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila s 50,74 posto glasova, a Ivo Josipović izgubio s 49,26. No, te brojke nisu točne ako im se pribroje nevažeći listići. Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta dr. Vedran Đulabić kazao je da je u tom slučaju Grabar Kitarović osvojila 49,37 posto glasova, a Josipović 47,94 posto. 

Po Zakonu o izboru predsjednika RH Grabar Kitarović dovoljna je većina glasova, no po Ustavu, trebala je dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 341
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!