Obavijesti

News

Komentari 26

VIDEO Gradonačelnik Rijeke: Još je jedno eksplozivno sredstvo, a to će biti jednostavniji zahvat...

VIDEO Gradonačelnik Rijeke: Još je jedno eksplozivno sredstvo, a to će biti jednostavniji zahvat...
2

Akcija je počela jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti, a minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a.

VIDEO

Protubrodska mina zaostala iz Drugog svjetskog rata u nedjelju je podignuta s morskog dna u riječkoj luci, otegljena na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13 sati i 15 minuta sati uništena, a akcija se nastavlja jer je potrebno provjeriti je li sve obavljeno prema planu. 

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke Hinko Mance kaže da akcija još nije završena i da je, nakon što je mina uništena eksplozivom, potrebno obaviti sve provjere, a očekuje se da će sve biti završeno za oko sat vremena.

POGLEDAJTE VIDEO KONFERENCIJE ZA MEDIJE:

Nakon obavljenog pregleda utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

'Ranom zorom smo krenuli u akciju'

Načelnik Stožera Hinko Mance se zahvalio građanima na strpljenju. 

- Već se nekoliko mjeseci znalo za ovu opasnost. Stožer je preuzeo koordinaciju. Ujutro u šest sati su uspostavljene sigurne zone i moglo se ranom zorom krenuti u akciju - pojasnio je Mance.

Rijeka: Konferencija za medije nakon uspješne akcije izmještavanja i neutralizacije mine

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je kako su se građani ponašali vrlo odgovorno u "situaciji koja je bila neuobičajena". 

- Pronašli smo još jedno minsko eksplozivno sredstvo na gradilištu ceste D403, a mediji će biti obaviješteni o uklanjanju. Radi se o puno jednostavnijem zahvatu - rekao je i dodao kako se svi mogu "vratiti svakodnevnom životu". 

Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije PU primorsko-goranske rekao kako je više od 24 službenika sudjelovalo na uništavanju te da su vrlo ponosni. 

- Sama priprema je bila izuzetno opasna. Čestitam - rekao je i poručio da se radi o njemačkoj protubrodskoj mini.

Rijeka: Konferencija za medije nakon uspješne akcije izmještavanja i neutralizacije mine

- Koristio se način padobrana i to je bio jedini mogući način. S eksplozivom i aluminijskim kućištem teška je oko 1100 kilograma - rekao je. 

Akcija počela u 6 sati ujutro 

Ronioci specijalne policije MUP-a jutros su izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalį. Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara i te na taj način brzinom od dvije mije na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi. Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Sve je spremno za evakuaciju u Rijeci: 'Nikad nije bilo ovako prazno. Valjda ćemo brzo doma'
Sve je spremno za evakuaciju u Rijeci: 'Nikad nije bilo ovako prazno. Valjda ćemo brzo doma'

Tijekom trajanja akcije poštovane su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije mine, tako i za stanovništvo i imovinu.

Podsjetimo, akcija je počela jutros u šest sati i devet minuta kada su se u Rijeci oglasile sirene početka opasnosti, a minu su za tegljenje pripremili ronioci specijalne policije MUP-a.

Osim što su uoči akcije evakuirani stanari, u „crvenoj zoni“ neposredne opasnosti oko riječke luke obustavljen je sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet, zatvoreni su svi gospodarski objekti, a zatvoreni su i izmješteni željeznički i autobusni kolodvor. 

Minu otkrili potkraj lipnja 

Cestovni promet u središtu Rijeke odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama: Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Uživo iz Rijeke: U tijeku velika akcija uklanjanja mine iz luke, ronioci je upravo izvlače iz mora
Uživo iz Rijeke: U tijeku velika akcija  uklanjanja mine iz luke, ronioci je upravo izvlače iz mora

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja, a dijelom je bila ukopana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije.

Akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i drugim službama, a u akciji su sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske, koji su sustavom bespilotnih letjelica nadzirali cestovne i plovne puteve koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'
DOZNAJEMO

Avion je bio na servisu dan prije kobnog pada. Mehaničar kaže: 'Ne vjerujem da je do motora'

Sportski zrakoplov bio je u Sloveniji na 50-satnom pregledu: 'Sad kad je bio 50-satni pregled, motor je bio provjeren na tlu. Znači, motor je obavio sve faze testiranja na tlu', kazao nam je mehaničar
Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli