Obavijesti

News

Komentari 60

Korumpirani splitski sudac za 1500 € 'vadio' ljude iz zatvora

Korumpirani splitski sudac za 1500 € 'vadio' ljude iz zatvora
2

Pešutić može zaboraviti na karijeru suca, jer taj posao ne smije obavljati najmanje deset godina. Mora i vratiti 3000 eura, 600 dolara i 3000 kn, koje je uzeo kao mito

VIDEO

Dilerska droljo, znam sve o tebi, odj... ku... Dilersko govno smrdljivo, ja ću tebe prijaviti policiji. Ničega se ja ne bojim pi... ti materina. Napuši mi se ku..., vikao je preko telefona splitski sudac Robert Pešutić na Vesnu Glavan, koja ga je prijavila za primanje mita. 

Prostački razgovor, u kojemu Pešutić ne bira riječi kako bi je izvrijeđao, snimljen je tijekom Uskokovih tajnih mjera praćenja i prisluškivanja. Optužnica ga je teretila da je od Glavan tražio i uzeo 600 dolara i 2000 kuna kako bi njezinom izvanbračnom partneru Željku Melvanu osigurao povoljniju presudu

U drugom slučaju uzeo je 3000 eura za presudu. Nije primao samo novac, već i druge darove. Svidio mu se tako i sat marke Jaguar vrijedan gotovo 3000 kuna. Tijekom suđenja glumio je žrtvu, vrijeđao i pokušao diskreditirati jednu od glavnih svjedokinja Vesnu Glavan. U više navrata uspio ju je rasplakati.

- Ako sam primio bilo kakav novac, neka u mjesec dana dobijem najgoru leukemiju - dramatizirao je Pešutić. Povremeno se činilo da zaboravlja da ne sjedi u sudačkom stolcu, nego na optuženičkoj klupi.

- Das ist ein Schlamperei. Danas je 7. srpnja, dan kad je rođen Miroslav Krleža - aludirajući na Uskokovu optužnicu citirao je poznatog hrvatskog pisca. Žalio se da nije imao dovoljno vremena za pripremu obrane prema izmijenjenoj optužnici te da ju je pisao u autobusu na trajektu s Brača za Split. Njegove tvrdnje nisu uvjerile sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić.

Pešutić je za primanje mita u srpnju ove godine nepravomoćno osuđen na 4 i pol godina zatvora. Njegov kolega Ante Unković oslobođen je optužbi, a Pešutićeva bliska prijateljica Gabrijela Soldo nepravomoćno je dobila osam mjeseci zatvora zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, kao i poduzetnik, bivši političar i nesuđeni predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Gordan Bičak.

- Narušili ste ugled ne samo splitskog suda, već i pravosuđa uopće. Pokušali ste reći "Ja sam korumpiran, ali su i svi drugi". Nismo svi isti - poručila mu je sutkinja Šarić. 

Ako potvrde presudu, Pešutić može zaboraviti na karijeru suca, jer taj posao ne smije obavljati najmanje deset godina, u što mu neće biti uračunato vrijeme dok služi kaznu. Mora i vratiti 3000 eura, 600 dolara i 3000 kuna, koje je uzeo kako bi optuženima osigurao povoljnije kazne. Gabrijela Soldo pak mora vratiti 10.000 eura, koje je zadržala za sebe.

Kako se Emir Imamović Pirke pozabavio problemom korupcije u Hrvatskoj pročitajte u romanu "Vršenje dužnosti" kojeg izdaje biblioteka Balkan Noir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu