Obavijesti

News

Komentari 2

Koprivnica će graditi studentski dom, pokušat će zaustaviti rast cijena najma stanova u gradu

Koprivnica će graditi studentski dom, pokušat će zaustaviti rast cijena najma stanova u gradu

Naime, Grad je besplatno ustupio zemljište isključivo za razvoj visokoškolskog obrazovanja, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja financirat će izgradnju i opremanje

VIDEO

Sveučilište Sjever u Koprivnici na korak je do gradnje studentskog doma koji bi mogao, rečeno je u petak iz Gradske uprave Hini, sa svoja 103 smještajna kapaciteta barem malo zaustaviti rast cijena najma stanova koje su slične cijenama najma u Zagrebu. Koprivnički vijećnici u petak su donijeli odluku o pravu izgradnje studentskog doma, što je nužan korak prema novom obliku smještaja.

Naime, Grad je besplatno ustupio zemljište isključivo za razvoj visokoškolskog obrazovanja, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja financirat će izgradnju i opremanje.

Ono je za ovu godinu osiguralo 300.000 eura za izradu projektne dokumentacije, a sama izgradnja i opremanje stajat će 4,7 milijuna eura.

„Koprivnica je jedini hrvatski sveučilišni grad bez studentskog doma“, ustvrdio je gradonačelnik Mišel Jakši prilikom donošenja odluke o ustupanju zemljišta i donošenju odluke o pravu građenja.

U Koprivnici za garažno mjesto čak 20.000 eura, a Virovitici nedostaje novih stanova
U Koprivnici za garažno mjesto čak 20.000 eura, a Virovitici nedostaje novih stanova

Dodao je kako je Grad vlastitim novcem razvijao „Sjever“ koji je postao respektabilno sveučilište. Istovremeno je zahvalio premijeru Andreju Plenkoviću što je održao obećanje o gradnji i financiranju studentskog doma.

Planirano useljenje 2026.

Prema svemu sudeći, izgledno je da će smještajni kapaciteti biti dostupni za useljenje studenata 2026. godine za kad je predviđen dovršetak gradnje i opremanje objekta te ishođenje uporabne dozvole. Objekt će se nalaziti u sklopu Sveučilišnog kampusa.

Budući studentski dom, za početak, imat će 103 kreveta za polaznike koprivničkih studija.

Prorektor Sveučilišta Sjever Mario Tomiša Hini je izjavio da će se dom graditi od temelja do krova, odnosno u svrhu smještaja studenata neće se adaptirati objekte koji se nalaze u krugu Kampusa, a koji su nekad bili dijelom bivše vojarne.

„Namjera nam je izgraditi objekt na praznoj čestici kako bismo ga po potrebi mogli proširivati. Sveučilište Sjever u Koprivnici neprekidno raste po broju polaznika, ali i širenjem studijskih programa. Stoga je realno očekivati da ćemo prema potrebama budući objekt nadograđivati“, kazao je Tomiša.

U Koprivnici se izvodi 12 studijskih programa

Kako je Hini rečeno iz Gradske uprave, nadaju se da će gradnja smještajnih kapaciteta za studente barem malo utjecati na cijene najma stanova. Najamnina stana do 50 četvornih metara stoji između 400 i 500 eura, što si studenti teško mogu priuštiti.

Inače, cijene posljednjih godina bilježe konstantnu uzlaznu liniju, a taj je trend počeo upravo 2012. godine kada je Koprivnica postala sveučilišnim gradom. Tada se nudio upis u prijediplomski studij Novinarstvo i Medijski dizajn te stručni prijediplomski studij Poslovanje i menadžment u medijima.

Kod Koprivnice našli uginule labudove, imali su ptičju gripu
Kod Koprivnice našli uginule labudove, imali su ptičju gripu

Sveučilište Sjever u Koprivnici širilo se iz godine u godinu programima koji su otvarani prema potrebama tržišta rada. Među ostalim, na njemu je danas moguće steći diplomu prehrambenog tehnologa, polaziti studij Održive mobilnosti i logističkog menadžmenta i druge programe.

Prema riječima prorektora Tomiše, u Koprivnici se trenutno izvodi 12 studijskih programa: sedam prijediplomskih, četiri diplomska i jedan poslijediplomski doktorski studij. Na Sveučilištu Sjever Koprivnica trenutno studira 5300 studenata.

Već je sada moguće predvidjeti da planirana 103 ležaja u budućem studentskom domu neće biti dovoljna te će se morati iznaći sredstva za proširenje objekta, a gradnja prvog paviljona još nije ni počela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije