Obavijesti

News

Komentari 111

Poglavlje 23: Vlada objavila izvješće o napretku pravosuđa

Premijerka je nakon sastanka s veleposlanicima rekla da je kraj lipnja realan rok za završetak pregovora Hrvatske s EU. Uvjerena je da će referendum "glatko proći"

VIDEO

>>> Pročitajte Izvješće od ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava

Obzirom na količinu posla koju smo napravili, kraj lipnja realan je rok za završetak pregovora Hrvatske s EU, ali nastavljamo raditi, jer su procesi koji su pokrenuti nepovratni, izjavila je premijerka Kosor nakon sastanka s veleposlanicima zemalja članica EU. 

Iza zatvorenih vrata u Banskim dvorima sat i pol ih je upoznavala s izvješćem o ispunjavanju obveza za zatvaranje poglavlja vezana za pravosuđe i temeljna ljudska prava te tržišno natjecanje koje je u Bruxelles poslano u četvrtak nakon što je prihvaćeno na zatvorenoj sjednici Vlade. Govoreći o samom izvješću koje je poslala Europskoj komisiji, premijerka je rekla.

- Izvješća su vrlo precizna, vrlo konkretna. Ona govore isključivo o podacima, posebno bih tu izdvojila izvješće o poglavlju 23. koje je tako strukturirano da se zapravo radi o podatku koji se veže na podatak. Znači to je cijeli niz podataka - izjavila je.

Uz sve što je učinila Vlada iz čega je, kaže Kosor, vidljiv napredak, u izvješću je navedeno što se radi u borbi protiv korupcije i njezinom istraživanju na svim razinama.

- O tome je Državno odvjetništvo i Uskok podastrijelo niz primjera koji govore, dakako bez imena i prezimenima, o opisu slučajeva odnosno o tome što ta neovisna tijela rade - rekla je Kosor.

Referendum o EU glatko će proći, uvjerena je Kosor

Europskoj komisiji poslano je i izvješće o procesuiranju ratnih zločina. Ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova dobili su zadatak da do 15. rujna pripreme detaljno izvješće o rezultatima istraživanja i procesuiranja ratnih zločina posebice u predmetima koji su naznačeni kao prioritetni.

Upitana je li za Hrvatsku prihvatljivo da nakon formalnog završetka pregovora budemo pod monitoringom do punopravnog članstva u EU, Kosor nije direktno odgovorila.

- Sve je monitoring, naš svakidašnji rad. Mi i sami sebe nadgledamo. Svjesni smo da moramo dalje puno i teško raditi. Nama ništa što je dobro za građane ne može štetiti, a dobro je da se cijeli ovaj proces dovrši te da se zakoni oživotvore. To znači promjena načina ponašanja na mnogim područjima, puno više odgovornosti i puno više rada - izjavila je.

Iako pada potpora građana vezano za pristupanje Uniji, premijerka je uvjerena da će ona skočiti i da će referendum za EU "glatko proći".

Pozvala je sve da pridonesu tome da se građani prepoznaju što se radi.

- Svi smo Hrvatska. Zemlje članice promatraju nas kao cjelinu kako živimo i reagiramo - kazala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...