News

Komentari 16

Konačno gotov slučaj: Basi potvrdili devet godina zatvora za ubojstvo bankara Dedića

Konačno gotov slučaj: Basi potvrdili devet godina zatvora za ubojstvo bankara Dedića

Basa je osuđen jer je 3. srpnja 1999. zajedno s još jednim napadačem sačekao Ibrahima Dedića u Ivekovićevoj u Zagrebu nakon čega su u njega su ispalili najmanje 22 komada streljiva

Visoki kazneni sud odbio je žalbe branitelja i državnog odvjetništva te potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je Tomislav Viktor Basa osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva Ibrahima Dedića. Time je ubojstvo bankara iz srpnja 1999. godine dijelom pravomoćno razriješeno. Naime, ni 23 godine kasnije nije poznato tko je bio drugi počinitelj koji je bio s Basom kad je Dedić likvidiran, kao ni koji je motiv ubojstva.

Kako smo već pisali, zagrebački Županijski sud je 17. prosinca 2021. bivšeg vojnika s hrvatskim, nizozemskim i švicarskim državljanstvom Tomislava Viktora Basu nepravomoćno proglasio krivim te ga osudio na devet godina zatvora. Vraćen je u istražni zatvor u kojemu se nalazi od uhićenja u siječnju 2020.

Njegovi branitelji odvjetnici Igor Butorac i Ivan Krnića te odvjetnica Jadranka Sloković žalili su se na presudu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni tražeći da drugostupanjski sud ukine presudu i vrati predmet na novo suđenje ili da mu umanji kaznu.

Državni odvjetnik je, pak, tražio izricanje dulje kazne.

Basu su teretili da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je Dedić stanovao. Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili najmanje 22 komada streljiva iz automatskog pištolja tipa Škorpion kalibra 7,65 mm te pištolja HS kalibra 9 mm.
Izrešetani Dedić pao je na samim ulaznim vratima te je ostao ležati potrbuške tako da mu je gornji dio tijela bio vani, a noge i donji dio tijela unutar ulaza. Svjedoci su čuli kako zapomaže nakon čega mu je jedan počinitelj prišao te iz neposredne blizine ispalio tri hica u potiljak. Potom su se odvezli u BMW-u. 

U samom ulazu, kao i putem do vozila, a kasnije i u vozilu koje je korišteno pronađeni su tragovi krvi tad nepoznate muške osobe iz čega su zaključili da je jedan od ubojica ranjen i da je obilno krvario. Tijekom postupka zatraženo je vještačenje tragova krvi pronađenih na mjestu događaja, kao i u BMW-u, a vještak je zaključio da oni pripadaju istoj nepoznatoj muškoj osobi.

S obzirom na napredovanja DNA analize krajem listopad 2019. godine ponovno su vještačili pronađene tragove kako bi izolirani djelomični DNA profil počinitelja kojega će moći usporediti s onima u CODIS bazama. To je pretraživanje dalo rezultata krajem siječnja 2020. kad su utvrdili podudarnost Basina DNA profila s onima pronađenim nakon događaja, odnosno tragovi krvi okrivljenika nalaze se na mjestu događaja, u korištenom BMW-u kao i na majici ubijenog Dedića.

Basu, koji živi u inozemstvu i koji je periodično dolazio u Hrvatsku, uhitili su lani 30. siječnja. Nakon uhićenja policajci su pojasnili da su čekali nekoliko godina da Basa iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdili svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. 

 

Najčitaniji članci