Obavijesti

News

Komentari 13

Grmoja: 'Ovo je Plenkovićev poraz', HDZ: 'Gubitnik u ovoj priči je predsjednik Milanović'

Grmoja: 'Ovo je Plenkovićev poraz', HDZ: 'Gubitnik u ovoj priči je predsjednik Milanović'

Parlamentarna većina odlučila je podržati dva kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Dobronić, Milanovićev kandidat, naposljetku je dobio jednoglasnu podršku Odbora dok je Mrčelu podržalo sedam zastupnika

VIDEO

Višemjesečna peripetija oko Vrhovnog suda konačno se privodi kraju. Saborski Odbor za pravosuđe završio je svoj posao nakon što je parlamentarna većina podržala kandidata predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji nakon Zlate Đurđević na poziciji predsjednika želi suca Radovana Dobronića. 

No, podržali su i suca Marina Mrčelu, trenutnog vršitelja dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, pa Odbor Milanoviću šalje pozitivno mišljenje o oba kandidata. Potom Milanović u Sabor upućuje svog kandidata - to će, dakako, biti sudac Dobronić - kojeg zastupnici i na plenarnoj sjednici moraju potvrditi kao nasljednika Đure Sesse.

Podsjetimo, predsjednik Milanović najprije je kao kandidatkinju predložio Zlatu Đurđević, no HDZ ju zajedno sa svojim partnerima nije htio podržati jer se nije javila na javni poziv, koji je definiran zakonom. Pa se javni poziv ponavljao, ona se na njega javila, ali svejedno nije prošla jer joj je HDZ zamjerio sudjelovanje u prethodnoj nezakonitoj proceduri. 

'Ovo je poraz Andreja Plenkovića'

Pa se javni poziv morao ponavljati, a Milanović je predložio novog kandidata - suca Dobronića. Odbor za pravosuđe obavio je razgovor sa svim kandidatima prije još mjesec dana, ali je parlamentarna većina tražila odgodu jer im je trebalo vremena za razmisliti hoće li ga podržati.

- Od samog se početka izbor za predsjednika Vrhovnog suda pogrešno želi prikazati kao spas hrvatskog pravosuđa, ono to zasigurno nije. Svi koji su radili u praksi znaju koja je uloga predsjednika Vrhovnog suda. Bitna je, ali nije ključna ni jedina. Drago mi je da je u posljednjoj proceduri poštovana zakonska procedura. Analizirali smo sve i iskristalizirala su se dva kandidata - Dobronić i Mrčela. Nitko nikada nije mislio za Dobronića da nije dobar kandidat, a treba reći i da je program Mrčele bitno pregledniji. Podržat ćemo oba kandidata jer smatramo da se izbor treba privesti kraju - istaknuo je HDZ-ov Krunoslav Katičić.

Mostov Nikola Grmoja poručio je kako je ovo poraz premijera Plenkovića i njegove Vlade. 

- Ovu trakavicu nemamo voljom Odbora ni oporbe nego voljom premijera. I sasvim je jasno da ova vratolomija s podrškom dvojici kandidata služi tome da se Plenković, kad se pogleda u ogledalo, ne vidi kao gubitnik. Ali ovo je poraz Plenkovića i Vlade, koja je otezala ovaj postupak, da biste na kraju rekli da je Dobronić dobar kandidat. Imali smo spin iz Vlade da je prvi postupak bio kompromitiran, a onda je sam predsjednik Vlade priznao da je imao konzultacije s određenim ljudima. Ako će Plenkoviću biti lakše pogledati se u ogledali i osjećati se kao manji luzer, ja s tim nemam nikakvih problema  - rekao je Grmoja. 

Dobronić dobio jednoglasnu podršku Odbora, Mrčelu podržala samo vladajuća većina

Katičić mu je odgovorio da je i Ustavni sud ocijenio kako je prvotna procedura bila nezakonita.

- Znam da Katičić mora braniti šefa, ali nekad se ispadne pametniji kad se prešuti - poručio mu je.

Predsjednik Odbora, SDP-ov Mišel Jakić, istaknuo je kako mu je drago da se ovaj proces priveo kraju.

- Pokazalo se da Zakon o sudovima ima određene nedorečenosti i da smo tražili odgovore na pitanja koja nisu bila predviđena putem - istaknuo je. 

Dobronić je naposljetku dobio jednoglasnu podršku 11 zastupnika Odbora dok je za Mrčelu glasalo njih sedam, a troje je bilo suzdržano. Dakle, Mrčelu su podržali samo članovi vladajuće većine.

'Pravi gubitnik je predsjednik Milanović'

Barbara Gundić nije dobila niti jedan glas podrške, za Lanu Peto Kujundžić glasala su dva zastupnika dok ih je četvero bilo protiv, a pet suzdržanih, a Šimu Savića podržao je jedan zastupnik, troje ih je bilo suzdržano, a ostali protiv.

Izjave HDZ-ovaca nakon sjednice:

HDZ-ov Damir Habijan nakon sjednice Odbora novinarima je kasnije rekao kako je to što Grmoja govori samo spin. 

- Pravi gubitnik je ustvari predlagatelj, odnosno predsjednik Milanović. Ali na neki način Most i Grmoja. Imali smo prvi javni poziv koji je bio nezakonit, onda drugi na kojem je kandidatkinja Đurđević dobila svega 37 glasova. Prema tome, mislim da je potpuno razvidno nakon tri javna poziva tko je gubitnik. Grmoja stalno koristi spinove i pokušava ovu situaciju prikazati drugačijom nego što jest - poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...