Obavijesti

News

Komentari 40

Komemoracija u Vukovaru bila je 'veličanstvena' unatoč Ivanu Penavi, a ne zahvaljujući njemu

Komemoracija u Vukovaru bila je 'veličanstvena' unatoč Ivanu Penavi, a ne zahvaljujući njemu

Bilo je, dakle, "veličanstveno u svakom pogledu", osim u pogledu atmosfere koju je kreirao gradonačelnik Ivan Penava s HOS-ovcima na čelu kolone, s ustašoidnim plakatima, s prijetnjama srpskim političarima...

VIDEO

"Oni koji misle u Vukovaru mjeriti kukuruz, ne moraju 18. studenog dolaziti u Vukovar", poručio je gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u pripremama za ovogodišnju komemoraciju.

Pa su oni ipak došli. "Mjeriti kukuruz".

I ne samo to, već i izvikivati "Sieg Heil", skandirati "Za dom spremni", pjevati "Juru i Bobana" i diviti se crnokošuljašima pod HOS-ovim zastavama na čelu kolone koju je formirao Penava i kojom su stupali predsjednik države, predsjednik Vlade i drugi političari.

Unatoč tome, Penava je ponosno izjavio kako je kolona "u svakom pogledu bila veličanstvena". 

Premda je policija nakon komemoracije objavila kako provodi aktivnosti vezane uz sporadične uzvike "Za dom spremni" koji su se čuli u Vukovaru tijekom prolaska Kolone sjećanja.

Penavina pobjeda

Bilo je, dakle, "veličanstveno u svakom pogledu", osim u pogledu atmosfere koju je prethodnih tjedana kreirao Ivan Penava i njegov Domovinski pokret, s HOS-ovcima na čelu kolone, s ustašoidnim plakatima, s prijetnjama srpskim političarima da ne bacaju vijence u Dunav...

Nažalost, upravo to bila je Penavina pobjeda. Novo politiziranje i radikaliziranje komemoracije, stavljanje sebe u prvi plan, kreiranje pozornice za svoj politički performance, za dizanje rejtinga i bildanje nacionalističkih mišića.

Nekada je to radio HDZ protiv liberalne i ljevičarske vlade, sad to radi Penava protiv vlade HDZ-a i SDSS-a.

Tko je uzeo dignitet?

A Penava je izjavio još nešto: "Ovom komemoracijom vraćen je dignitet svih hrvatskim braniteljima Vukovara i Hrvatske, te vrijednosti moramo očuvati od zaborava i omalovažavanja njihove žrtve".

Zvučalo je to kao da odzvanja jeka iz braniteljskog šatora iz Savske od prije osam godina. Ili sa splitske Rive prije 23 godine. 

Tko je sad oduzeo dignitet hrvatskim braniteljima? Od kojeg zaborava se moraju očuvati braniteljske vrijednosti? I tko je to omalovažavao njihove žrtve?

Otkad su šatoraši vratili HDZ na vlast, u toj vladi postojano zasjeda Tomo Medved, i sam jedan od istaknutih šatoraša i branitelja. Tu je sada i Ivan Anušić kao novi ministar obrane. HDZ je braniteljima od povratka na vlast ispunio sve njihove - uglavnom materijalne - zahtjeve. Dnevnik javne televizije svakoga dana obilježava neku obljetnicu Domovinskog rata. Premijer i njegovi ministri redovito se, gotovo ritualno, pozivaju na branitelje i njihove žrtve. Predsjednik države pritisnuo je gas u promociji branitelja, u kritici Haaškog suda i obrani osuđenih hrvatskih ratnih zločinaca. HOS-ovcima je ostao njihov ZDS.

Kakav je to dignitet oduzet? 

Kopija šatoraša

Penava zvuči kao izlizana kopija Mirka Čondića i Đure Glogoškog. Da ne kažemo Ivića Pašalića i Tomislava Karamarka.

I tko ovdje omalovažava braniteljske žrtve?

Kad se već govori o tome, o braniteljima i žrtvama, nema mjesta u Hrvatskoj u kojem se ovako vjerno, odano i konstantno njeguje dignitet branitelja i dostojanstvo žrtava kao u Vukovaru. Osim, naravno, kad taj dignitet i dostojanstvo ne dovode u pitanje upravo oni koji se u te vrijednosti najglasnije pozivaju.

S pokušajima državnog udara u zaustavljanju službene kolone, u promociji ustaštva i radikalizma, u politizaciji i manipulaciji, u potpaljivanju huškačke atmosfere, u korištenju Vukovara kao stranačkog  predizbornog plakata.

Komemoracija u Vukovaru bila je veličanstvena svaki puta kad nacionalistička politika nije uzela stvari u svoje ruke.

Kolone i plakati

Zbog njih se uoči komemoracije u Vukovaru govori o politizaciji i manipulaciji, zbog njih se vode ratovi oko dviju kolona i dvaju plakata, zbog njih se vuku repovi u policijskim istragama i kontroverze medijskim objavama. 

Vukovaru najmanje trebaju Penava, HOS-ovci, Karamarko, Ljubo Ćesić Rojs i svi oni koji su koristili komemoraciju za promociju svoje političke agende, da bi Hrvatska cijenila njegove branitelje i njegove žrtve. 

Tako je bilo prije Penave, tako će biti nakon Penave. Iako je najveća strepnja oko komemoracije vladala upravo za mandata Ivana Penave.

Jer oduzimanje digniteta braniteljima, o kojem govori Penava, može se podvesti i pod aktualno povezivanje Domovinskog rata s ustaštvom i ekstremizmom, s obzirom da se branitelji nisu borili za ustašku, nego za demokratsku Hrvatsku. Da bi se sada taj politički radikalizam podvukao pod skute branitelja, pa i Vukovara.

Komemoracija u Vukovaru bila je "veličanstvena" unatoč Ivanu Penavi, a ne zahvaljujući njemu. Dapače, on ju je najvećim dijelom kompromitirao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C