Obavijesti

News

Komentari 151

Korona i teorije zavjere: Oko 50 posto ispitanih Hrvata smatra da se preuveličava smrtnost

Korona i teorije zavjere: Oko 50 posto ispitanih Hrvata smatra da se preuveličava smrtnost

Vjerovanju u covid-19 teorije zavjere nešto su sklonije mlađe osobe od 25 do 29 godina, niže obrazovani, iz većih kućanstava s nižim prihodima i iz manjih mjesta, kazao je profesor Blanuša

VIDEO

Gotovo 50 posto ispitanika složilo se sa zavjerom da se manipulira statistikom radi preuveličavanja smrtnosti od covida uključivanjem umrlih od drugih bolesti, rečeno je u utorak na predstavljanju rezultata istraživanja o covid-19 teorijama zavjera u Hrvatskoj.

- Vjerovanju u covid-19 teorije zavjere nešto su sklonije mlađe osobe od 25 do 29 godina, niže obrazovani, iz većih kućanstava s nižim prihodima i iz manjih mjesta - kazao je koordinator istraživanja i profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Nebojša Blanuša.

Dodao je i kako oni skloni vjerovanju u covid-19 teorije zavjere imaju niže povjerenje u znanost, sklonost desnim populističkim stavovima i religioznosti, nižu znanstvenu i političku pismenost te su manje skloni kritičkom razmišljanju.

U Hrvatskoj 34 nova slučaja zaraze, umrlo je još devet ljudi
U Hrvatskoj 34 nova slučaja zaraze, umrlo je još devet ljudi

Nakon manipuliranja statistikom, druga teorija zavjere s kojom se slaže najviše ispitanika - njih 35,7 posto jest da je covid-19 'namjenski proizveden i namjenski proširen kako bi svjetske sile od njega imale političku ili ekonomsku korist', a sa 35,3 posto slijedi da je 'koronu proizveo farmaceutski lobi kako bi se obogatio na prodaji cjepiva'

Blanuša je istaknuo i kako je uočena poveznica između covid-19 teorija zavjera i posjedovanja ''konspiratornog mentaliteta opsadnog stanja'', odnosno sklonosti vjerovanja u ugroženost vlastite nacije od unutarnjih i vanjskih neprijatelja te postojanje skrivenog, zavjereničkog djelovanja u inače nepovezanim događajima. Upozorio je i na odgovornost medija tijekom koronakrize.

- Mainstream mediji su bombastičnim naslovima i senzacionalističkim izvještavanjem o covidu zapravo dali povod ljudima da više vjeruju u teorije zavjere . kazao je Blanuša.

Naglasio je i potrebu adekvatnog angažmana politike i nadležnih institucija na promicanju medijske pismenosti i u borbi protiv lažnih vijesti. Profesorica s Filozofskog fakulteta Andrea Vranić kazala je da je vjerovanje u zavjere vezane uz koronakrizu povezano i s vjerovanjem u različite druge zavjere, a koje sadržajno nemaju veze s pandemijom.

WHO: Dugi covid pogodio čak 17 milijuna Europljana
WHO: Dugi covid pogodio čak 17 milijuna Europljana

Prema rezultatima istraživanja, oni koji su skloni teorijama zavjere, a pripadaju kategoriji necijepljenih, imaju izrazito nepovjerenje prema institucijama. Na listi od 0 do 10 – Nacionalni stožer civilne zaštite, Vlada i političke stranke ocijenjene su s manje od 2, a mediji s nešto manje od 3. Najviše povjerenja, pak, imaju prema članovima obitelji s ocjenom 8,8.

Profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mirjana Tonković istaknula je i kako su osobe sklone vjerovanju u zavjere oko covida spremnije djelovati protiv predloženih i uvedenih zaštitnih mjera.

Konkretno, prema rezultatima istraživanja, u kategoriji dvadeset posto ispitanika koji najviše vjeruju u navedene teorije zavjere, njih 41 posto bi sudjelovalo na internetu u protestu protiv mjera. Njih 21,6 posto bi ih sudjelovalo u blokadi ili okupiranju nekog javnog prostora ili zgrade, a 17,2 posto bi ih doniralo novac za organizaciju borbe protiv mjera.

- U sprečavaju širenja teorija zavjera, važna je borba protiv dezinformacija, a drugi važni element je vraćanje mjera u institucije - zaključila je Tonković.

Nositelj projekta “Pro-fact: Razotkrivanje covid-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem provjerom točnosti činjenica i edukacijom” je GONG. Partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Faktograf, Fakultet elektrotehnike i računarstva, a suradnici Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 151
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.