Obavijesti

News

Komentari 21

Kongres odobrio vojni proračun unatoč Trumpovoj prijetnji

Kongres odobrio vojni proračun unatoč Trumpovoj prijetnji

rump je prijetio da će uložiti veto na taj zakon ako zakonodavci ne uvedu ograničenja tvrtkama kompanijama sa društvenim mrežama za koje tvrdi da su pokazivale pristranost protiv njega tijekom izbora

Američki Kongres je u petak odobrio proračun vrijedan 740,5 milijarda dolara za obranu Sjedinjenih Država u 2021., unatoč prijetnji Donalda Trumpa da će uložiti veto ako se ne uvedu mjere protiv velikih tehnoloških kompanija koje su, tvrdi, bile pristrane za vrijeme izbora.

Zakon o obrambenom proračunu, odobren u utorak velikom većinom u Zastupničkom domu, u Senatu je dobio 84 glasa 'za' i 13 protiv, čime je izbjegnut mogući predsjednički veto.

Trump je prijetio da će uložiti veto na taj zakon ako zakonodavci ne uvedu ograničenja tvrtkama kompanijama sa društvenim mrežama za koje tvrdi da su pokazivale pristranost protiv njega tijekom izbora.

Rusi ljuti na Trumpa: Odluka o Sahari krši međunarodno pravo
Rusi ljuti na Trumpa: Odluka o Sahari krši međunarodno pravo

Donald Trump se bunio i protiv toga što zakon o financiranju Pentagona predviđa da se preimenuju vojne baze koje nose ime generala konfederacijskih snaga, koji su zagovarali ropstvo.

Tekst je ujedno u suprotnosti s planom Donalda Trumpa da smanji američku vojnu nazočnost u Njemačkoj. On nameće Pentagonu rok od najmanje 120 dana prije svakog smanjenja snaga u Njemačkoj, što znači da nikakvo američko povlačenje ne bi bilo moguće prije nego njegov nasljednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja. 

Trump nemilosrdan: U SAD-u pogubili osuđenika za ubojstvo
Trump nemilosrdan: U SAD-u pogubili osuđenika za ubojstvo

Suočen s rokom koji istječe u ponoć, Senat je danas također odobrio jednotjedno produženje saveznog financiranja kako bi se izbjeglo "gašenje" vlade, odnosno prestanak rada gotovo svih državnih institucija.