Obavijesti

News

Komentari 87

Konzultant Vaso o novom poslu: Savjetujem kako tužiti medije!

Konzultant Vaso o novom poslu: Savjetujem kako tužiti medije!
3

Milijan Brkić je u zadnjih nekolik godina podigao 40-ak tužbi protiv medija jer je trpio duševne boli. Tužbe uvijek imaju iste konstatacije, pa je tako i tvrdio da je neistinita izajva koju je osobno poslao novinaru na mobitel..

VIDEO

Milijan Brkić zvani Vaso se potpuno povukao iz javnosti nakon što je njegova grupacija potučena na unutarstranačkim izborima u HDZ-u od Andreja Plenkovića. Odmah nakon toga je izgubio mjesto potpredsjednika Sabora i plaću veću od 22.000 kuna, a zatim i mjesto u Saboru jer nije bio na listama HDZ-a.

Ali naš novinar ga je imao priliku sresti na sudu u jednoj od 40-ak parnica koje je Brkić tijekom zadnjih godina pokrenuo protiv brojnih medija koji su pisali o njemu. Brkić se sada zaposlio u tvrtki Powerplay Advisory njegova prijatelja Višeslava Vukojevića koja se bavi poslovnim savjetovanjima. Brkić nam se nije javljao oko novog angažmana, pa smo ga zato prilikom susreta ponovno pitali koju vrstu konzultacija pruža. Nakon što je prvo prešutio odgovor na ponovljeno pitanje je rekao.

Vaso konzultant: Zaposlio se u tvrtci kod frenda koja je lani imala dobit skoro milijun kuna
Vaso konzultant: Zaposlio se u tvrtci kod frenda koja je lani imala dobit skoro milijun kuna

- Savjetujem kako dobiti tužbe protiv medija - poručio je Brkić koji je na sud došao u ležernijem izdanju nego ga je inače javnost naučila gledati. U trapericama, polo majici, tenisicama. Zaštitnu masku je nosio naopako.

Ali vratimo se na tužbe nekad moćnog HDZ-ovca. Od toga je zaista napravio biznis, a zaista je upitno kako je mogao i obavljati odgovorne funkcije u stranci i Saboru s obzirom na intenzivnu patnju koji je proživljavao. Kako je već pisao tjednik Express, njegove tužbe su tipske, jednaku bol izazivao mu je manji tekst, kolumna, vijest, izvještaj... Kada se zbroji vrijednost duševnih boli jer za svaki tekst uglavnom traži 40.000 kuna, dolazi se do duševne bole vrijednih više od 1,5 milijuna kuna. 

Jutarnji list je u veljači objavio analizu da je pravomoćno već dobio odštetu od 70.000 kuna, a da mu se smiješi još 184.000 kuna po presudama koje su tada bile nepravomoćne. I oni su u svojoj analizi naveli da u s svim Brkićevim tužbama stoji  ista konstatacija:

 “Nakana tuženika u predmetnom tekstu nije bilo argumentirano istraživačko novinarstvo, a niti iznošenje vrijednosnog suda u dobroj vjeri te autor uopće nije provjerio točnost i istinitost navedenog već se radilo, a što je vidljivo iz stila pisanja, jedino i isključivo o tome da se tužitelja (tj. Brkića) povrijedi i ponizi. Zbog navedenog teksta je tužitelj (tj. Brkić) javno, imenom i prezimenom osramoćen te je imao velikih neugodnosti u svakodnevnom životu i radu. Zbog toga je trpio i danas trpi velike i intenzivne duševne boli. Povrijeđeno mu je dostojanstvo, ime ugled i čast, a trpi i psihički strah zbog javnog poniženja. Stoga zahtjeva isplatu pravične naknade".

Vaso i Kovač izolirani: Ostaju u HDZ-u, neće pobjeći kod Škore
Vaso i Kovač izolirani: Ostaju u HDZ-u, neće pobjeći kod Škore

Dakle, to je za navedeno za sve tekstove, a samo su se ubacivali citati koje je smatrao da su mu izazvale takvu bol. Tako je i jučer na ročištu tužio 24sata i zato što je autor ovog teksta citirao njegovu neslužbenu izjavu "da se najslađe smije tko se zadnji smije". Brkić je u tužbi naveo da je to neistina iako je tu konstataciju novinaru poslao u poruci zamoljen za komentar oko afere elitna prostitucija!

Na kraju je i Brkić jučer priznao da je to napisao u porukama. Ostatak teksta se odnosi na izjave glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, a Brkiću je bol izazvala i konstatacija da se "izvukao", te da ga čeka "rasplet afere s kumom Blažom Curićem".(tekst je pisan u listopadu 2018. godine op.a)

- Ovaj članak je nanio meni  štetu i duševne boli jer je uznemirio i mene osobno i moju djecu i moju bolesnu majku - svjedočio je među ostalim jučer Brkić iako je priznao da ga je vidio tek kada su mu ga dostavili iz saborske službe.

Brkić je dalje svjedočio da je dokazano da on nije probio istragu.

Milijan Brkić je inače tužio i primjerice više medija koji su isti dan prenijeli neke političke izjave ili izvještavali o njemu. I svaki tekst posebno je izazvao istu novčanu vrijednost duševne boli. Brkić nikada nije tužbom zahtijevao od nakladnika ispravak informacije sa svojim tvrdnjama iako za to ima zakonsku mogućnost. Uvijek je bol kvantificirao u novcu. Za razliku od parnica u drugim slučajevima kada razinu duševne boli utvrđuje sudski vještak, u tužbama protiv medija sve ostaje na svjedočenju tužitelja. Nema vještačenja. 

Debakl desne struje: Gubitnici neće Škori, ostaju s HDZ-om...
Debakl desne struje: Gubitnici neće Škori, ostaju s HDZ-om...
Tjednik Express je još u prosincu prošle godine poslao Brkiću pitanja na koja nikada nije odgovorio iako se radilo o službenom upitu. Pa ćemo ih ponoviti ovdje: 

1) Koji su vam napisi nanijeli najviše boli i kako se ona manifestirala?

2) Jeste li bili kod liječnika i kakvi su nalazi? Jeste li odlazili psihologu ili psihijatru?

3) Kako znate koliko vam je boli nanio pojedini članak ako ih je u danu izlazilo, kod raznih nakladnika, u tiskanim izdanjima i na internetu, puno, nekad i desetak, pa i više?

4) Jeste li ikad vodili Sabor s otvorenim prijelomom duše i kako ste uspijevali sakriti povrijeđenost koja je, kako tvrdite, bila silna?
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.