Obavijesti

News

Komentari 2

Korona kriza omogućila je uspješnim ženama da pokažu svoj puni potencijal u znanosti

Korona kriza omogućila je uspješnim ženama da pokažu svoj puni potencijal u znanosti

Znanstvenice Katalin Karikó i Maria Rosaria Capobianchi primjer su uspješnih žena koje uz uloge majki i žena uspjevaju održati i onu znanstvenica, i to veoma značajnih za novonastalu krizu

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena Europski parlament naglašava njihovu ključnu ulogu tijekom korona krize.

Tijekom 2020. godine u kojoj nas je zadesila korona kriza, veliku ulogu odigrale su upravo uspješne žene, odnosno znanstvenice na vodećim pozicijama. Te su žene pokazale inovativne pristupe krizi koja nas je zadesila od lokalnih sve do nacionalnih razina, a tome ide u prilog i činjenica da upravo one predvode veliku većinu istraživačkih Covid-19 timova.

Na seminaru posvećenom znanstvenicama i njegovateljicama okupili su se istraživači iz farmaceutske industrije, stručnjaci za rodnu ravnopravnost, zdravstveni i socijalni radnici te zastupnici u Europskom parlamentu. 

Iako se u znanstvenom svijetu sve više probijaju i svojim trudom postižu sjajne rezultate, žena jos uvijek nedostaje te su još uvijek nedovoljno cijenjene u tom području. 

No, iako ih nedostaje u tom sektoru, pandemija korona virusa dovela je do otkrića nekoliko uspješnih znanstvenica na vodećim pozicijama koje su umnogome doprinijele novonastaloj situaciji.

Mađarska znanstvenica Katalin Karikó i talijanska znanstvenica Maria Rosaria Capobianchi primjer su uspješnih žena u 60-ima koje uz uloge majki, sestra, žena, uspijevaju održati i onu znanstvenica, i to veoma značajnih za novonastalu krizu.

Naime, gospođa Karikó po struci je biokemičarka, koja je cijeli svoj život posvećena radu na razvoju ključnih napredaka cjepiva, s naglaskom na mRNA. Upravo je ona, uz pomoć Katrin Jensen, skupila tim istraživača biotehnologa iz Biotecha i Pfizera koji su proveli istraživanja cijepljenja.

'Za žene u znanosti': Traže se nove nade hrvatske znanosti
'Za žene u znanosti': Traže se nove nade hrvatske znanosti

Druga je pak talijanska znanstvenica, Maria Rosaria Capobianchi, vodila tim i istraživače u Rimu koji su prvi u svijetu uspjeli izolirati virus Covid-19 na samom početku pandemije. 

Unatoč ovim ogromnim uspjesima koje su znanstvenice postigle, i koje mnoge druge žene u znanosti iz dana u dan postižu, još uvijek svjedočimo velikoj neravnopravnosti naspram njihovih muških kolega. Od najviših, rukovodećih, pa sve do onih najnižih razina, žene se još uvijek suočavaju s diskriminacijom, seksizmom, raznim stereotipima, a često su i manje plaćene od svojih muških kolega za isti posao. 

Prema podacima Ujedinjenih naroda, žene čine manje od 30 posto istraživača i znanstvenika diljem svijeta te samo jedan od tri učenika koji je odluči za STEM područje je žena. 

Kako bi to promijenili, trebamo težiti uključivanju žena u STEM područja na europskoj razini, a što je još važnije, pokušati suzbiti razliku između spolova i od malih nogu djevojčice učiti da se uključuju u znanstvenu struku i da shvate da su jednako vrijedne kao i njihovi kolege znanstvenici. 

Plan oporavka poslije krize Covid-19, daje nam priliku da pokušamo napraviti što svjetliju budućnost i što jednakije društvo u kojem će vladati što izraženija ravnopravnost među spolovima u kojem će žene, u istoj mjeri kao i muškarci, biti uključene u sektor zdravstva, znanosti i tehnologije. 

Cijeli seminar možete pogledati OVDJE.