Obavijesti

News

Komentari 60

Kontra presuda: Konvertirao je švicarac, tužio banku i izgubio

Kontra presuda: Konvertirao je švicarac, tužio banku i izgubio
1

Vrhovni sud što prije mora odlučiti što s 55.000 građana i koja je praksa suda jer sud u Varaždinu je za razliku od prijašnjih slučajeva presudio da nema odštete za one koji su prebacili kredite iz švicaraca u drugu valutu

VIDEO

"Konverzija nije prepreka!" objavila je slavodobitno Udruga franak prošli tjedan pozivajući se na još jednu nepravomoćnu presudu suda u Zadru koji je dosudio korisniku kredita u švicarskim francima odštetu od 400.000 kuna preplaćenih i zateznih kamata, a banka je morala platiti i sudske troškove. Međutim, dobili smo i pravomoćnu presudu Županijskog suda u Varaždinu koji je odlučio sasvim suprotno i u biti poručio: Konverzija jeste prepreka za isplatu preplaćenih kamata!

Nastavak je to različite sudske prakse i pravne zavrzlame u "slučaju švicarac" .

U ovom posljednjem primjeru, Općinski sud u Slavonskom Brodu je prvi presudio protiv korisnika koji je tražio od Addiko banke preplaćene kamate iako je konvertirao kredit iz švicarskog franka u euro. Nakon žalbe korisnika, Županijski sud u Varaždinu je ipak potvrdio tu presudu s obrazloženjem koje je znatno drugačije od sudova koji su dosad presuđivali u korist klijenata koji su dizali kredite.

Sutkinja tvrdi: Aneksom je sve riješeno

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Među ostalim, sud u Varaždinu smatra da je konverzijom i potpisivanjem aneksa ugovora riješen sav ugovorni odnos. Korisnik je tvrdio da je aneksom riješen samo problem valutne klauzule, ne i problem promjenjivih kamatnih stopa, te da je banka taj aneks ponudila samo "zbog intervencije zakonodavca".

Varaždinska sutkinja ne smatra da je to točno, nego je utvrdila da aneks pretpostavlja sporazum potrošača i banke, te da je klijent doveden u ravnopravan položaj aneksom jer je izjednačen kao da je dizao kredite u eurima, a prihvatio je i promjenjivu kamatnu stopu u eurima.

Također, ne smatra da je banka ponudila ugovor samo zbog intervencije zakonodavca, te u obrazloženju navodi da je potrošač mogao odbiti aneks da je htio.

Izgubio i još mora platiti 8000 kuna

Sud smatra i da taj aneks ima jaču pravnu snagu nego odluka Visokog trgovačkog suda kojom je utvrđena povreda kolektivnih prava zbog promjenjive kamatne stope.

Na kraju klijent mora platiti i nešto više od 8000 kuna sudskih troškova.

Još jedna presuda za švicarac: Dužnik će dobiti 190.000 kuna
Još jedna presuda za švicarac: Dužnik će dobiti 190.000 kuna

Različita sudska praksa: Čeka se Vrhovni sud

Nije poznato koliko je dosad ukupno doneseno presuda u sporovima u kojima su klijenti konvertirali kredite iz švicarskog franka u drugu valutu, a zatim tražili i isplatu preplaćenih kamata.  No, zna se da je ukupno oko 55.000 ljudi konvertiralo kredite nakon zakonske intervencije Vlade Zorana Milanovića.

Sigurno je samo da postoji različita sudska praksa u presudama koju treba ujednačiti Vrhovni sud. Ali tog pravorijeka Vrhovnog suda još nema.

U zrakopraznom prostoru, s različitim presudama sudova, a bez odluke Vrhovnog suda, pravnu sigurnost nemaju niti korisnici niti banke.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag