Obavijesti

News

Komentari 0

Korejci na izborima na dan s čak 340.000 novih slučajeva covida

Korejci na izborima na dan s čak 340.000 novih slučajeva covida
4

Prvi favorit izbora obećao je da će se boriti protiv korupcije, poticati pravdu i stvoriti ravnopravnije uvjete, a traži tvrđi stav prema Sjevernoj Koreji i "resetiranje" s Kinom

Oko 44 milijuna Južnokorejaca izašlo je u srijedu na birališta kako bi izabrali sljedećeg predsjednika države, okončavši utrku koja je bila obilježena nizom iznenađenja, skandala i prljavih kampanja.

Pobjednik izbora suočit će se sa sve većim izazovima, uključujući suočavanje s posljedicama najgoreg vala covida, produbljivanjem nejednakosti i porastom cijena stanova koji su opteretili četvrto po veličini azijsko gospodarstvo.

Pokretanje videa ...

Glasači također traže vođu koji može iskorijeniti korupciju, izliječiti podijeljenu naciju i polariziranu politiku te pokrenuti pregovore za obuzdavanje rastuće nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje.

U početku se prijavilo ukupno 14 kandidata, ali izbori su se pretvorili u tijesnu utrku između Lee Jae-myunga, kandidata vladajuće Demokratske stranke, i Yoon Suk-yeola iz konzervativne glavne oporbene Stranke moći naroda.

Natječu se kako bi naslijedili sadašnjeg predsjednika Moon Jae-ina, kojemu je ustavom zabranjeno tražiti reizbor. Pobjednički i jedini petogodišnji mandat počinje 10. svibnja.

Upcoming presidential election in South Korea

Ankete su prošli tjedan pokazale blagu prednost za Yoona koji je osigurao iznenađujuće pojačanje u posljednjem trenutku kada je kolega konzervativac na dalekom trećem mjestu odustao i dao mu svoju podršku.

U odsutnosti anketa u posljednjih šest dana, Yoonov stožer je u ponedjeljak rekao da očekuje pobjedu s razlikom od 10 posto, dok je Leejev tim predvidio da će pobijediti oni s jedan do dva posto razlike.

Bivši glavni tužitelj, Yoon, obećao je da će se boriti protiv korupcije, poticati pravdu i stvoriti ravnopravnije uvjete, a traži tvrđi stav prema Sjevernoj Koreji i "resetiranje" s Kinom.

Lee je bio guverner najmnogoljudnije pokrajine Gyeonggi u zemlji i proslavio se zahvaljujući svojim agresivnim odgovorom na koronavirus i zalaganju za univerzalni temeljni dohodak.

Ocjene neodobravanja oba kandidata bile su jednake njihovoj popularnosti jer su skandali, bacanje blata i gafovi dominirali ovim "nedopadljivim izborima".

Upcoming presidential election in South Korea

Glasanje s covidom-19

Južna Koreja u srijedu je izvijestila o rekordnih 342.446 novih slučajeva covida-19 u jednome danu, no porast zaraze jedva da se registrirao kao izborno pitanje, osim rasprave o tome kako nadoknaditi štetu građanima i tvrtkama.

S više od milijun pacijenata s covidom koji se liječe kod kuće, izborne vlasti u ponedjeljak su žurno pooštrile procedure glasovanja za pacijente usred meteža zbog nepravilnosti kod prijevremenog glasovanja tijekom vikenda.

Tijekom subotnjeg posebnog prijevremenog glasovanja za zaražene birače, pojedini izborni djelatnici skupljali su glasačke listiće i nosili ih u vrećicama ili plastičnim kantama kako bi ih ubacili u glasačke kutije, a neki su birači prijavili da su dobili papire koji su već korišteni.

Dužnosnici su rekli kako nema dokaza o kršenju pravila, ali je kaos zamalo ocrnio 35-godišnju demokratsku povijest Južne Koreje u čvrstom i relativno transparentnom upravljanju izborima i uglavnom uspješnu borbu protiv covida-19.

Izborna utrka već se suočila s brojnim poremećajima, a čelnik demokrata koji je vodio Leejevu kampanju hospitaliziran je u ponedjeljak nakon rijetkog napada tijekom skupa.

Upcoming presidential election in South Korea