Obavijesti

News

Komentari 1

Kongres odobrio 819 mlrd. dolara poticaja ekonomiji

Kongres odobrio 819 mlrd. dolara poticaja ekonomiji
1

Paket poticaja za spas američkoga gospodarstva prošao je u Kongresu, a odobriti ga treba i Senat. Njime bi se otvorilo 3 do 4 milijuna radnih mjesta

VIDEO

Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu navečer prihvatio je paket poticaja vrijedan 819 milijardi dolara, koji će imati glavnu ulogu u naporima Obamine administracije za zaustavljanje krize i oporavak američkoga gospodarstva.
Za je bilo 244 zastupnika, a protiv 188. Zakon je upućen u Senat, gdje bi već ovoga tjedna trebao biti stavljen na raspravu. Dovršetak procesa u oba doma i potpisivanje zakona očekuje se do sredine veljače. Prihvaćanje zakona s kojim se izdvajaju rekordna državna sredstva za posrnulo gospodarstvo velika je pobjeda za Obamu, ali je zasjenjena činjenicom da zakon nije dobio dvostranačku podršku kakvu je on zagovarao.
Niti jedan republikanski kongresnik nije podržao zakon, a među onima koji su glasovali protiv bilo je i 12 demokrata, izvijestio je CBS News. Paket poticaja, koji je predložila Bijela kuća, kombinacija je saveznih ulaganja od oko 544 milijarde dolara i 275 milijardi dolara poreznih olakšica. Demokrati su najavili da će odobrena sredstva osigurati otvaranje tri do četiri milijuna radnih mjesta u iduće dvije godine.
Predviđena su ulaganja u obnovu i izgradnju prometne infrastrukture, elektroenergetske i vodoprivredne mreže, obnova škola i brojni drugi projekti. Dio sredstava namijenjen je za naknade i zdravstvenu skrb za nezaposlene, te bonovima za hranu, koje trenutačno prima oko 35 milijuna socijalno ugroženih.
Deseci milijardi dolara namijenjeni su saveznim državama, koje su sve suočene s proračunskim manjkom i teškoćama u financiranju škola, policije i drugih službi.
Porezni dio paketa predviđa 500 dolara poreznih olakšica po zaposlenom pojedincu ili 1000 dolara po bračnom paru, uključujući i one koji ne zarađuju dovoljno da bi plaćali savezni porez na prihod, što je bio jedan od temeljnih prigovora republikanaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina