Obavijesti

News

Komentari 13

"Konkretnim mjerama osnažili smo istarsko gospodarstvo"

"Konkretnim mjerama osnažili smo istarsko gospodarstvo"
1

Flego je rekao kako je istarski poluotok rekorder po udjelu malih i srednjih poduzetnika u gospodarstvu, dok su poduzetnici iz Istre u 2015. godini ostvarili najveći rast dobiti u Hrvatskoj

VIDEO

Istarski župan Valter Flego na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak ustvrdio je kako je od samoga početka njegova mandata jako istarsko gospodarstvo bilo jedno od njegovih prioriteta te se sukladno tome u Istri, kako je rekao, "konkretnim mjerama u protekle tri godine aktivno radilo na osnaživanju gospodarstva što je rezultiralo rastom izvoza, investicija, povećanju broja poslovnih subjekata i rastu poslovne dobiti, rastu broja noćenja i smanjenju stope nezaposlenosti“.

Ustvrdivši kako je Istra gospodarski najrazvijenija regija u Hrvatskoj, gdje je BDP po broju stanovnika za 23 posto viši od hrvatskoga prosjeka, Flego je rekao kako je istarski poluotok rekorder po udjelu malih i srednjih poduzetnika u gospodarstvu, dok su poduzetnici iz Istre u 2015. godini ostvarili najveći rast dobiti u Hrvatskoj.

"Ovo je sve dokaz da je Istra jaka i sigurno najrazvijenija i najperspektivnija regija u državi, a svemu tome su nesumnjivo pridonijele mjere i programi koje provodi Istarska županija", istaknuo je Flego dodavši kako jedna od navedenih mjera Istarske županije je i nova kreditna linija koja istarskim poduzetnicima nudi najnižu kamatu stopu na tržištu (2,4-2,85 posto). Po njegovim riječima, prošlogodišnji program kreditiranja poduzetnika polučio je veliki uspjeh i interes te je odobreno 24 kredita u iznosu od 14,3 milijuna kuna. Čitav taj iznos, dodao je,  uspješno je iskorišten u samo šest mjeseci provedbe programa. Stoga je Istarska županija, po njegovim riječima, odlučila udvostručiti kreditni potencijal, čija vrijednost iznosi čak 30 milijuna kuna, a do sada je odobreno 25 poslovnih subjekata, od kojih su  čak 17 iz proizvodnih djelatnosti, u iznosu od 21 milijuna kuna.

"Konkretnom gospodarskom politikom i mjerama poput ove kreditne linije želimo potaknuti novi investicijski ciklus što će omogućiti daljnji gospodarski rast i razvoj, povećati izvoz i rast poslovne dobiti, te otvaranje novih radnih mjesta. Želimo dati vjetar u leđa istarskim poduzetnicima, potaknuti izvoz, smanjiti uvoz i povećati broj poslovnih subjekata" - poručio je župan Flego dodavši kako je konačan cilj ravnomjerno razvijati Istru i stvarati još kvalitetnije uvjete za život svih građana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, smatra, uspjeh Istre bio bi znatno veći kad bi se pojednostavile administrativne procedure koje, kako je rekao "koče daljnji razvoj jer je državni aparat spor, trom i neučinkovit".

"Decentralizacijom Hrvatske omogućilo bi nam se da sami upravljamo svojim daljnjim razvojem jer smo bezbroj puta pokazali da smo u tome bolji od države. Imamo znanje i resurse, imamo naše marljive poduzetnike i sve pretpostavke da nastavimo biti lokomotiva razvoja Hrvatske i od toga nećemo odustati" - zaključio je istarski župan Valter Flego. 

Program dodjele poduzetničkih kredita "Poduzetnik ISTRA 2016." namijenjen je poticanju razvoja gospodarstva Istarske županije u ovoj godini, do sada je odobreno 25 predmetnih zahtjeva u iznosu od  nešto više od 21 milijun kuna koji su proslijeđeni na daljnju obradu u poslovne banke. Krediti se dodjeljuju za nove investicije ili za trajna obrtna sredstva, a kod obje je namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna. Namjena kredita uključuje investicijske kredite - kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30 posto iznosa kredita.

Ostavite poruku budućoj Vladi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a