Obavijesti

News

Komentari 72
Foto: Screenshot/hrt
SMRT LJUDEVITA JURAKA

Komunisti ga streljali: Glasoviti medicinar ostao je pri svom mišljenju i to je 'platio glavom'

Ljudevit Jurak, začetnik patološke anatomije u Hrvatskoj i čovjek koji je radio obdukciju Stjepana Radića, nije htio poreći masovni zločin koji su napravili Sovjeti u Ukrajini.

Veliki stručnjak, cijenjeni znanstvenik, radio je po svojoj svijesti i nije htio ići protiv sebe. Skončao je nakon dolaska komunista na vlast u Hrvatskoj. Na današnji dan 1945. Ljudevit Jurak osuđen je na smrt i strijeljan.

Komunističko istražno povjerenstvo proglasilo ga je krivim jer nije pristao na njihove uvjete nego je ostao pri svom mišljenju. Naime, nova komunistička vlast tražila je od njega da povuče svoj potpis s izvješća Međunarodnog povjerenstva koje je istraživalo masovni pokolj koji su napravili Sovjeti i Ukrajini i da kaže da ga je dao pod prisilom. 

U to slučaju ovaj velikan hrvatske medicine, bio bi slobodan. On na to nije pristao. 

Zato ga je Vojni sud Komande grada Zagreba okrivio da je 'svjesno i zlonamjerno vršio propagandu protiv prijateljske Sovjetske Rusije'. Osudili su ga na smrt i trajan gubitak građanske časti te mu je imovina konfiscirana.

Čak 50 godina se nagađalo jesu li ih smaknuli Sovjeti i nacisti
Čak 50 godina se nagađalo jesu li ih smaknuli Sovjeti i nacisti

Istraga masovnih grobnica u Ukrajini

Glasoviti hrvatski sudski medicinar prof. dr. Ljudevit Jurak, rođen 1881. u selu Zalug pored Huma na Sutli, utemeljitelj je patološke anatomije u Hrvatskoj, čovjek koji je radio obdukciju Stjepana Radića nakon atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine. Godinama je bio profesor na Medicinskom i Veterinarskom fakultetu.

On je kao  renomirani stručnjak svjetskog glasa, pozvan da kao član Međunarodnoga povjerenstva istraži masovne grobnice pronađene u zapadnoj Ukrajini kod grada Vinice udaljenog 120 km od Kijeva.

Bilo je vrijeme poslije otkrivanja masovnih grobnica u Katynskoj šumi, gdje su Staljinov NKVD 1940. poubijao poljske časnike. U Vinicu je Jurak znanstveno utvrdio uzrok i vrijeme smrti oko 2 tisuće ukrajinskih seljaka i radnika koje su ubili Sovjeti po Staljinovim nalogu u sklopu etničkog čišćenja Ukrajine. Ukrajina je u to vrijeme bila u sastavu SSSR-a. 

Ubijeni su hicem u potiljak 1938. godine.

Sam Jurak radio je obdukciju na četiri, pet pronađenih leševa, dok je 74 istraživao u timu.

'Ubijeni su radnici i seljaci'

O tome je Jurak napisao članak pod nazivom Skupni grobovi u Vinici, objavljen u Hrvatskom narodu 25. srpnja 1943. godine.

Staljin: 'Riješite ih po kratkom postupku, metkom u potiljak...'
Staljin: 'Riješite ih po kratkom postupku, metkom u potiljak...'

U članku između ostalog piše: 
- Na svim lješinama ustanovljene su strielne ozljede i to pretežno hitac u zatiljak, izpaljen ručnim strielnim oružjem kalibra 5,6 mm. Taneta su bila bez iznimke olovna bez čahure (long rifle). Kod većine mogli su se ustanoviti znakovi hitca iz bliza a većinom se radilo o zapelom hitcu. (...) Pretražene lješine pripadale su prema odjeći gotovo izključivo jednostavnom radničtvu ili seljačtvu i bile su većinom u višoj dobi života - naveo je u članku Jurak.


 - Već se za vrieme očevida nalazilo na mjestima skupnih grobova množtvo naroda, najviše seljačkih žena, gdje prevrću i pretražuju i prepoznaju pojedine odjevne predmete, izvješene na konopcima u voćnjaku i gradskom perivoju, a izvađene iz skupnih grobova - napisao je Jurak.

Iza tih svojih riječi Jurak je stajao i kad su ga komunisti prisiljavali da sve opovrgne. 

Rehabilitiran je na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 15. rujna 1991. godine. U sjećanje na profesora Ljudevita Juraka i njegov doprinos medicini, sudskoj medicini te veterinarskoj nauci uspostavljena je Nagrada "Ljudevit Jurak" za komparativnu patologiju, a Zavod za patologiju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice nazvan je njegovim imenom.

Kolega se uspio spasiti

Njegov kolega slavni hrvatski patolog profesor dr. Eduard Miloslavić izbjegao je Jurakovu sudbinu jer je krajem 1944. godine pobjegao u Ameriku. On je također bio pozvan da kao član Međunarodnog povjerenstva istraživa masovni zločin, ali u Katynskoj šumi u Poljskoj.

O tome je pisao u Hrvatskom narodu 4. svibnja 1943. godine a njemačkoj novinarki A. Hausberger dao je intervju u kojem za pokolj optužio Sovjete. Miloslavić je poznat i kao osnivač sarajevskog medicinskog fakulteta. Nakon bijega u Ameriku predavao je na američkom sveučilištu kao profesor sudske medicine. 
U Jugoslaviji je osuđen na smrtnu kaznu u odsutnosti. Umro je u Madridu 1952.godine.

Komentari 72
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto