News

Komentari 43

Komadina za Express: Teško je ostvariti socijalnu državu

Komadina za Express: Teško je ostvariti socijalnu državu

Kandidat SDP-a za primorsko-goranskog župana, Zlatko Komadina, smatra da njegova stranka nije napustila ljevicu, ali da je lijevu praksu teško ostvariti...

Express: U nedjelju se na konvenciji SDP-a PGŽ-a pjevala ‘Internacionala’ i ‘Bandiera rossa’. Je li to bio pokušaj fingiranja ljevice i socijaldemokracije pjesmom, kada ih SDP već ne pokazuje djelima?

Tradicija je primorsko-goranskog SDP-a da se na svakoj konvenciji svira ‘Internacionala’, jer se nikada nismo odrekli, ni sramili svog opredjeljenja. ‘Internacionala’ je simbol socijaldemokrata cijeloga svijeta. To je i europski štih i kod nas je to realitet. Pod tim se pjesmama stvarala moderna i suvremena Europa na temeljima antifašizma. Da nije bilo takvih pjesama i ljudi koji su ih pjevali i uz njih ginuli, ne bi bilo ovakve Europe danas.

Express: U govoru na konvenciji ste istaknuli da je ‘ideja ljevice toliko potrebna i Hrvatskoj i Europi’. Je li to vaše priznanje da je SDP napustio ljevicu i da joj se treba vratiti?

SDP nije napustio ljevicu nego je, nažalost, lijeva ideja i lijeva praksa jako teško ostvariva u današnjem ekonomskom poretku teškoga i surovog neoliberalizma. Dominira ideja slobodnog tržišta, a na njemu igraju samo vlasnici krupnog kapitala i oni koji su globalizirali svijet, poput jakih multinacionalki. Svugdje je jako teško ostvarivati ideju socijalne države, pa tako i u Hrvatskoj. Maksimalizacija profita diljem svijeta izvela je ljude na ulice jer je dovela do osiromašenja srednjeg sloja i gubitka radnih mjesta.

>> Cijeli intervju pročitajte u Expressu

Najčitaniji članci