Plenković je 'izribao' ministre zbog novog Obiteljskog zakona | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 73

Plenković je 'izribao' ministre zbog novog Obiteljskog zakona

Plenković je 'izribao' ministre zbog novog Obiteljskog zakona
1

Istaknuo je da prijedlog zakona uopće nije iskoordiniran na tijelima Vlade. Ministrima je poručio da u budućnosti paze da se zakonski prijedlozi, prije nego izađu u javnost, koordiniraju na tijelima Vlade

VIDEO

Sa dvadeset minuta kašnjenja, sjednica Vlade tradicionalno je i ovaj četvrtak započela uvodnim riječima premijera Andreja Plenkovića. 

'Nema zamjene teza, Todorić je tražio susret s nama'

Osvrnuo se na aktualna događanja proteklog tjedna, a najviše vremena posvetio je Ivici Todoriću i Agrokoru.  

- Proces izvanredne uprave postao je medijski ponovno izrazito u fokusu. Ponovit ću naš temeljni stav. Mi smo prije šest, sedam, osam, devet mjeseci bili suočeni sa situacijom gdje je najveća kompanija Agrokor došla u poteškoće nakon snižavanja rejtinga, problema koji je upućivao da slijedi stečaj. Nema zamjene teza, susret vlasnika kompanije s Vladom dogodio se tako da je vlasnik tražio susret s nama - započeo je Plenković i istaknuo kako je Vlada imala četiri scenarija za spas Agrokora, od kojih su se odlučili za izradu Zakona. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jedan je da su privatne kompanije izložene tržištu i što bude bude. Druga je bila da izađemo u susret i na neki način, koji nama nije bio realan i zakonski moguć, pronaći sredstva za određenu likvidnost koja bi možda premostila krizu. Ni taj nije bio održiv. Treći je bila nacionalizacija kompanije, a to nismo mogli uzeti u razmatranje. Opcija koju smo uzeli u razmatranje i koju smo poduzeli je donošenje Zakona o izvanrednoj upravi, temeljen komparativne analize kako su druge zemlje reagirale kad su se našle u sličnoj situaciji, koja je vremenski ograničena i ne dira u vlasništvo - istaknuo je Plenković dodavši kako misli da su uspjeli da se kriza ne prelije, zadržati radna mjesta, isplatiti male dobavljače.

Kazao je kako je konačni cilj nagodba koja će dovesti do opstanka kompanije i radnih mjesta.  

'Nismo protiv osnivanja Istražnog povjerenstva, ali...'

Poručio je kako niti Vlada niti HDZ nisu protiv osnivanja Istražnog povjerenstva za Agrokor. 

- Ni Vlada niti HDZ nema nikakav problem da se sve detaljno, transparentno istraži i predstavi javnosti. No, protiv smo povezivanja tih tema s drugim temama u Saboru, kao što je izbor ustavnih sudaca - poručio je Plenković.

- Rad istražnih povjerenstava ne može i ne smije ometati rad pravosudnih tijela - rekao je Plenković te dodao da očekuje da izvanredna uprava nastavi s restrukturiranje i da se poduzmu svi napori kako bi došlo do kvalitetne nagodbe i zadržavanja radnih mjesta i stabilnosti ekonomije.  

- Zna se što radi zakonodavna vlast i izvršna vlast, a pravosudna tijela svoj posao rade bez ikakvog utjecaja Vlade ili izvršne vlasti - rekao je premijer. 

Istaknuo je kako je modus operandi ove Vlade štititi državne interese, hrvatskih poreznih obveznika i svih građana te financijskog sustava te poštivanje diobe vlasti. 

Premijer se prvo hvalio rezultatima...

Pohvalio se Plenković i jako dobrim makroekonomskim pokazateljima, rastom BDP-a i smanjenjem proračunskog manjka. 

- Takvi pozitivni trendovi nastavit će se i iduće godine - poručio je. 

... a onda zbog Obiteljskog zakona 'izribao' ministre

Osvrnuo se i na nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je od jučer u javnoj raspravi, a koji  je podignuo veliku buru u javnosti. Istaknuo je kako prijedlog Zakona uopće nije iskoordiniran na tijelima Vlade te je zbog toga i malo 'izribao' svoje ministre.  

Poručio im je da u budućnosti paze da se zakonski prijedlozi, prije nego izađu u javnost, koordiniraju na tijelima Vlade.  

