News

Komentari 15

Komadi teški i do 3 kg: Urušila se žbuka u bolnici u Šibeniku

Komadi teški i do 3 kg: Urušila se žbuka u bolnici u Šibeniku

Radi se o specijalnoj, baritnoj žbuci koja spriječava prodor zračenja. Srećom, pacijentica i radiolog u trenutku urušavanja bili su na drugom kraju prostorije. CT uređaj nije oštećen

Nekoliko desetaka kilograma specijalne olovne žbuke palo je na CT aparat u Šibenskoj bolnici. Pacijentica i radiolog bili su u tom trenutku na drugom kraju prostorije, pa nitko nije ozlijeđen. 

- Radi se o specijalnoj, baritnoj žbuci koja spriječava prodor zračenja. Zbog olova koja je u njoj ta žbuka je jako teška. Pet-šest komada, od kojih su najveći imali dva ili tri kilograma, odlomili su se i probili spušteni plafon. Srećom nikome nije pala na glavu, a nije oštećen ni naš novi CT uređaj na koji je pala - ispričao nam je sanacijski upravitelj Opće Bolnice Šibenik dr. Marin Paić.

POGLEDAJTE VIDEO: Pala žbuka na novi CT uređaj

Uređaj je smješten na Poliklinici koja je građena 80-ih godina. Kako su na pola metra ispod betonske ploče i žbuke postavljen spušteni ili viseći plafoni, oštećenja se nisu mogla zamijetiti. Ništa nije upućivalo da bi moglo doći do ovakvog incidenta. Štete na aparatu nema, a na građevini je ona minimalna. Tek treba kontaktirati specijalizirane tvrtke u kojen se bave postavljanjem takvih vrsti obloga, pa će krenuti sanacija ambulante.

Dr. Paić kaže kako će zatražiti da se provjeri stanje žbuke na čitavoj zgradi. Za to vrijeme će šibenska bolnica funkcionirati kao i u slučajevima kada bi bio CT uređaj u kvaru, pa će pacijenti morati na pregled u Split, Zadar i Knin.