Obavijesti

News

Komentari 31

Prevezli Hrvata u karantenu: 'Naši dečki su neustrašivi!'

Prevezli Hrvata u karantenu: 'Naši dečki su neustrašivi!'
5

Djelatnici Hitne pomoći dovezli su u Zagreb Splićanina koji je bio na kruzeru s 540 zaraženih. Muškarac je dobro i gleda televiziju, a ni par s Korčule nema korona virus

VIDEO

Naši dečki su neustrašivi. Nema za njih posla koji neće odraditi. Uvijek su spremni pomoći pa su tako pristali otići po Hrvata koji se vratio iz izolacije na kruzeru, rekao nam je Žarko Rašić. Ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, komentirao je tako specijalnu akciju koja se usred noći odvijala u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:16

Naime, dvojica djelatnika zavoda, točnije djelatnici u T2 timu, krenuli su oko dva sata ujutro po hrvatskog državljanina u Maribor. On je stigao s broda na kojem je potvrđeno čak 540 slučajeva zaraze korona virusom među 3.700 putnika i članova posade. Hrvatska i slovenska vlada zajednički su organizirali veliku operaciju povratka svojih državljana s kruzera Diamond Princess.

Coronavirus - German returnees of the "Diamond Princess

Splićanin, zajedno s još dva Slovenca, ukrcao se na talijanski vojni transportni avion koji je prekjučer oko 14 sati, po europskom vremenu, letio prema Europi. Izašli su u Njemačkoj te su od tamo, avionom kojeg je unajmila slovenska vlada, odletjeli ravno u Maribor. Tamo je našeg državljanina čekalo vozilo Hitne pomoći koje je dojurilo iz Zagreba. 

- Krenuli su sukladno dogovoru Ministarstva zdravstva i Ministarstva vanjskih poslova. Iako muškarac iz Splita nema koronavirus, mora ići u karantenu pa smo iz mjera predostrožnosti morali zaštiti i naše djelatnike. Oni su bili obučeni prema svim pravilima zaštite. Imali su zaštitno odijelo te su morali nositi i maske. Čitav put je prošao bez ikakvih problema. Nisu imali nikakav strah. To je za njih običan posao, samo što su morali biti malo zaštićeniji. Prošli su sve potrebne vježbe. Kada su preuzeli hrvatskog državljanina, prošli su i granicu bez problema. Dočekao ih je i sanitarni inspektor, a potom su i pacijenta dovezli u Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević - rekao je ravnatelj Rašić.

Dvoje Slovenaca s 'korona kruzera' vratili se u Sloveniju
Dvoje Slovenaca s 'korona kruzera' vratili se u Sloveniju

Dodao je da posao djelatnika, međutim, tu nije završio.

- Dečki su nakon toga morali u dekontaminaciju. Imamo mjesto gdje dekontaminiramo vozilo i to smo morali proći. To je uobičajen proces kod ovakvih stvari - rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Poručio je i da djelatnici koji su vozili Hrvata neće morati u karantenu.

- Razgovarao sam kratko s njima. Dobro se osjećaju i kako sam već rekao, nema za njih straha. To je njihov posao. Kad su završili s poslom, otuširali su se i otišli su nakon posla mirno na počinak, malo odmoriti - rekao je Žarko Rašić.

Posjetili smo jučer i Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Marica Trogrlić, magistra sestrinstva, dočekala je jučer ujutro Splićanina s kruzera i otkrila nam ponešto o njemu.

- Gospodin je jako dobro, nema temperaturu, dobro je raspoložen i spreman za suradnju. Vrijeme krati gledajući televizor - rekla je.

Splićanin s 'korona kruzera' u karanteni: 'Dobro se osjećam!'
Splićanin s 'korona kruzera' u karanteni: 'Dobro se osjećam!'

Objasnila nam je i što sve čeka muškarca u karanteni te nam je pokazala gdje se nalazi.

- Po pacijenta smo kad je došao išli ovako odjeveni u punoj opremi i s maskama. Ovim liftom koji nema drugi izlaz, popeli smo se na prvi kat. Onda je on kroz ova vrata preko balkona ušao u svoju sobu u našoj pratnji - pojasnila je magistra.

Osvrnula se i na zaštitnu opremu koja je tamo vrlo važna i otkrila da za odijevanje iste treba 10-15 minuta, a za skidanje opreme treba puno više.

- Za proceduru oko odijevanja i skidanja opreme danas smo čak imali i tečaj. Oprema štiti našu kožu i sluznice te respiratorni sustav. Imamo ovu posebnu masku, no ulaskom u karantenu smo kontaminirani i izvana pa odjeću moramo znati pravilno skinuti da se zaštitimo - rekla je Trogrlić.

Da je muškarac iz karantene dobro, potvrdila nam je dr. Davorka Dušek iz Klinike za infektivne bolesti, naglašavajući da muškarca nikako ne možemo zvati pacijentom jer nije bolestan već je u karanteni iz mjera predostrožnosti. 

- Nema nikakvih simptoma bolesti. Smješten je u bolničku karantenu u kojoj će provesti 14 dana, koliko i traje inkubacija za korona virus - rekla je dr. Dušek.

Dodala je da muškarac nije u izolaciji. Ona je, naime, namijenjena onima kod kojih postoji sumnja na bolest i simptomi, ili onima kod kojih je infekcija sa sigurnošću potvrđena. Dakle, on je u karanteni u kojoj će liječnici svakodnevno pratiti njegovo stanje, a ovisno o kliničkoj slici, napravit će i testiranje na korona virus. Dr. Dušek kaže da je muškarac dobrog raspoloženja te da je svjestan situacije, zbog čega je, zapravo, sam izrazio želju da ga se preventivno stavi u karantenu.

Bračni par s Korčule koji se nedavno vratio s putovanja kruzerom i između ostaloga posjetio Kinu, poslan je iz dubrovačke bolnice na kućnu njegu. Ustanovilo se da nemaju korona virus. U Italiji je potvrđena i druga smrt zbog koronavirusa. Nakon muškarca (78) preminula je i žena iz Lombardije, a broj zaraženih narastao je na 36. Zatvorili su škole, kafiće, tržnice i šoping centre, a otvorit će ih za oko pet dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21