Istaknuo je da će „napraviti jedan novi metodološki iskorak pri čemu nacrti propisa kojeg rade radne skupine neće više moći ići na način na koji su išli do sada u postupak savjetovanja jer to su dokumenti koji nisu prošli niti koordinaciju niti ih vidi predsjednik Vlade, niti ured“.   

- Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade jer mislim da se u ranoj fazi zakonodavnih procesa izazivaju prevelike političke turbulencije o tekstovima koji nisu prošli nikakvu koordinaciju. Imali smo nekoliko takvih slučajeva u zadnje vrijeme pa apeliram na sve ministre da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego oni prođu bilo kakav oblik koordinacije na tijelima Vlade - poručio je Plenković.

Novi zakon: 'Gradovi i županije dobit će više novca'

Nakon uvodnih riječi, Vlada je usvojila nacrt prijedloga Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji će se početi primjenjivati od početka iduće godine.  

- Gradovi i županije dobit će više sredstava za funkcije koje obavljaju. S ovim Zakonom će svi proći dobro, a oni koji naizgled ne prolaze dobro će zbog sustava izravnanja proći dobro - istaknuo je premijer. 

Prihodi od poreza na dohodak i na kamate idu lokalnoj samoupravi

Ministar financija Zdravko Marić prilikom obrazloženja Zakona istaknuo je da se prihod od poreza na dohodak prepušta u cijelosti jedinicama lokalne samouprave, a prihod od poreza na kamate na štednju također ide lokalcima. Lani je taj porez iznosio 360 milijuna kuna.  

- Zakonom se namjerava na jednostavniji, razumljiviji i pravedniji način definirati sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak, sustav fiskalnog izravnanja jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave te sustav financiranja decentraliziranih funkcija.  Raspodjela prihoda poreza na dohodak je pojednostavljena  - rekao je Marić i naglasio da iduće godine država neće dobiti niti kune od poreza na dohodak.  

- Neto efekt prijedloga u 2018. godini je milijarda i 400 milijuna kuna s tim da niti jedna jedinica lokalne samouprave neće gore proći nego 2016. godine - istaknuo je Marić.

Institut nacionalne mirovine za starije od 65 godina

Vlada je usvojila i prijedlog Strategije socijalne skrbi za starije osobe za razdoblje do 2020. godine. Ovom Strategijom, istaknula je ministrica demografije Nada Murganić, osigurat će se  viša razina socijalne skrbi za starije osobe. A uvodi se i institut nacionalne mirovine za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu mirovinu ili ga uopće nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja. 

Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda

Na sjednici je usvojena i Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2017./2018. do 2022./2023.

Kako je istaknuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, školska shema je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, a mlijeko je samo za osnovne škole. Strategija se financira iz EU fondova  u iznosu od 12 milijuna eura. 

Stambeni potrošački krediti: Ne smiju se uvoditi nove naknade

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je prijedlog amandmana Vlade i drugih predlagatelja na konačni prijedlog Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju. 

- Predlaže se da se sve druge naknade koje se naplaćuju kod davanja kredita ne smiju biti više od stvarnog troška koji je nastao u kreditnoj instituciji. Nakon sklapanja ugovora o stambenoj potrošačkom kreditu, kreditna institucija ne smije uvoditi nove naknade. A ukida se i ulazna naknada - rekao je Marić.

Vlada prihvatila amandmane na konačni prijedlog Zakona o zaštiti životinja

Vlada je prihvatila i amandmane zastupnika Veljka Kajtazija, zastupnika Stjepana Kovača, Kluba zastupnika Živog zida i Snage, Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati i Kluba zastupnika Glasa i HSU-a na konačni prijedlog Zakona o zaštiti životinja.

Prema amandmanima, u Zakon se dodaju nove odredbe prema kojima će se propisivati trajna sterilizaciju jedinicama lokalne samouprave kao obavezan način kontrole razmnožavanja životinja, ishođenje rješenja o registraciji za uzgoj životinja, dozvola usmrćivanja suvišnih pokusnih životinja samo u slučaju ako ih nije moguće udomiti, suglasnost veterinarskog ureda za održavanje tradicionalnih natjecanja bikova, zabrana korištenja kopitara za iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez njihovog korištenja, zabrana puštanja pasa u dijelove lovišta namijenjene uzgoju i zaštiti divljači u razdoblju od 1. ožujka do 30. rujna radi zaštite divljači dok se gnijezde, utvrđivanje prekršajne odredbe u slučaju puštanja pasa u lovišta u tom periodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 73

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.