Obavijesti

News

Komentari 0

Kongres Partije: Xi Jinping je naglasak stavio na sigurnost

Kongres Partije: Xi Jinping je naglasak stavio na sigurnost

Kineski čelnik Xi Jinping na početku 20. kongresa Komunističke partije pozvao je na ubrzanje izgradnje vojske svjetske klase te je hvalio odgovor Pekinga na pandemiju covida-19

VIDEO

Očekuje se da će 69-godišnji Xi na tjedan dana dugom kongresu koji je počeo u nedjelju ujutro osvojiti treći mandat na čelu vladajuće Partije i time učvrstiti svoj položaj najmoćnijeg kineskog čelnika od Mao Zedonga.

Otprilike 2,3 tisuće delegata iz cijele Kine okupilo se u Velikoj dvorani naroda na zapadnoj strani trga Tiananmen koji je pod velikim mjerama sigurnosti.

Xi je pet godina od prošlog kongresa prozvao „ekstremno neuobičajenima i abnormalnima“. Govorio je manje od dva sata, što je značajno manje od njegovog gotovo tri i pol sata dugog govora na skupu 2017. godine.

Putin sluša samo ovog dječaka: Radio 7 godina u selu i spavao u špilji da postane najmoćniji...
Putin sluša samo ovog dječaka: Radio 7 godina u selu i spavao u špilji da postane najmoćniji...

„Moramo jačati našu svijest o teškoćama, držati se razmišljanja o temeljnim stvarima, pripremati se za opasnosti u vrijeme mira, spremati se za kišne dane i velike ispite snažnih vjetrova i visokih valova“, rekao je Xi.

Pozvao je na jačanje sposobnosti čuvanja nacionalne sigurnosti, osiguranja opskrbe energijom i hranom, učvršćivanje nabavnih lanaca, jačanje kapaciteta nošenja s katastrofama i na zaštitu osobnih informacija.

Najveći pljesak dobio je kad se ponovno usprotivio neovisnosti Tajvana.

U svojih deset godina na vlasti Xi je vratio Kinu na sve autoritarniji put, s naglaskom na sigurnost i državnu kontrolu gospodarstva s ciljem „zajedničkog blagostanja“, asertivniju diplomaciju, snažniju vojsku i sve veći pritisak za uspostavljanje kontrole nad demokratskim Tajvanom.

Analitičari ne očekuju značajna odstupanja u njegovom trećem mandatu na čelu Kine.

Kina: Xi Jinping očekuje svoj treći mandat na čelu zemlje
Kina: Xi Jinping očekuje svoj treći mandat na čelu zemlje

Alfred Wu, profesor na singapurskom sveučilištu Lee Kuan Yew, rekao je da Xi sad pokušava prebaciti naglasak s ekonomskog rasta na sigurnost jer je kinesko gospodarstvo počelo usporavati.

„Njegov narativ je da je Kina suočena s mnogim opasnostima, zemlja je figurativno u stanju poput rata, a on je spasitelj. Tim narativom on može utjecati da se ljudi ujedine oko njega“, smatra Wu.

Kontinuitet

Kina je proteklih dana više puta naglašavala svoju predanost strogom pristupu nulte tolerancije prema pandemiji covida-19, umanjivši nade velikog broja Kineza, ali i investitora, da će se Peking uskoro odlučiti na ukidanje mjera koje su izazvale raširene frustracije i ekonomsku štetu.

Xi je o koronavirusu govorio malo, pohvalivši samo politiku vlade koja je Kinu snažnije zaštitila od pandemije u usporedbi s drugim državama.

Govoreći o ekonomiji Xi je ponovio podršku javnom sektoru i omogućavanju da tržište igra glavnu ulogu, iako Kina ostaje „socijalistički gospodarski sustav“ i promiče „zajedničko blagostanje“.

Moć Partije

Xijeva moć čini se nepogođena turbulentnom godinom u kojoj je kinesko gospodarstvo dramatično usporilo zbog politike prema covidu-19, krizi na nekretninskom tržištu i posljedicama njegovog gušenja „ekonomije platformi“, piše Reuters.

Značajno su se pogoršali i odnosi Kine sa zapadom, posebno zbog Xijeve podrške ruskom čelniku Vladimiru Putinu.

Sin komunističkog revolucionara, Xi je osvježio stranku u kojoj je vladala duboka korupcija te je postajala sve manje relevantna. Vratio joj je prisutnost u svim aspektima Kine, sa sobom u njenom središtu.

'Svijet je ušao u novo razdoblje turbulentnih promjena, treba spriječiti svako strano uplitanje'
'Svijet je ušao u novo razdoblje turbulentnih promjena, treba spriječiti svako strano uplitanje'

Xi je 2018. napustio koncept dva predsjednička mandata, što mu je omogućilo da bude izabran i treći put, ali i duže.

Očekuje se da će ga kongres potvrditi kao glavnog sekretara Partije, najviše pozicije u kineskoj politici, kao i čelnika nove Središnje vojne komisije. Treći mandat potvrdit će se na godišnjem zasjedanju kineskog parlamenta u ožujku.

Xi bi za tjedan dana trebao predstaviti i novi sastav Politbiroa, sedmeročlane skupine koja vodi državu. Među njima će biti i nasljednik premijera Lija Keqianga koji je na tom položaju služio maksimalna dva mandata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa